header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Скрнављење Гроба Господњег још увек траје
Скрнављење Гроба Господњег још увек траје Штампај Е-пошта
субота, 30 децембар 2023

 Јерусалим, 27. децембар. Поглавари три заједнице одговорне за храм Гроба Господњег – православне, католичке (кустодија Свете земље) и Јерменске апостолске цркве – учествовали су на састанку посвећеном представљању недовршених радова у храму Гроба Господњег. у Јерусалиму 2023. године, преноси „Седмица“ позивајући се на CNA.

Састанку су присуствовали: Теофил III, православни патријарх јерусалимски; Франческо Патон, фрањевачки кустодиј Свете земље и Нурхан Манукјан, јерменски патријарх Јерусалима.

Састанак је одржан у манастиру Спаситеља, седишту Кустодије Свете Земље у Јерусалиму.

Од марта 2022. године у току су рестаураторски радови у базилици Гроба Господњег, као и дубинска археолошка истраживања и реконструкција инфраструктуре.

Професор Франческа Романа Стасола, вођа групе Одељења за античке науке Универзитета Сапијенца у Риму, одговорна за археолошка истраживања, одржала је презентацију радова који се изводе у Цркви Светог Гроба. Универзитет Сапијенца у Риму објавио је саопштење за јавност о реновирању базилике, које је дистрибуирао Кустодиј Свете земље, који надгледа рад у храму.

Како је објаснила професорка Стасола, елементи који датирају из ранохришћанског периода, углавном концентрисани у зони ротунде, имају велики значај: „У првој фази, почетком четвртог века, споменик подигнут око поштоване гробнице био је под отворени небом, са колонадом око њега. У другој етапи, крајем IV века, изграђена је сама ротонда. У то време, простор око гробнице је попримио изглед веома сличан ономе што видимо данас."

Зграде из римског периода настале су на простору североисточне амбуланте, где су испод зидова цркве откривени делови улице. „Ово је јавни пут који је уништен да би се изградила Константинова базилика. – објаснила је Стасола.

 „То је веома рано променило топографију града. Изградња хришћанске цркве овог обима у нехришћанском граду Јерусалиму почетком четвртог века је изузетно значајан догађај, додала је она. „Преостали фрагменти нам омогућавају да почнемо да оцртавамо прве елементе структуре насеља римског периода.

Упоредо са археолошким истраживањима, у току је и реконструкција инфраструктуре, посебно оне у вези са водоводним и електричним комуникацијама испод пода. Одржана је и презентација о економском статусу пројекта, који је тренутно у складу са пројекцијама трошкова.

Посебно је поменута Фрањевачка фондација Свете земље, непрофитна организација са седиштем у Вашингтону, преко које је прикупљен највећи део средстава за овај рад. Ова фондација пружа помоћ хришћанима Свете земље више од 30 година.

Превод: "Борба за веру"

Извор: blagovest-info.ru

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 31 децембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 36 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.