header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Митрополит Иларион је говорио о комуникацији са папом Фрањом: „Био је то сусрет два стара пријатеља“
Митрополит Иларион је говорио о комуникацији са папом Фрањом: „Био је то сусрет два стара пријатеља“ Штампај Е-пошта
субота, 02 март 2024

 Канал "Религия сегодня" објавио је интервју (https://youtu.be/135slveN46U?) са митрополитом будимпештанским и мађарским Иларионом Алфејевим.

Митрополит је интервју започео причом о свом последњем сусрету са Његовом светошћу патријархом Кирилом, а завршио „симетрично“ преневши информацију о својој последњој комуникацији са папом Фрањом, кога је назвао својим пријатељем (занимљив сигнал!).

Генерално, садржај интервјуа је отприлике подељен на пола између питања која се односе на Православну Цркву и Римокатоличку цркву. А митрополит Иларион личи на архијереја без кога би било тешко „градити мостове“ са римокатолицима. Друга је ствар да ли је ова „градња мостова“ неопходна и у коју сврху, поготово када православни свет „пуца по шавовима“...

Митрополит Иларион је поново критички говорио о католичком просодомском документу Fiducia Supplicans. Јерарх је, међутим, опширно говорио о реакцији конзервативних католика и напоменуо да учење РКЦ о браку није формално промењено. Генерално, стиче се осећај да чак и ако наша Црква званично изрази негативан став према Fiducia Supplicans, то неће довести до прекида дијалога са РКЦ.

Митрополит Иларион је говорио и о томе на којим питањима ради Синодална библијско-богословска комисија – међу њима и о веома актуелној теми права сазивања свеправославних сабора и састанака.

+ + +

КОМЕНТАР АЛЕКСАДРА ВОЗНЕСЕЊСКОГ

1) Прво, треба напоменути да је канал "Религия сегодня" заправо дуго био мртав и претворен, како се наводи на сајту, у „консултантску компанију“ – тј. структура која пружа своје услуге у верском окружењу уз одговарајућу накнаду. Повратак канала у живот се неким чудом поклопио са повратком Алфејева из Мађарске и не може се а да се не осети да су то повезани процеси.

2) м. Иларион поново покушава да кокетира са разним коментарима и изјавама у медијима, али се из неког разлога није усудио на интервју нормалним независним новинарима, већ је за то изабрао ресурсе везане за њега да би „новинари“ тачно питали згодна питања која би желео да бар нешто кажу.

3) Ако погледате структуру интервјуа, онда је од 32 минута снимања, Алфејев првих 6 минута посветио теми католичког документа Fiducia Supplicans, који одобрава благослов истополних парова, затим је 14 минута говорио о активности СББК-а на чијем је челу, а затим је 5 минута посвећено захвалности мађарској влади која финансира различите верске структуре у земљи, а затим још 7 минута посвећено теми колико је јако и снажно пријатељство између Алфејева и папе. Односно, само 6 од 32 минута посвећено је актуелним догађајима, а остало је самопиар и отресање нафталина.

4) За Алфејева, католици су остали не јеретици који су извршили агресију на Православље у Украјини, не они који су вршили агресивну експанзију, како је то званично изјавила Руска православна црква под патријархом Алексијем II, већ блиски пријатељи. Зарад ових пријатеља, он је раније чинио канонске преступе шаљући своје потчињене на заједничке молитве са јеретицима, али сада ништа није променио у овом правцу, што значи да су све његове изјаве о неким конзервативним ставовима само прашина у очима верници.

Из свега овога произилази да је Алфејев нестрпљив да се коначно врати у Москву и вероватно да се врати у фотељу поглавара ОВСЦ-а Руске     Православне Цркве. Више је него очигледно да се овај филокатолик враћа у Москву управо на подстицај патријарха Кирила.

Шта он може понудити Цркви? Он тренутно Цркви не може понудити ништа осим пријатељства са католицима, које сматра неком врстом највишег добра.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 02 март 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 5 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.