header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Кинески Велики брат
Кинески Велики брат Штампај Е-пошта
недеља, 04 август 2024

 У августу ће свима у Кини бити додељена јединствена електронска легитимација (ID)

У Кини је већ прилично тешко остати анониман на Интернету – веб-сајтови и апликације морају да верификују кориснике помоћу њихових бројева телефона, који су повезани са личним идентификационим бројевима додељеним свим одраслим особама.

Међутим, ситуација би сада могла да постане још компликованија због предлога кинеских интернет регулатора: влада жели да преузме посао проверавања компанија и обезбеди људима јединствену личну карту за коришћење Интернета.

Министарство јавне безбедности и Кинеска управа за сајбер простор кажу да је предлог осмишљен да заштити приватност и спречи онлајн - превару.

Национални интернет ИД ће смањити „прекомерно прикупљање и складиштење личних података грађана путем онлајн платформи заснованих на регистрацији правог имена“, рекли су регулатори.

Према предлогу, који је отворен за јавно коментарисање до краја августа, коришћење система идентитета од стране веб сајтова и апликација било би добровољно.

Кинеска влада годинама држи строгу контролу над информацијама и помно прати понашање људи на Интернету. Током протеклих неколико година, највеће кинеске друштвене мреже као што су сајт за микроблоговање Weibo, лифестиле апликација Xiaohongshu и апликација за кратке видео снимке Douyin почеле су да приказују локације корисника у својим објавама.

На Weibo, предлог је постао тема у тренду откако је објављен у петак. Многи коментари одражавају забринутост регулатора да превише различитих апликација приступа њиховим личним подацима.

Неки кинески правни научници кажу да национални систем за интернет - идентификацију ризикује да влади да превише овлашћења да надгледа шта људи раде на Интернету.

Заштита личних података је само изговор да се друштвена контрола учини рутинском и редовном, упозорила је Лао Донгјан, професор права на Универзитету Цингхуа, у посту за који је рекла да је од тада избрисан. Госпођа Лао је упоредила систем са апликацијом за здравствене кодове кинеске владе, која је пратила кретање људи током пандемије Covid-19.

Други професор права, Схен Куи са Универзитета у Пекингу, рекао је у коментару објављеном на интернету да би централизовани Интернет ИД учинио да се људи плаше да користе интернет.

Превод и приређивање: "Борба за веру"

Извор: https://dnyuz.com/2024/07/31/

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 04 август 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 10 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.