header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Аркадиј Малер: Дугин није искрен; он је створио гломазно учење препуно јереси
Аркадиј Малер: Дугин није искрен; он је створио гломазно учење препуно јереси Штампај Е-пошта
понедељак, 02 септембар 2024

 И, коначно, Дугинов одговор на критику архиепископа Саве (Тутунова):

 „Слажем се са многопоштованим Владиком. Из два разлога: Он је епископ, што значи да изражава став Цркве, што значи да је у праву, а ако се моје мишљење разликује од његовог, онда је он у праву, а ја нисам у праву. Све што каже владика Сава, потпуно се слажем и зато што је истина“ (овде:).

По мом мишљењу, такав одговор може у потпуности да задовољи само оно мало простаклука који ни не знају ко је Дугин и који су критеријуми за исправност у унутарцрквеном спору.

Прво, овај одговор је суштински погрешан, јер у Православљу не постоји учење да било који епископ нужно изражава став Цркве и да је стога а приори у праву. Мишљења различитих епископа могу бити веома различита, чак до међусобног искључивања, и погрешно је једноставно се слагати са светоназорским мишљењем било ког епископа само зато што је епископ. Али Дугин то, наравно, одлично разуме, и да се при формирању свог става руководио мишљењима било ког епископа, онда он једноставно не би био Дугин и нико не би знао ништа о њему. Дугин све своје ставове заузима потпуно самостално, фокусирајући се на ауторитет врло малог круга мислилаца релевантних праваца, а такође не непромишљено, већ доводећи њихова мишљења у везу са својим идеолошким задацима. Тако да је цела ова тирада о лојалности владичином мишљењу само цинична, постмодернистичка фора, која има само један циљ: да блокира даље полемике, у којима Дугин никако не би могао да оправда своје теолошке ставове са правослане тачке гледишта.

Друго, ако је „тачно све што владика Сава каже <...>, онда ће Дугин морати да призна не само заблуду једног свог поста о утицају човека на Бога и о рату као извору и круни постојања, већ уопште, радикално преиспитати све његово учење, избрисати баш тај пост и осудити многа своја дела. Међутим, Дугин се понашао као што се више пута понашао у сличним случајевима: исказивао је поштовање ауторитета Цркве, али није осуђивао сопствене списе и није ревидирао целокупно своје учење. И било би врло наивно претпоставити да ће се особа која већ тридесет година проповеда једно гломазно, сложено учење, испуњено читавим низом јереси, и који је створио читав један покрет око овог учења, одједном одрећи својих ставова због једне примедба једног епископа.

Превод: "Борба за веру"

Извор: https://t.me/arkadymaler/1030

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 02 септембар 2024 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 23 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.