header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАЗНИЦИ arrow Покров Пресвете Богородице
Покров Пресвете Богородице Штампај Е-пошта
понедељак, 14 октобар 2024

 ПОКРОВ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ (грч: Σκέπης της Θεοτόκου), празник установљен у Русији у току XII века у част Пресвете Богородице, коју је у Влахернском храму видео (902) преподобни Андреј Јуродиви са својим учеником Епифанијем у току бденија. Празнује се 1. октобра. Иако се појављивање Пресвете Богородице десило у Цариграду, овај празник слави се само у помесним црквама словенских народа. Овај празник је познат и под именом Покровице, Богородичин покров и Женски празник.

Покров Пресвете Богородице јесте њен омофор (покривач) који је она разастрла над Хришћанима - у виђењу које је имао преподобни Андреј Јуродиви и његов ученик Епифаније у Влахернском храму у Цариграду, док су били на молитви. Наиме, мноштво народа се сабрало на молитву за спас отаџбине и отклањање ратне опасности од Сарацена половином X века. Храм је био пун, и у четврти час бденија, указала се Пресвета Богородица с мноштвом светих, са раширеним омофором како закриљује Хришћане који се моле. То појављивање Мајке Божије и њен заштитнички гест су били јака морална подршка за Грке, па су Сарацени били потиснути и поражени. Након тих догађаја, установљен је празник Покрова Пресвете Богородице. Тај празник је храмовни дан више храмова у нашој помесној цркви - између осталих, и у Пећкој Патријаришји.

Народни обичаји

У Поповом пољу многе жене посте пред Покровице како би се причестиле на сам дан празника. Славе га жене да би лакше рађале и подизале децу. Они који немају деце се моле на тај дан Пресветој Богородици да добију децу.

 

 

 

 

 
Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 14 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.