header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Трговина благодаћу и скрнављење светиња
Трговина благодаћу и скрнављење светиња Штампај Е-пошта
уторак, 07 новембар 2023

 Министарство културе Украјине намерава (https://t.me/stranaua/130436) да спроведе експертизу моштију светитеља у пећинама Кијево-печерске лавре.

Ово саопштава УПЦ позивајући се на директора резервата Максима Остапенка.

„Министарство културе ће, заједно са стручњацима из различитих области, извршити експертизу и проверити аутентичност ових светиња. Ми желимо, да касније не буде оптужби на наш рачун, да чувамо погрешне светиње или да су светиње покрадене“, каже званичник.

„Мислим, да се уз одговарајућу организацију то може урадити за пола године. Савремене методе то дозвољавају. Наравно да то није лако. Биће неопходно укључити монахе који чувају и поштују ове светиње и који имају право да врше руковање са моштима“, рекао је Остапенко.

У том контексту, подсетимо се једне наше раније публикације.

"Трговина благодаћу

После недавног састанка шефова влада Украјине и Румуније у Кијеву, саопштено (https://orthodoxtimes.com/ukraine-) је да би мошти свете Теодоре Сихлинске могле да буду предате румунској страни у замену за добијање посмртних остатака украјинских „националних хероја“ – Ивана Мазепе и Филип Орлика.

Преподобна Теодора (Богдана) Сихлинска (Сихловская), Карпатска (средина XVII века - прва деценија XVIII века).

1856. године светитељкине мошти су пренете у Кијевопечерску лавру, где је за свету установљено име блажене Теодоре Карпатске.

Свети Синод Румунске православне цркве је 20. јуна 1992. године канонизовао Свету Теодору и установио прославу њеног помена 7. августа.

 

Коментар "Правблога":

Овде нема шта да се на дугачко оцењује. Сама чињеница довољно говори. И како год да буде учињен је преседан. Зна се да је после првог корака, чињење другог - много једноставније. Моштију у Кијево-печерској лаври има много, политичких и идеолошких интереса актуелна власт има много. Стога у светлу овога, што се догодило, информације о спремности Кијева да преда православне светиње Ватикану и западним државама више не изгледају одвојене од стварности."

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 07 новембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 22 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.