header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Тарас Мелник: Римокатоличка "стратегија анаконде": изазови и претње руском Православљу
Тарас Мелник: Римокатоличка "стратегија анаконде": изазови и претње руском Православљу Штампај Е-пошта
уторак, 05 децембар 2023
           „Стратегију анаконде“ је први пут формулисао током америчког грађанског рата генерал Винфилд Скот, командант северне војске. Суштина стратегије је да се, попут анаконде која стеже своје завојнице, блокирају непријатељске територије са мора и дуж обала, одсецајући непријатељу приступ лукама, што би на крају требало да доведе до његовог стратешког исцрпљивања.

Покретање пројекта „Православна црква Украјине“ је сведочило још једном о озбиљном помаку Ватикана ка спровођењу своје стратегије да апсорбује православни свет. Истовремено, Украјинска гркокатоличка црква ће и даље остати један од главних инструмената папског трона за решавање релевантних проблема

Ватиканско изненађење

Надбискуп Клаудио Гуџероти је 28. априла 2019. године, обраћајући се људима који су дошли у Унијатску патријаршијску катедралу у Кијеву, напоменуо да је папа Франциско припремио изненађење за УГЦЦ.

По речима нунција, поглавар Ватикана жели да демонстрира још већу блискост и још озбиљнију подршку украјинским унијатима. „Папа има у свом срцу одређени знак. Ово вам говорим специјално, да бих побудио ваше интересовање. За сада не могу рећи више. Мислим, да ће ускоро бити објављено то, што папа жели да уради. То се, пре свега, тиче такве подршке“, нагласио је апостолски нунције.

Само неколико дана касније, 4. маја, Одељење за информисање УГКЦ објавило је поруку о томе, да је Франциско позвао архиепископа Свјатослава (Шевчука), чланове синода и митрополите Украјинске грко-католичке цркве да посете Рим 5. и 6. јула, 2019.

Ако из изузетно раскошног текста извучемо суштину, постаје јасно да је у главном граду Италије планирано да се спроведе интензивни „браинсторминг” са дубинском анализом постојеће ситуације у Украјини, као и расправу о кључним проблемима и изгледима који се назиру пред РКЦ и УГЦЦ након догађаја који су се одиграли у земљи председничких избора. Резултат обављеног рада треба да буде стратегија са добро разрађеним програмом деловања у циљу повећања ефикасности деловања обе верске организације (посебно УГКЦ) на територији украјинске државе.

Сам Шевчук оцењује предстојеће догађаје са највећим усхићењем, јер се такви догађаји одржавају веома, веома ретко. Према речима лидера унијата, одлука понтифекса је добра вест за УГЦЦ, јер овај формат сусрета наилази на највиши ниво пажње Ватикана.

Што се тиче поменуте „будуће стратегије“, како је истакао Шевчук, она ће почивати на три важна стуба. Прво - лично учешће папе у процесу пружања подршке УГЦЦ (акценат ће бити на побољшању личног разумевања и директном примању информација о животу и потребама ове структуре од стране папе). Друго - значајно повећање инструменталне и идеолошке тежине унијата у систему креирања ватиканске политике у „украјинском правцу“ (претпоставља се да ће УГЦЦ директно учествовати у развоју визије и стратегије папског престола у односу на Украјину, као и активније сарађивати са извршним структурама Римске курије у питањима развоја практичних механизама за спровођење такве стратегије). Треће - гаранција Ватикана о правилном развоју УГЦЦ у складу са „изазовима са којима се суочила Украјинска црква у Украјини и ван ње“.

Према мишљењу бројних стручњака, посебно религиозног научника Алексеја Смирнова и публицисте Александра Вознесенског, одговарајући сигнали из Италије могу, између осталог, указивати на спремност папског престола да УГЦЦ у догледно време додели дуго очекивани статус патријаршије.

И вреди напоменути да такве процене имају пуно право на постојање. Уосталом, такав корак се у потпуности уклапа у логику стратешког курса Ватикана и унијата према Украјини, чија је срж идеја пузећег покатоличавања земље.

 

 

 

Тарас Мелник, уредник "Правблога"

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 05 децембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 22 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.