header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Преподобни Никон Бељајев: Када нас стигну патње и искушења …
Преподобни Никон Бељајев: Када нас стигну патње и искушења … Штампај Е-пошта
уторак, 17 октобар 2023

 Преподобни Никон Бељајев, последњи оптински Старац пише о нечему што је за многе од нас „слаба тачка“, што бисмо често желели да избегнемо по сваку цену. Ради се о патњама и искушењима на која наилазимо током живота. Да ли ће нас, ако будемо довољно верни, Бог сачувати од сваког искушења или се ту ради о нечему другом? Како да се понашамо када искушења ипак покуцају на наша врата?

„Треба знати да нас божанствени Промисао не ослобађа од патњи савршено, не удаљава их од нас сасвим и не избавља нас од искушења, не избавља нас од њих потпуно, али нам даје силу, чврстину и храброст да их побеђујемо. Погледајте на безбројни скуп светих угодника Божијих. Господ их није … избављао од патњи, него им је давао чврсту вољу, тврду наду да се не колебају чак ни за време великих искушења. И заиста, ништа их није могло поколебати, како и говори Апостол: „Ни патња, ни глад, ни мач, ни беда, ни висина, ни дубина…, ништа нас не може одвојити од љубави Божије“ (види Рим. 8:39). И Христос се молио за Своје ученике и молио Бога Оца: „Не молим да их узмеш из света, него да их сачуваш од непријатности“ (види Јн. 17:15). Господ попушта искушења, али заједно са тим даје и силу да се та искушења претрпе. Док је Петар гледао у Христа, ишао је по води, дата му је власт, Божанствени Спаситељ му је дао власт да иде, и он је ишао. Иако се бура није прекинула, таласи се нису утишали, под његовим ногама је, као и раније, кипело узаврело море.

Када и нас постигну патње и искушења, у време њиховог наиласка морамо имати нарочиту чврстину и храброст. Треба знати да места без туге и околности без туге није било, нема, нити ће бити на земљи. Без туге место може бити само у нашем срцу. Ако срце буде пуно љубави божанствене, оно ће бити без туге, спокојно и никакве патње неће бити страшне. Када је Божанствени Спаситељ ушао у брод код Својих ученика, када су се они сјединили са Христом и увидели и осетили Га тик уз себе, као што је речено у Јеванђељу: „преста ветар и би тишина велика“ (види Мт. 8:26). Исто се дешава и са човеком. Ако ми будемо са Христом и у Христу, никаква нас патња неће узнемирити, радост ће испунити наше срце тако, да ћемо се и у патњама и у време искушења радовати“.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

Извор: "Светосавље" / "Тврђава истине"

Последњи пут ажурирано ( уторак, 17 октобар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 28 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.