header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Свети Игњатије Брјанчанинов: Савет 8. Која је формула спасења?
Свети Игњатије Брјанчанинов: Савет 8. Која је формула спасења? Штампај Е-пошта
четвртак, 16 новембар 2023

  Из циклуса „100 духовних савета Светог Игњатија (Брјанчанинов)“. Анализира митрополит Антоније (Паканич).

Свети Игњатије (Брјанчанинов):

Постоји дивна сродност између јеванђелских заповести и крста! Вршење заповести привлачи крст на рамена извршиоца, а крст усавршава нашу делатност према закону Христовом. Крст је знак Божијег избора, печат Христов.

Митрополит Антоније (Паканич): Живети по јеванђељским заповестима и ношење крста два су крила нашег спасења. Стога Свети Игњатије је приметио њихову сродност и нераздвојивост. Немогуће је спасти се без испуњавања заповести, као што је спасење немогуће без ношења крста. Испуњавајући заповести, постајемо војници Христови, обучени у оклоп: молитва као штит и крст као оружје и снага. Очување заповести је свесно стављање крста на своја рамена, што нам заузврат даје снагу да држимо Божје заповести и ’оплемењује наше активности‘. Ово је мач са две оштрице.

Крст садржи сву „поезију и прозу“ хришћанства. Ношење је и тужан посао и радосна утеха. О величини Крста Свети Јован Златоусти је рекао: „Ако ме неко пита шта је чудесно учинио Христос, онда ћу изоставити небо, земљу, море, васкрсење многих мртвих и друга чуда која је учинио... и показаћу само на Крст, који је више славнији од осталих.” То потврђује и Свети Јован Дамаскин: „Свако дело и чудо Христово је велико, и Божанско, и задивљујуће, али најчудесније је од свега Његов часни Крст.

Крст је заиста за изабране, „знак Божјег избора“. И видимо да је светима дата способност да виде надземаљско: умели су да препознају лепоту и сладост Крста, његово највише значење.

Тако је Преподобни Јустин (Поповић) узвикнуо: „Заиста је несхватљиво уму, заиста неистраживо, да Богочовек страдањем и Крстом спасава свет... несхватљиво и неистраживо, али истинито и ваљано: за богочовечанску стварност и истина неизмерно превазилази људски ум и логику...“

А онда је Преподобни указао где на земљи да тражимо Небо: „Све богочовечанске силе Часног Крста, сва свеспасавајућа сила Крста, сва неопходност Крста, сва чудеса Крста, све свепобедности Крста апостолски су надахнуте и богоугодно и богомудро зачаћене у молитвеном богословљу Цркве. Чак и летимичан поглед на овај задивљујући и величанствени рај црквене мудрости, рај бесмртног, миомирисног богочовечанства, речито нас уверава у то.”

Испуњење заповести Божијих, по речи светих, јесте повратак човека Богу. Повратак од греха и смрти – као изгубљени син, кроз покајање духовно васкрсава. Спаситељ је рекао: „Ко Ме љуби одржаће моју реч; и Отац Мој љубиће њега, и Ми ћемо доћи к њему и настанићемо се код њега“ (Јован 14:21-23).

Али шта значи волети Бога? Свети Јустин (Поповић) каже да љубав према Богу значи „принети своје срце Богу, Богу, принети сву своју душу Богу, сву мисао, сву снага; врати Богу лик Божији; врати слику Прототипу – врати Богу оно што је Божанско у теби. Дакле, љубав према Богу је враћање себе, човека, Богу. Реци: Господе, ево ме - сав Ти, лик Твој; Ово је моја душа, ово је цело моје биће: ово је Твоје.” То је могуће само придржавањем јеванђелских заповести. Свети Јован Богослов учи: „Јер ово је љубав Божија да заповести Његове држимо“ (1. Јованова 5:3). Држање заповести је доказ љубави према Богу, иначе је све остало самообмана.

Потрудимо се да испуњавамо заповести и носимо крст свој без приговора, како бисмо се уз помоћ Божију ослободили окова ђавола, греха и смрти. Љубав према Господу лежи у прихватању Његове свете воље и активном испуњавању Његових заповести и речи. Њему припада свака слава, част и поклоњење у векове векова. Амин.

Превод: "Борба за веру"

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 16 новембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 22 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.