header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Асизи 2011. (видео)
Асизи 2011. (видео) Штампај Е-пошта
петак, 28 октобар 2011

 Заједно у молитви и "промишљањима": атеисти, пагани, римокатолици, православни,  муслимани, сики, монофизити, хиндуисти, англиканци, реформатори, лутерани, методисти, баптисти, шинтоисти, џаинисти, будисти, заратустристи, конфучијанисти, таоисти, јудаисти...

Поводом 25. годишњице „Молитве за мир“ у Асизију, 27. октобра ове године  уприличен je  екуменистички скуп, поново у Асизију, под називом "Дан промишљања, дијалога и молитве за мир и правду у целом свету: поклоници истине – поклоници мира" (Pellegrini della verita, Pellegrini della pace).

У молитвама, „промишљањима“ и дијалогу узели су учешће делегати из више од 50 земаља  - представници свих светских религија. Посебно су позвани пагани из Африке, Америке и Индије, у чије име је, својим „промишљањима“, иступио професор Ване Абимбола. Такође, у овом чину религијског синкретизма узело је учешће 5 хиндуиста, 3 џаиниста, 5 сика, један заратустриста, 67 будиста, 3 конфучијаниста из Јужне Кореје, 3 таоиста из Хонг Конга, шинтоисти, 50 муслимана, група јудаиста на челу са главним рабином Италије.

 
"Професор" Ване Абимбола

Православну Цркву  представљала је висока делегација* на челу са Васељенским Патријархом Вартоломејем I, архиепископом Атанасијем Албанским, митрополитом Александром Астанајским и Казахстанским (Московска Патријаршија).

У Асизи су, такође, дошли монофизити, англиканци, лутерани, реформатори, методисти и баптисти. Био је присутан и генерални секретар Светског савеза цркава Фјуксе Твејт.

Веома је занимљиво да је папа Бенедикт XVI у Асизи позвао и групу интелектуалаца – атеиста; конкретно, лингвисту Јулију Кристеву, филозофе Ремоа Бодеиа и Гиљерма Хуртада, као и аустријског левичара економисту Вилијама Бајера.

   

За наступ митрополита Александра Астанајског били су предвиђени поподневни часови, после сика, а пре будиста.

28. октобра, 24 сата након асишког скупа, папа је, у Ватикану, примио у адијенцију учеснике супа у Асизију како би им захвалио на дружењу током "Дана промишљања, дијалога и молитве за мир и правду у свету".

   

Иначе, 27. октобра у Паризу  је одржан  међурелигијски „Сусрет за мир“, који је организовала  „Заједница св. Егидија“ (Римокатоличка црква). Православне епископе Француске на том скупу представљао је епископ Нестор (Сиротенко).

Приређивач: „Борба за веру“

_____________

Коментар Уредништва:

*Ова висока „православна“ делегација на овом свејеретичком скупу у Асизију није представљала Православну Цркву нити и једног православног хришћанина. Они су представљали сами себе, своје истомишљенике и своју бруку и срамоту.

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 28 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.