header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Једини, који сноси одговорност за тужну црквену ситуацију је - патријарх Вартоломеј
Једини, који сноси одговорност за тужну црквену ситуацију је - патријарх Вартоломеј Штампај Е-пошта
недеља, 31 децембар 2023

 Протопрезвитер Јован К. Диотис, богослов, публициста, писац (награђен од стране Атинске академије наука за ову вишеструку делатност):

Патријарх (Вартоломеј) је онај, који је лишен православне црквене свести. Штавише, он је тај који је својом неканонском инвазијом на другу црквену јурисдикцију, која припада Московској Патријаршији, заоштрио црквени раскол у Украјини. Управо, он је тај који је дао лаж-аутокефалност коју је сам успоставио у Кијеву, дао - личној лаж-цркви, састављеној од расколника, изопштеника, самоосвећених, оних без свештених чинова и анатемисаних лица на челу са лаж-предстојатељем лаж-епископом Епифанијем.

Он је покушао да обмане све поглаваре Цркава, целу православну заједницу, тврдећи, да је са еклисиолошке тачке гледишта васпоставио све, које је Московска патријаршија подвргла канонској казни. Ја сам као новинар, тражио од патријарха да јавно објави процедуру за васпостављање лица која су подвргнута црквеним санкцијама, али је он одговорио ћутањем, која је са еклисиолошког становишта прикрила његову потпуну голотињу. И изнова се патријарх суочава са изазовом, јер он то једноставно мора да уради. Овај захтев је заиста васељенски, то је захтев целокупне православне пуноће.

Задржаћу се на овом питању, јер оно носи кључно и фундаментално обележје. Украјинско питање наставља да мучи јединство целог Православља услед појаве раскола. Једини, који сноси одговорност за ову тужну црквену ситуацију је - васељенски патријарх Вартоломеј.

Он је у потпуности пао у конкретан канонски преступ, поставивши другог епископа (лаж-епископа Епифанија) на једно те исто место [катедру, на којој је мтр. Онуфрије] – што је свештеним канонима апсолутно забрањено. Овакво понашање патријарха је недопустиво....

После тога... патријарх Вартоломеј више не може да изазива поштовање као јавна личност. Он је од сада - особа, која апсолутно не заслужује поверење.

http://www.patriarchia.ru/db/text/6087466.html

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 31 децембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.