header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Јеромонах Дамаскин Светогорац: Исповедање вере и сила Божија Штампај Е-пошта
субота, 20 јул 2024

 На празник светих апостола Петра и Павла јеванђеље говори да је Господ испитивао веру Апостола и питао је њих: „А ви, за кога сматрате Мене?

И одговори Симон Петар и рече: Ти си Христос, Син Бога живога. И одговори Исус и рече му: блажен си, Симоне, сине Јонин, јер плот и крв нису то открили теби, него Отац Мој, Који је на небесима. А и Ја теби кажем, да ти си Петар, и на том камену сазидаћу Цркву Своју, и врата ада неће одолети Њој; и даћу ти кључеве царства небескога: и које год свежеш на земљи, биће свезано на небесима; и које год раздрешиш на земљи, биће раздрешено на небесима“ (Мт.16:15-19).

Тако Господ увек испитује веру хришћана, и после исповедања вере апостол Петар добио је кључеве царства Небескога и власт да везује и да дреши, па тако и сваки хришћанин после исповедања вере добија власт да решава све у хришћанског животу. То потврђује и апостол Павле, који говори: „Све, што није по вери, грех је“ (Рим.14:23).

Види, како се слажу јеванђеље и посланице, јер јеванђеље говори да без исповедања вере не може хришћанин ништа да реши у свом животу, а апостол иде још даље и говори, да ако хришћанин нешто реши без исповедања вере – све је то грех. Могуће да сама грчка реч за грех "а-мартија" то потврђује, и да реч "амартија" значи несведочење и да је супротна речи – мартис или мартирос, што значи сведок-мученик, и тако сама амартија, само несведочење вере јесте грех.

Апостол Петар је после исповедања вере добио кључеве Небеског Царства, а после Педесетнице добио је и силу Небеског Царства, добио је силу Духа Светога. То нам открива: због чега данашњи хришћани, почев од епископа и свештеника, немају силу Духа Светога. То је зато што они немају право исповедање вере по Предању Цркве.

 

Исповедање вере у болести

Ево, на пример, како треба да изгледа исповедање вере у болести. Кад човек оболи он најпре треба да исповеда, да је оболео због грехова и да се каје због грехова и да моли од Бога опроштај грехова и исцељење. И никако да не иде код непријатеља Божијих да тражи исцељење, иначе упада у тежак грех. Јер због греха човек постаје непријатељ Божији, па ако још иде код јавних непријатеља Божијих да тражи исцељење, то се онда греси и непријатељство много повећавају. И тада ваља грешник да појача молитву и пост и да исповеда веру по јеванђељу, које говори: „Тај род (непријатељски) не исходи (друкчије), осим молитвом и постом“ (Мт.17:21). Иначе, ако човек добије неко исцељење без покајања и појачане молитве и поста, то је грех за хришћанина, јер „све, што није по вери, грех је“. Па чак и ако се догоди да човек брзо добије исцељење, он и после исцељења треба да покаже покајање и појачану молитву и пост – да би исцељење било по јеванђељској вери, а не без јеванђељске вере. Због тога је, по Предању Српске Цркве, пред Причешће мирјана обавезно покајање и појачана молитва и пост, да би по вери болесници добили исцељење од Причешћа, иначе они приступају Причешћу на осуду.

 

Данашње стање у Цркви

За ово данашње време, за ово време Апокалипсе Господ је прорекао: „Али Син Човечији, кад дође (други пут), хоће ли наћи веру на земљи“ (Лк.18:8)? По светим Оцима, то значи: хоће ли Господ у време Апокалипсе наћи и једног правог верника на земљи? Ево, погледај данашње стање: богати трговци и наше власти одричу да је ово време Апокалипсе, и по Откровењу богати трговци и наше власти блудниче са блудницом званом Вавилон. Ево како то описује Откровење: „И други анђео за њим иде говорећи: паде, паде Вавилон град велики: јер отровнијем вином курварства својега напоји све народе“ (Откр.14:8).

И дође један од седам анђела који имаху седам чаша, и говори са мном говорећи ми: ходи да ти покажем суд курве велике, која сједи на водама многима; с којом се курваше цареви земаљски, и који живе на земљи опише се вином курварства њезина. И уведе ме дух у пусто мјесто; и видјех жену гдје сједи на звијери црвеној која бјеше пуна имена хулнијех и имаше седам глава и десет рогова. И жена бјеше обучена у порфиру и скерлет и накићена златом и камењем драгијем и бисером, и имаше чашу у руци својој пуну мрзости и поганштине курварства својега; и на челу њезину написано име: тајна, Вавилон велики, мати курвама и мрзостима земаљскима (17-та глава). И послије овога видјех другога анђела гдје силази са неба, који имаше област велику; и земља се засвијетли од славе његове. И повика јакијем гласом говорећи: паде, паде Вавилон велики, и поста стан ђаволима, и тамница свакоме духу нечистоме, и тамница свију птица нечистијех и мрскијех; јер отровнијем вином курварства својега напоји све народе; и цареви земаљски с њом се курваше, и трговци земаљски обогатише се од богатства сласти њезине. И чух глас други с неба који говори: изиђите из ње, народе мој, да се не помијешате у гријехе њезине, и да вам не науде зла њезина... И заплакаће и зајаукати за њом цареви земаљски који се с њом курваше и бјеснише, кад виде дим горења њезина, издалека стојећи од страха мука њезинијех и говорећи: јаох! јаох! граде велики Вавилоне, граде тврди, јер у један час дође суд твој! И трговци земаљски заплакаће и зајаукати за њом, што њиховијех товара нико више не купује; товара злата и сребра и камења драгога и бисера и узвода и порфире и свиле и скерлета, и свакога мирисног дрвета, и свакојакијех судова од филдиша, и свакојакијех судова од најскупљега дрвета, мједи и гвожђа и мермера, и цимета и тамјана и мира и ливана, и вина и уља, и нишестета и пшенице, и говеда и оваца, и коња и кола, и тјелеса и душа човјечијих...“ (18-та глава).

Види на крају, да богати трговци и власти тргују и људима као робовима, и то описује данашње стање.

Сви хришћани, и епископи и свештеници и мирјани, који се данас не боре против антихриста, сви они тајно блудниче са блудницом званом Вавилон, и сви они тајно прихватају грехе њене. Довољно је напоменути, да содомити и трансгендери и сви данашњи блудници напомињу своју мајку, звану Вавилон. А зашто се данашњи хришћани не боре против антихриста? Зато што они не исповедају веру по Предању Цркве и зато они немају силе да се боре против антихриста.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 25 јул 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 15 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.