header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Подмукли удар Румунске цркве на Руску Цркву
Подмукли удар Румунске цркве на Руску Цркву Штампај Е-пошта
субота, 28 октобар 2023

 Румунска црква је позвала свештенике РПЦ у Молдавији да пређу под њену јурисдикцију

Тзв. Бесарабска митрополија Румунске православне цркве позвала је сво свештенство и монаштво Руске цркве које се „осећају оковано/спутано од стране руских епархија“ да јој се присаједине, преноси РИА „Новости“

"У 'Бесарабској митрополији' (такви људи) наћи ће мир и радост румунског духа, којих су лишени“, наводи (https://ria.ru/20231027/) се у саопштењу објављеном на сајту поменуте структуре Румунске патријаршије.

Бесарабска митрополија Румунске православне цркве објавила је саопштење у којем протестује због поступака Молдавске митрополије РПЦ у односу на њено свештенство које је пребегло у Румунску патријаршију. Одлуком Синода Молдавске митрополије, овим шесторици свештеника је забрањено свештенослужење због неовлашћене промене надлежности. У Румунској цркви су овакви поступци Молдавске митрополије РПЦ названи нечувеним*, а само постојање структуре Руске цркве на територији Молдавије - апсурдним* и противним* канонима Цркве.

https://raskolam.net/ru/?p=73268

*[Ако Бог да, приредићемо материјале везане за црквену историју Молдавије, како би се видело колико је криминална пракса црквеног Букурешта у Молдавији. И не само тамо. Ради се о агенди и њеном спровођењу. Проблем више је национална изкомплексираност румунске стране! Нешто слично проблему украјинштине у Цркви.]

*) https://t.me/antiraskol/19768

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 28 октобар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 23 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.