header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Главне вести православних медија од 7. до 14. октобра
Главне вести православних медија од 7. до 14. октобра Штампај Е-пошта
понедељак, 16 октобар 2023

 Поглавари помесних Православних цркава позивају на мир у Светој Земљи. Ове недеље је настављен сукоб између Израела и Палестине. Израел је 7. октобра био подвргнут масовној ракетној ватри из појаса Газе, милитанти су продрли из Газе на територију Израела: пуцали су на цивиле, проваљивали у куће и киднаповали таоце. Израелске власти прогласиле су блокаду Газе и тамо покренуле војну операцију против Хамаса.

 Поглавари јерусалимских цркава позвали су (https://gorthodox.com/news-) на прекид насиља у Светој земљи. У колективној изјави позивају сукобљене стране да прекину непријатељства и пређу на преговоре. Миротворне напоре јерусалимског патријарха подржао је  Синод Грчке цркве. Руска црква позвала је Израел и Палестину да прекину непријатељства. Како наводе у Московској патријаршији, патријарх Кирил се моли за брзи прекид непријатељстава и за исцељење жртава. Патријарх Јерусалимски Јован Х назвао је  катастрофом оно што се дешава у Гази која би требало да примора органе УН да се умешају у ситуацију, а светску заједницу да препозна проблем и пронађе решење за сукоб. Римски папа је говорио (https://gorthodox.com/news-item/papa-rimskij-prizval-k-miru-izrail-i-palestinu) и о заоштравању сукоба у Светој Земљи . Сваки рат је пораз, рекао је понтифекс у својој беседи. Он је позвао зараћене стране да што пре прекину насиље и започну преговоре.

Пет свештеника Српске патријаршије из Аустрије, прешло је у јурисдикцију јеретичко-расколничке Константинопољске патријаршије.

 http://borbazaveru.info/content/view/

Одржано је заседање Светог Синода Руске Православне Цркве. Синод је извршио низ крупних кадровских промена: епископ зарајски Константин (Островски) постављен је за Патријаршијског егзарха Африке (https://gorthodox.com/news-), а митрополит псковски Тихон (Шевкунов) је постављен за поглавара Кримске митрополије. (https://gorthodox.com/news-) Поред тога, Синод је именовао ректора руског подворја у бугарској престоници Софији. То је клирик Епархије западноевропске протојереј Владимир Тишчук. Досадашњи настојатељ храма у Софији архимандрит Васијан (Змејев) постављен је за шефа Руске духовне мисије у Јерусалиму. Бугарске власти су пре месец дана протерале настојатеља Руског комплекса из земље, под изговором да његово деловање  угрожава националну безбедност.

О стању са канонском Украјинском православном црквом (УПЦ) разговарало се на састанцима ОЕБС-а и УН. Олег Денисов, шеф организације за људска права "Јавно заступање", апеловао је на руководство ОЕБС-а да подржи канонску Цркву. Украјински активисти за људска права организовали су разговор представника УН и митрополита Черкаског Феодосија. Он је већ шест месеци у кућном притвору под оптужбом за „подстицање верске мржње“ и „задирање у територијални интегритет Украјине“. Ове недеље против митрополита су подигнуте нове оптужнице. Украјинска служба безбедности је претресла његову кућу, запленила опрему и захтевала да се свештеник приведе. Међутим, суд је одбио да промени меру забране и оставио митрополита у кућном притвору.

Свејеретички Светски савет цркава одложио је округли сто о помирењу украјинских цркава. То је учињено из практичних и политичких разлога, саопштио је Савет. Округли сто је планиран за 2023. годину, одлука је донета на 11. Скупштини ССЦ, одржаној у септембру 2022. године. У колективној изјави након Скупштине наведено је да Савет има одлучујућу улогу у промовисању мировног дијалога, посебно у контексту међународних тензија.

У Финској је традиција православних верских литија препозната као нематеријално културно наслеђе земље. То се догодило у години јубилеја, у којој Финска православна црква слави 100. годишњицу.

У Јашију, у Румунији, 230 хиљада људи  учествовало је у прославама у част Свете Параскеве. Празничну литургију на саборном тргу у Јашију 14. октобра служили су архијереји Румунске, Александријске, Антиохијске и Грчке Цркве. Поводом празника, мошти Свете Параскеве и Светог Андреја Критског изложене су за поштовање у Саборном храму у Јашију.

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 16 октобар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 69 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.