header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Страшно: Укро-нацисти упали и ухапсили службенике највећег украјинског православног сајта „СПЖ
Страшно: Укро-нацисти упали и ухапсили службенике највећег украјинског православног сајта „СПЖ Штампај Е-пошта
уторак, 12 март 2024

 Притворенима прети доживотни затвор

12. марта 2024. године сазнало се о претресима службе безбедности Украјине запослених у „Савезу православних новинара“ („СПЖ“). Касније је СБУ на свом Телеграм каналу објавила поруку у којој је објавила разоткривање више од 15 људи и притварање њих четворо.

СБУ је своје акције назвала „неутрализацијом у Кијеву криминалне организације која је вршила саботажу информација по налогу ФСБ-а“.

Према њиховим речима, „нападачи су масовно производили и ширили прокремљовске наративе и провокативне поруке које су требале да дестабилизују друштвено-политичку ситуацију и подстакну верску мржњу у Украјини“.

Примери таквих објава нису дати.

Агенција је известила о разоткривању 15 чланова "групе" и притвору четири "кључне особе". Један од њих је, како се наводи у саопштењу, старешина престоничког храма УПЦ.

СБУ је током претреса запленила мобилне телефоне и компјутерску опрему, који су, према њиховом саопштењу, „коришћени у кривичним делима у корист земље агресора“.

„На основу прикупљених доказа, четири притвореника и још десет чланова криминалне организације су обавештени о сумњи по следећим члановима Кривичног закона Украјине:


▪ ч. 2 ст. 111 (велеиздаја почињена у ванредном стању);

▪️ ч. 6 ст. 111-1 (колаборација)

▪️ ч. 4 ст. 28, ч. 1, ч. 2 ст. 255 (стварање и учешће у злочиначкој организацији);

▪️ ч. 3 ст. 161 (изазивање верског непријатељства и мржње од стране организоване групе);

▪️ чч. 1, 2 436-2 (оправдање, признање законитим, негирање оружане агресије Руске Федерације на Украјину).

Одлучује се о питању одређивања превентивне мере за њих – притвора. Истрага се наставља у циљу утврђивања свих околности злочина и привођења починиоца правди.

Превод: "Борба за веру"

Извор: "СПЖ"

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 март 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 31 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.