header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Ексклузивно (пре свих на српском): Интервју Владимира Путина Такеру Карлсону (допуњено у 22:18)
Ексклузивно (пре свих на српском): Интервју Владимира Путина Такеру Карлсону (допуњено у 22:18) Штампај Е-пошта
четвртак, 08 фебруар 2024
        Екслузивно за читаоце "Борбе за веру" превели смо већи део интервјуа (који је до 21:27:01, постао јавно доступан) руског председника Владимира Путина америчком новинару Такеру Карлсону. Фотографија коју смо поставили у наслову је прва коју  Карслон објавио на свом профилу на друштвеној мрежи "Х" о свом разговору са Путином.
 
           Уредништво
+ + +
 
         ТАКЕР: Хвала вам што сте нам се придружили, и надам се да ће ово бити занимљив разговор који може отворити затворена врата и умове и надамо се започети дијалог који може вратити свет са ивице рата. Желео бих да се дотакнем разних тема и проблема са вама.

ТАКЕР: Пре свега, било је много извештаја на Западу да се Ваше здравље погоршава. Како је Ваше здравље?

В. ПУТИН: Дозволите ми да Вам пожелим добродошлицу у Москву (дуга пауза). Као што видите, добро сам. Здрав сам колико могу за човека мојих година. Немам шта да замерим –

ТАКЕР: Али постојали су стални извештаји да се борите са раком?

ПУТИН: Да је ово истина, могао бих да седим овде са вама (смех). Уверавам вас, здрав сам. Да имам рак и да сам излечен, јавно бих честитао својим докторима и поделио свој лек са светом.

ТАКЕР: Хајде да се окренемо теми која је свима на уму – Украјини. Зашто сте извршили инвазију?


ПУТИН: Да ли смо извршили инвазију или смо били окупирани? Погледај историју. Када је НАТО обећао да се неће ширити ни педаљ на исток, а сада су на нашим границама, зар то није инвазија? Када ЦИА изврши државни удар у Кијеву и руши демократски изабрану владу, није ли то нека врста инвазије? Када крену војним нападима на руску мањину и отимају њихову земљу, није ли то нека врста инвазије? Једноставно се боримо за безбедност. Русија жели само оно што је одувек било руско.

ТАКЕР: Али да ли разумете зашто Запад на то гледа другачије – зашто на инвазију ваше војске на Украјину гледају као на агресију?

ПУТИН: Да. Сигурно. Зато никада нисмо намеравали да се боримо. Организовали смо контролисану специјалну војну операцију ограниченог обима.

ТАКЕР: Можете ли да објасните?

ПУТИН: Хтели смо да покажемо НАТО-у озбиљност наших акција према Русији. Циљ пројекта је био да се сви доведу за преговарачки сто како би се наши захтеви чули и како би се избегао даљи сукоб. У почетку је успело - почели смо преговоре.

ТАКЕР: Молим Вас, наставите.

ПУТИН: Састали смо се са Украјинцима у Истанбулу и разрадили споразум који ће окончати борбе и решити несугласице у првим недељама – режим Зеленског је чак потписао споразуме, али их је потом исто тако брзо поцепао.

ТАКЕР: Али зашто?

ПУТИН: Зато што то Запад није желео. Борис Џонсон је посебно путовао у Кијев како би се уверио да је споразум поништен. Хтели смо мир, али смо у последњем тренутку одбијени. Тада су заиста почела непријатељства и ево нас сада...

ТАКЕР: Дакле, кривите Запад. Али шта су могли добити?

ПУТИН: Њихов циљ није био да заштите Украјину, већ да нашкоде Русији. План је био да се настави распарчавање наше нације; разбити на још мање државе; поделити Сибир.

ТАКЕР: Опет, какву нам то корист доноси; Мислим на Американце?

ПУТИН: Размислите о томе. Руска привреда је можда много мања од америчке, али ми смо убедљиво најбогатији у смислу ресурса. Имамо 80 трилиона долара у земљи. Западне земље су сада дужници који то желе.

ТАКЕР: Постоје многе друге покретачке снаге. Можете ли ући у то?

 ПУТИН: Да. Постоје и други фактори. Русија је нападнута јер смо БРИКС претворили у економску силу. Кад год се доведе у питање надмоћ долара, САД иду у рат, као што је сада.

ТАКЕР: Да сте знали све ово, да ли сте могли нешто да урадите да избегнете сукоб?

 ПУТИН: Русија је увек тежила миру, али када смо подвргнути највећим санкцијама у историји и наша имовина је замрзнута, немамо избора. Долар никада није требало да постане оружје.

ТАКЕР: Дозволите ми да се укратко осврнем на тему која вам је блиска. Евгениј Пригожин. Био је лични пријатељ; ваш бивши кувар; поуздани савезник је сада мртав. Шта се десило?

ПУТИН: Многи су га желели мртвог. Имао је своје мане, али је био херој Русије. Ми нисмо одговорни за његову смрт.

ТАКЕР: Али он је био део побуне против Вас?

ПУТИН: Тешко. Поднешене су неке жалбе и проблем је брзо решен. Западне обавештајне агенције желеле су да профитирају од овога, али нису ништа постигле. Русија никада није била уједињенија.

ТАКЕР: Али ко би желео да он умре? Авион је оборен софистицираном ракетом. Врло мало њих има ову прилику.

ПУТИН: Све је урађено као да смо то урадили. У авиону је било невиних људи, укључујући и једну младу жену. Само дивљаци су могли да оборе овај авион.

ТАКЕР: Да питам за Вагнер?

ПУТИН: Он и даље постоји, али је донекле реорганизован. Дозволили смо великом броју бораца да приступе руској војсци. Посебно смо поносни на њих. Борили су се храбро. За разлику од Украјине, ми немамо проблема са запошљавањем кадрова. Имамо волонтере...

ТАКЕР: Али видели смо слике дугих редова аутомобила који прелазе руску границу. Зар ти људи нису бежали од регрутације?

ПУТИН: Можда. Сигуран сам да је било неких који само доказују да ми нисмо тако ауторитарна земља као што нас приказују.

ТАКЕР: Кад смо код тога, морам да Вас питам за Алексеја Наваљног. Да ли је он ваш политички затвореник и седи у удаљеном сибирском затвору?

ПУТИН: Наваљни је осуђен за финансијску превару. Ништа о политици. Он служи у затвору као и вашем, изграђеном далеко од насељених места.

ТАКЕР: Да ли сте вољни да га помилујете или да му ублажите казну у знак добре намере?

ПУТИН: Нису ме питали, а ја о томе нисам размишљао. Ово ћу узети у обзир. Ја ћу, наравно, морати да чујем и жртве његових злочина. И они би требало да имају реч у овоме.

ТАКЕР: Мислим да ће ово увелико помоћи у отклањању оптужби да је политички затвореник...

ПУТИН: Потпуно сте у праву.

ТАКЕР: Имамо своје проблеме у овој области. Да ли сте уопште разговарали са Ериком Сноуденом?

ПУТИН: Не. Не посебно. Да ли да урадим то?

ТАКЕР: Неки га сматрају америчким политичким изгнаником. Како га видиш?

 ПУТИН: Видимо га, пре свега, као племениту личност. Принципијелан и поштен човек. Пре свега желимо да поштујемо његову приватност и да му дамо слободу.

ТАКЕР: Хвала Вам на томе.

ТАКЕР: У Америци се боримо са личним слободама које изгледа да нагризају. Како оцењујете последице 6. јануара?

В. ПУТИН: Шокирани смо нивоом одмазде према обичним грађанима. Ово нисмо очекивали. Ово је претерана реакција. Осим тога, не бих требао рећи више.

ТАКЕР: Дакле, ако Бајден не води ствари, ко је?

ПУТИН: Опет, добро знате овај одговор. Без обзира ко буде изабран, владају исти људи. Ово је структура моћи која превазилази председништво. Бајден је само фигура. Он је посуда кроз коју се одвија рад.

 ТАКЕР: Да ли бисте желели да идете у Вашингтон?

ПУТИН: Наравно. Већ сам био у Сједињеним Државама и састао се са свим председницима осим Бајдена. Немам проблема да га упознам упркос увредама. Верујем да су му ове речи дошле.

ТАКЕР: Надам се да има људи који ово гледају и који би ово могли учинити могућим.

ПУТИН: Знам да имате изреку: не задржавајте дах. Али у Русији постоји и изрека: добре ствари чекају стрпљиве. Обоје смо стрпљиви и пуни наде. Хајде да видимо шта се дешава.

ТАКЕР: Ово би требало да буде шок за све. Мислите да се нико из Беле куће или државе није потрудио да вас контактира?

ПУТИН: Нико.

ТАКЕР: Надам се да ће се ствари променити јер људи искрено желе мир.

ПУТИН: Нажалост, у Вашингтону постоји руководство које није одговорно.

ТАКЕР: Многи светски проблеми ће нестати. Да ли сте спремни да то урадите под садашњом администрацијом?

ПУТИН: Спремни смо да седнемо и разговарамо, али нисмо позвани. У Вашингтону је тишина. Сада мање комуницирамо него током Хладног рата.

ТАКЕР: Али како ће то функционисати?

ПУТИН: Врло једноставно. За почетак бисмо разговарали једни са другима, а када се крене са позиције поверења, сви проблеми су решиви. Онда очекујем да разрадимо детаље. Ово се може урадити у најкраћем могућем року. Људи би били шокирани.

ТАКЕР: Како је то функционисало када се све чини тако немогуће?

ПУТИН: Пре свега, не заборавите да ћемо он и ја кренути са позиције поверења. Осим тога, Трамп нас никада није вређао. Показао је велико поштовање према Русији. Код нас је веома популаран, што му можда неће много користити.

ТАКЕР: Са толико америчких политичара који су заглибили у Украјини, шта мислите где ће се сукоб развити?

ПУТИН: Много зависи од тога ко ће победити у новембру.

ТАКЕР: Шта ако је Трамп?

ПУТИН: Верујем му када каже да ће завршити рат за 24 сата. Можда. Могао сам да замислим.

ТАКЕР: Неки од наших водећих политичара су дуги низ година повезани са Украјином.

ПУТИН: Тако је.

 ТАКЕР: Да. Поред Бајденовог сина, ту су били и син Ненси Пелоси, па чак и деца Џона Керија.

ПУТИН: Листа је дуга.

ТАКЕР: Има ли још неких важних примера?

ПУТИН: Па, највећи од свих. Није тајна какву игру Вашингтон игра. Милијарде одобрене Украјини, већина тог новца можда никада неће напустити САД. Они иду право у џепове политички повезаних људи. То је игра.

 ТАКЕР: Можете ли у детаље?

ПУТИН: Могу да наведем толико примера да ће све наше време бити утрошено на ово. Али у једном посебно еклатантном примеру, открили смо мрежу биолошких лабораторија које експериментишу на људима са илегалним супстанцама, које финансирају западне фармацеутске компаније.

ТАКЕР: Можемо ли да се вратимо у 2016? Да ли се Русија мешала у ове изборе?

ПУТИН: Не. Могу рећи апсолутно не. Све супротне оптужбе су лажне. На овим изборима нисмо стали ни на једну страну. У сваком случају, трудили смо се да останемо неутрални.

ТАКЕР: Али толико ствари је направљено од тога. Хоћете да кажете да је све ово било лажно?

ПУТИН: Русија је оклеветана. Били смо оклеветани, али то нисмо могли да зауставимо јер су се ваши медији залагали за то са великим ентузијазмом. Ово није први пут да је Русија жртвено јање, а вероватно неће бити ни последњи.

ТАКЕР: Да ли је председник Трамп од вас тражио помоћ у то време?

ПУТИН: Не. Нимало. Ни најмање. То је било унутрашње политичко питање и он се њиме ефикасно бавио. За нас није било улоге. Иако смо са изненађењем приметили да је Зеленски имао своју улогу.

ТАКЕР: Можете ли нам рећи нешто више о томе?

ПУТИН: Био је то другачији Зеленски – онај који је изабран на платформи мира са Русијом, окончавајући корупцију и преговоре о Донбасу, отишао је. Уместо тога, Украјина има рат и бескрајну корупцију, све захваљујући Западу.

 _________________

Бивши водитељ Фокса добио је озбиљне претње након што је Министарство правде покренуло истрагу о могућим кршењима санкција због Путиновог интервјуа. Такер ће се вратити у Канаду после Путиновог интервјуа. Избегаће САД након веродостојних претњи обавештајне заједнице. Министарство правде покренуло је истрагу о могућим кршењима санкција. Такер се враћа у САД преко Канаде. Бивши водитељ Фокса осећао се угрожено након интервјуа са Путином, према изворима из унутрашњости. Не верује америчкој обавештајној заједници. Одбија да лети приватним авионима!

__________________

ТАКЕР: Мислите на Дубоку државу?

ПУТИН: Назовите то како хоћете, али она има стварну моћ у вашој земљи. Ово је сила која позива на рат са Русијом. Радимо ово дуго времена. Никада није било јаче него сада. Мислим да ово добро знате.

ТАКЕР: Многи људи у Сједињеним Државама деле ваше ставове о овом питању. Како се носите са овим?

ПУТИН: Морамо деловати стратешки и стрпљиво. Морамо наставити да водимо рачуна о интересима Русије. Не желимо оно што нам не припада, али ћемо бранити до краја оно што имамо.

 ТАКЕР: Некима у Вашингтону би то могло звучати као претња. То?

ПУТИН: Нећу да претим, али не могу ништа да урадим како ме други чују. Русија ће увек бранити свој народ и своје интересе од свих. Ово је моја главна одговорност.

 

Фрагменти који почињу на 59:47 минута

ТАКЕР: Да можете да разговарате са америчким народом, шта бисте им рекли?

ПУТИН: Пре свега, рекао бих им да Русија није ваш непријатељ. Били смо савезници у Другом светском рату. Постали смо блиски пријатељи након завршетка Хладног рата. Заједно смо отишли ​​у свемир. Руси су населили Аљаску и Калифорнију.

ПУТИН: Ми нисмо непријатељи. Немамо разлога да се разликујемо од онога што одређене моћне силе желе да будемо. Историјски гледано, није нам суђено да се боримо. Ово није оно што Русија или ја желимо. Просечан Рус високо оцењује Сједињене Државе, али ми не волимо антируску политику.

ТАКЕР: Како се ово може променити?

ПУТИН: Спремни смо за дијалог. Отворени смо за зарастање рана. Спремни смо за нову еру сарадње. Али и друга страна мора бити спремна, а то се за сада не дешава. Постоји само тишина.

ТАКЕР: Мислите на политичку ситуацију? Физички или морално?

ПУТИН: Жао ми је што ово кажем, али да. Највероватније, све то. Али чак и да то није Бајден или само Бајден, ми смо спремни да се састанемо. Могли бисмо то да урадимо у неутралној земљи, а ја бих чак био спреман да одем у Вашингтон.

ТАКЕР: Мислим да сте искрени у вези тога. Надам се да ће ваше речи доћи до правих ушију. Свет треба да се помери са ивице светског рата.

ПУТИН: Спремни смо за интеракцију, укључујући билатералне преговоре са Европљанима и НАТО-ом.

ТАКЕР: Када би то могао? Мислим постоји ли нешто што ово зауставља?

ПУТИН: Само недостатак воље код наших противника.

ТАКЕР: То је истина. Волео бих да се то промени. Како се ово може променити?

ПУТИН: Мислим да прво треба да схватимо ко су прави центри моћи.

ТАКЕР: Како то мислите?

ПУТИН: На пример, у Сједињеним Државама прави центар моћи није Вашингтон, већ Мартас-Винјард.

ТАКЕР: Мислите на бившег председника Обаму?

ПУТИН: Да. Верујемо да и даље влада издалека.

ТАКЕР: Мало Американаца ово зна...

ТАКЕР: И ми смо то приметили. Можете ли појаснити?

ПУТИН: Да. Одједном је антируска реторика порасла на нивое хладног рата и даље. Ситуација се накратко смирила под Трампом, али је брзо ескалирала под Бајденом. Антируски народ се вратио.

ТАКЕР: Мислите на Викторију Нуланд и Антонија Блинкена?

ПУТИН: Не треба да наводим имена, али, у суштини, да, то су људи који чине основу вашег садашњег спољнополитичког апарата. Они контролишу нарацију.

ТАКЕР: Ваш последњи састанак са Обамом је био хладан. Можете ли објаснити шта се догодило?

ПУТИН: Открили смо да је он био тип човека Џекила и Хајда. Могао је да буде веома хладан и далек. Напао нас је после Сирије. Све је постало другачије.

ТАКЕР: Значи ти и Обама сте се посвађали око Сирије?

ПУТИН: То је био окидач. После Сирије наши односи су се погоршали. Постали смо противници. Барем су нас тако видели Обама и његови људи. Закорачили смо на његово наслеђе. Украјина је била обрачун.

Напомена „Борбе за веру“: Ово је део Интервјуа Владимира Путина Такеру Карлсону, који је до 21:27:01 постао доступан, а који смо преузели и превели са руског „Телеграм“ канала „13 этаж“.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 09 фебруар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 11 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.