header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow То је плод грчког сваколитургијског причешћивња!
То је плод грчког сваколитургијског причешћивња! Штампај Е-пошта
понедељак, 04 децембар 2023

 "Љубазно поздрављамо уважену делегацију Цркве-сестре Рима"

           На Фанару је 29. новембра служена вечерња служба поводом празника св ап. Андреја Првозваног. Међу гостима су били и представници Римокатоличке цркве.
 
      Вартоломеј је, обраћајући се шефу католичке делегације, предводнику Папског савета за унапређење хришћанског јединства, кардиналу К.Коху, рекао (https://orthodoxtimes.com/\) следеће:

„Љубазно поздрављамо уважену делегацију Цркве-сестре Рима, на челу са кардиналом Куртом Кохом. Присуство таквих делегација током престолног празника симболизује и оличава дух екуменизма, који доминира нашим односима од 1960-их, означавајући важно поглавље у нашем путу ка јединству у Божанској Евхаристији. Наши кораци ка овом благословеном циљу остају непоколебљиви, вођени узајамним поверењем и непоколебљивом решеношћу да испунимо наш божански позив."

Вартоломеј све више директно говори о успостављању евхаристијског јединства са РКЦ. Раније је „зелени патријарх” више волео да користи симболичне изразе, на пример о „једној Чаши”. Фанар и Рим су у журби, очигледно желе да имају времена да спроведу своје планове за „евхаристијско јединство“ до 2025. године (1700. годишњица Првог васељенског сабора).

Шеф Фанара је дао још једну двосмислену изјаву. Он је истакао „хитну потребу да Црква буде усклађена са људским потребама, да превазиђе изазове и тежи друштвеном прогресу, при томе водећи рачуна о очувању животне средине“.

У савременом контексту, „следовање друштвеном прогресу“ понекад постаје идентично дехристијанизацији. И обрнуто, успостављање друштвених пракси заснованих на традиционалном моралу у „напредним“ друштвима се доживљава као „регресија“.

Напомињемо, социјални концепт (https://t.me/chrisma_center/989) који је Константинопољска патријаршија усвојила 2020. године испуњен је идејама, које су у складу са одредбама програма Демократске партије САД, као и енцикликом папе Францискс „Fratelli tutti“. Имајући то у виду, Вартоломеј још једном позива Цркву да се интегрише у леволибералну парадигму западног света.

Такве изјаве служе као „сигнал“ елитама да је Вартоломеј за њих „један од њихових“. Или, као опција, другим Црквама и верницима, као смернице за деловање. Све у свему, шеф Фанара проверава своје сатове.

Извор: "Правблог"

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 04 децембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 32 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.