header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Шта ли смерају? - Ватикан позива на опрез према указањима и другим надприродним појавама
Шта ли смерају? - Ватикан позива на опрез према указањима и другим надприродним појавама Штампај Е-пошта
петак, 17 мај 2024

 Иако се оно не спомиње у документу, Рејтерс као примјер за то наводи популарно светиште Међугорје гдје се од 1981. године пријављују вишекратна Госпина указања.

Ватикан је објавио нове смјернице које препоручују опрез према наводним натприродним појавама које стољећима узбуђују вјернике попут кипова Госпи које сузе или распела која крваре, јавља Хина.

Папа Фрањо скептичан је према таквим појавама и прошле је године изјавио за РАИ да Госпина указања “нису увијек стварна” и да она не привлачи позорност на себе.

Феномени које су вјерници препричавали попут појаве “стигми” или Исусових рана од распећа на рукама и ногама светаца, често су постајали темељ светиштима и ходочашћима.

У документу који замјењује правила из 1978, ватикански Дикастериј за наук вјере (ДДФ) поручио је да такве инциденте треба процијенити врло опрезно, будући да могу бити лажни и искориштени за финанцијску добит или стварање особних култова.

Могуће манипулације

“Могуће су манипулације, штета јединству Цркве, неоправдана финансијска добит и озбиљне доктринарне грешке које би могле изазвати скандале и поткопати вјеродостојност Цркве”, саопћио је ДДФ.

Дикастериј наводи да би у правилу у таквим случајевима бискупи требали издати “нихил обстат”, што је у пракси зелено свјетло вјерницима да походе такве мјеста и да се ондје служе богослужја, али оставља отвореним питање може ли Ватикан тај феномен службено признати као “наднараван”.

Таква су признања у пракси изнимно ријетка.

Многа су ходочасничка мјеста повезана с наводним наднаравним догађајима које Ватикан није потврдио, али то не представља озбиљне проблеме за вјеру.

Папа има право интервнеције

Иако се оно не спомиње у документу, Реутерс као примјер за то наводи популарно светиште Међугорје гдје се од 1981. године пријављују вишекратна Госпина указања.

ДДФ је објавио да бискупи могу издати и пет других одлука, укључујући одбацивање догађаја као наднаравног или увести мјере забране или ограничења штовања контроверзних или очито лажних појава.

Прије него што објаве своје одлуке бискупи увијек морају тражити одобрење Ватикана. Папа и Дикастериј за наук вјере имају право изравне интервенције заобилажењем мјесних црквених власти.

Пролиферација наводних религиозних феномена, од којих су неки очито били лажни, био је један од разлога иза раскола у кршћанству и појаве протестантизма у Европи у 16. стољећу.

Извор: "Ал џазира"

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 17 мај 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 5 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 ОБАВЕШТЕЊЕ:

Сви текстови оца Дамаскина Светогорца на нашем сајту могу се пронаћи у његовој рубрици, која је унутар „Рубрике сарадника сајта“ (са леве стране гледано у правцу монитора).

 + + +

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.