header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Велико светогрђе! - ово треба да прочитају сви наши свештеници и епископи!!
Велико светогрђе! - ово треба да прочитају сви наши свештеници и епископи!! Штампај Е-пошта
уторак, 09 јануар 2024

 Мошти, купљене зарадом од јавне куће („ноћног клуба“), пренете су у московску Знаменску цркву

 Да ли је ово по канонима? Или је све корисно што се једе“?

Власник (ноћног) клуба Мутабор, Михаил Данилов, поклонио је у недељу мошти Светог Николаја Чудотворца московској цркви Знамење иконе Богородице као „искупљење“ за „скоро голу“ забаву Настје Ивлејеве. Старешина храма Михаил Гуљајев, који је примио поклон од власника ноћног клуба, прекршио је црквена правила описана још у 13. веку.

Бизнисмен је рекао да су мошти купљене у Ватикану новцем који је, између осталог, зарадио Мутабор. Судећи по опису документа, издала га је бискупија Новара у северозападном региону Италије, Пијемонт. Данилов је такође додао да се противи „мрачњаштву“ и „ђаволизму“.

Михаил Данилов се сматра власником десетак московских ресторана, ноћних клубова и концертних просторија.

А шта кажу црквена правила?

У цркву не доноси прилог од лопова и немилостивог владара, ни од крчмара, врачара, коцкара и злобника, или који мучи своје слуге ранама“ (Светитељско поучавање новопоставленом свештенику (крај ХIII в.)1908. С.107).

„И немој приносити на олтар Божији ни од неверника, ни од јеретика, ни од блудника, ни прељубника, ни од лопова, ни разбојника, ни од немилосрдних владара, ни од крчмара, ни од зеленаша, ни од кривоклетника, ни од клеветника, ни који преноси лажне гласине, ни од врача и погађача, ни од коцкара и злонамерника, ни који мучи чељад своју глађу и ранама” (Крмчија патријарха Јосифа, стр. 1323).

Свети Јован Златоусти: „...давање милостиње од неправедног богатства је као стављање мртвог магарца на олтар.“ (Беседе на Јеванђеље по Јовану, 72, 5).

У овом случају нису изговорене речи покајања. Донатор се није одрекао свог срамног посла, већ је директно навео да су мошти купљене приходима његових клубова. Зато немојте мешати покајање са рекламном кампањом.

Мудраци се правдају подсећањем на професију Марије Магдалине и „дарове мудраца“. Али у православној традицији нема података о Марији Магдалини као проститутки. А о мудрацима у Јеванђељу постоје речи анђела да се не враћају на пређашњи пут. Што се још од времена Тертулијана тумачи као забрана њиховог некадашњег занимања.

Да ли ће игуман овај дар изложити за јавно поклоњење, или ће га мудро сакрити, тек ћемо видети.

По материјалу са: agents.media

Приређивач: "Борба за веру"

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 10 јануар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 31 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.