header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow „ПЦУ“ је искључила Александра Невског са списка Светитеља, пишу украјински медији
„ПЦУ“ је искључила Александра Невског са списка Светитеља, пишу украјински медији Штампај Е-пошта
субота, 03 фебруар 2024
            МОСКВА, 3. фебруар – РИА Новости. Синод расколничке Православне цркве Украјине (ПЦУ) одлучио је да дан сећања на светог кнеза Александра Невског искључи из црквеног календара, јавља агенција УНН."

„Да се ​​из црквеног календара Православне цркве Украјине искључи дан сећања на блаженопочившег кнеза Александра Новгородског (Невског), у схими Алексија, 23. новембар“, наводи се у одлуци.

Уместо тога, 23. новембра ПЦУ ће прославити успомену на другог Александра – ктитора манастира Бденије. До сада се његов спомендан обележавао 7. марта.

Князь Александр Ярославич Невский (1221-1263) в разное время носил титулы князя Новгородского, Киевского, а впоследствии — великого князя Владимирского. Прозвище

Кнез Александар Јарославич Невски (1221-1263) у различитим временима носио је титуле кнеза Новгорода, Кијева, а касније - великог кнеза Владимира. Невски је добио надимак након што је победио шведску војску у бици 15. јула 1240. године. Извојевао је многе војне победе, а постао је познат и као политичар и дипломата. Године 1547. Александар Невски је канонизован као светац. Ове године се навршава 300 година од преноса светитељевих моштију из Владимира у Санкт Петербург.

Украјинске власти су последњих година организовале највећи талас прогона канонске Украјинске Православне Цркве у новијој историји. Уз подршку власти, расколничка ПЦУ врши харачке пљачке цркава, националисти и расколници нападају свештенство и вернике, врше се претреси свештеника, епископа, цркава и манастира. У разним регионима локалне власти забрањују деловање Цркве, позивајући се на њену повезаност са Русијом, а Врховна рада је у првом читању усвојила закон о потпуној забрани УПЦ у Украјини.

Превод: "Борба за веру"

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 03 фебруар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 35 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.