header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Притисци за смену Епископа Артемија Штампај Е-пошта
среда, 10 фебруар 2010

Притисци за смену Артемија

Image      Митрополит Амфилохије и владика Григорије јуче у Грачаници најавили епископу Артемију да ће му Свети синод одредити администратора

Саслушање владике рашко-призренског Артемија јуче у привременом седишту епархије у Грачаници и испитивање финансијског пословања представљају психолошки притисак на епископа да се повуче са тог положаја или да се он смени, каже извор „Политике” из Српске православне цркве.

Како се незванично сазнаје, епископ Артемије није хтео да разговара са делегацијом Светог архијерејског синода. Због тога су га митрополит црногорско-приморски Амфилохије и епископ захумско-херцеговачки Григорије, који су предводили делегацију, усмено обавестили да ће предложити црквеној „влади” да именује администратора – тутора владици рашко-призренском.

Тим поводом Епархија рашко-призренска објавила је јуче саопштење у којем се наводи да је владика Артемије примио изасланике Светог архијерејског Синода који су упућени да га саслушају према одлуци донетој на заседању „црквене владе” 5. фебруара, као и да је епископу достављена одлука, „непотпуна, за преглед финансијско-материјалног пословања Епархије”. Како Политика„” незванично сазнаје,„ изасланика” је било пет, међу њима и двојица чланова Синода, митрополит црногорско-приморски Амфилохије и владика захумско-херцеговачки Григорије. –По одлуци о саслушању, епископ Артемије уручио је изасланицима писану изјаву, дату у пуној спремности да се штите у муци рођена и одана духовна чеда”, наводи се у саопштењу Епархије. У њему се подсећа и да је владика Артемије недавно у једном интервјуу на питање о „интересовању појединих западних амбасада за евентуална персонална решења у Епархији” одговорио да би то било недопустиво мешање сила овог света у живот цркве.

Званичне изјаве јуче није било могуће добити ни у Епархији рашко-призренској, као ни у Патријаршији у Београду. Наш саговорник из eпархије рашко-призренске који није желело да буде именован, објашњава да је у владичанском двору јуче било јако напето и да је у једном тренутку митрополит Амфилохије контактирао и патријарха Иринеја како би се посаветовао са њим шта да ради.

– Владика Артемије повукао се у своју келију, а део комисије са протојерејом-ставрофором Радивојем Панићем, старешином Цркве Светог Саве у Београду, проверавао је документацију о пословању епархије. На почетку састанка, дошао је и викарни епископ владика липљански Теодосије, који је желело да присуствује саслушању, али му владика Артемије није дозволио – каже наш саговорник.

Наводно, једна од првих тема којом се позабавио Синод са новим патријархом на челу, била је и ситуација у eпархији рашко-призренској и њено пословање. Извор из СПЦ наводи да су чланови „црквене владе”, предочили ситуацију патријарху о стању у овој епархији. Према тим наводима они су поглавара СПЦ подсетили да епископ Артемије није ништа учинио да у обновљене цркве, чије му је кључеве патријарх предао још као епископ нишки у јуну прошле године, постави свештенике. Артемију се замера и то што се још није вратио у своје епархијско седиште у Призрену које је обновљено.

„Црквена влада” замера Артемију и да је свог секретара оца Симеона Виловског произвео у чин архимандрита без сагласности Светог синода, што је канонски прекршај. Још за живота патријарха Павла од Артемија је тражено да разреши свих дужности игумана манастира Бањска, архимандрита Симеона. Артемије до сада није поступио по дописима из Синода да смени свог секретара. У патријаршији, како се незванично могло чути, сматрају да отац Симеон има практично сву власт у eпархији и да владика Артемије само потписује оно што му он доставља.

Јуче су се пронели и гласови да ће се Свети синод данас или сутра поново састати како би предузео нове кораке после саслушања владике Артемија.

Иако је последњих година у више наврата спомињана смена па чак и пензионисање владике Артемија, коначну реч о томе не може да донесе Свети архијерејски синод.

„Синод у првој инстанци када постоје међусобне несугласице међу архијерејима може да донесе одлуку о привременом лишавању права управљања eпархијом. Ако се примени овај црквено-правни механизам, Синод тек када утврди кривицу може да суспендује Артемија”, каже један познавалац црквеног права.

Ако би дошло до тога, епископ рашко-призренски би могао на ту меру да се жали Светом архијерејском сабору који једини по канонима може да рукополаже и разрешава епископе.

„Епископа може разрешити и Велики црквени суд. Канонско је начело да се он формира од 12 епископа и они су ти који разматрају кривицу, доносе пресуду или разрешавају архијереја од оптужбе”, наводи наш саговорник.

Синод је више пута долазио у размирице са владиком Артемијем, а вишегодишње несугласице почеле су са питањем обнављања порушених цркава и манастира на Космету и одбијањем епископа рашко-призренског да прихвати Меморандум о разумевању, потписан 2005. године између патријарха Павла, представника привремених институција самоуправе на Косову и представника Унмика. Наиме, владика Артемије је тврдио да светиње не могу да обнављају „они који су их рушили”, а са истим аргументом оштро се противио томе да српске манастире чувају припадници Косовске полицијске службе. Посебна црквена комисија 2006. године испитивала је рад Епархијског центра „Раде неимар” и Духовномисионарског центра „Атос” због наводних злоупотреба у пословању. Владика Артемије тада је оптуживан да има кућу у Београду која се води на његово име, као и две, у Бањи Ковиљачи и у Београду које се воде на Епархију, а изношене су оптужбе и на рачун његовог секретара оца Симеона. Неколико година епископ рашко-призренски није у добрим односима ни са својим викарним епископом, владиком Теодосијем. Несугласице између њих кулминирале су у лето 2008. године када је владика Артемије разрешио дужности епископа Теодосија и његовог заменика, оца Саву Јањића. После тога, у манастиру Високи Дечани дошло је до физичког сукоба приликом једне посете владике Артемија, и том приликом је повређен отац Симеон, епископов секретар, а одлуку о разрешењу владике Теодосија Синод је поништио. 

М. Пешић
         Ј. Беоковић

[објављено: 11/02/2010]

http://www.politika.rs/rubrike/tema-dana/Pritisci-za-smenu-Artemija.sr.html

Последњи пут ажурирано ( среда, 10 фебруар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.