header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Свештеници СПЦ на "богослужењу" с македонским расколницима Штампај Е-пошта
недеља, 22 јануар 2012
         Да су српски екуменисти недоследни и лицемерни, без икаквог обзира према свештеним правилама Цркве од Истока, показало се већ много пута до сада. Најновији случај је присуство двојице свештеника СПЦ на „главном екуменском слављу“ у оквиру „Свјетског молитвеног тједна за јединство кршћана“ за Сплитско-макарску надбискупију, које је одржано 21. децембра у катедрали Св. Дујма у Сплиту. Овог пута су се српски свештеници молили не само са јеретицима Латинима (то више није никаква новост), већ и са представницима непризнате „Македонске православне цркве“, чија се јерархија налази под анатемом Српске Православне Цркве!
          
      И док у медијима српски екуменисти стварају мученички ореол поглавару Охридске Архиепископије Јовану (Вранишковски), једном од главних експонената Фанара у СПЦ, и док се представници Архиепископије којој је он на челу јадају медијима како је затворска управа, „на захтев расколничке МПЦ“  архиепископа Јована  “сместила у одељење где се извршавају санкције са најстрожим третманом”, где му је „онемогућена свака комуникација изван затвора“, дотле се  његова екуменистичка браћа, синодски послушници, моле у Сплиту управо с тим истим расколницима!  O tempora, o mores!  И пошто већ сви они скупа држе до канона Православне Цркве, али и до сопствених одлука, колико и до лањског снега, и молитвено опште с македонским расколницима, четворица епископа - екумениста Охридске архиепископије (чија паства броји свега неколико стотина верника), могу се, дакле, мирне душе присајединити тзв. Македонској православној цркви. Речено, поред много чега другог, потврђује да се екуменисти држе само једног „врховног“ начела, а то је новац, и да је њихов бог,  у ствари - Мамон.
           
            По страни ћемо, међутим, оставити чињеницу да се у вести која следи говори да је пре читања јеванђеља од стране о. Славољуба Кнежевића, јереја СПЦ у Сплиту, „прво читање прочитала припадница (дакле, жена!) Македонске православне црквене опћине која у Сплиту дјелује од 1994. године и има 300 вјерника“. Надамо се да се овде ради само о грубој грешци. Но, могуће је и супротно, али су информације о томе оскудне.         
           
             Уредништво

 +++
EKUMENSKO MOLITVENO BOGOSLUŽJE U SPLITU

         Split, (IKA) - Za Splitsko-makarsku nadbiskupiju glavno ekumensko slavlje u Svjetskome molitvenom tjednu za jedinstvo kršćana održano je u subotu 21. siječnja u splitskoj katedrali Sv. Dujma. U nazočnosti predstavnika SPC u Splitu protojereja-stavrofora Nikole Škorića i jereja Slavoljuba Kneževića te predstavnika Makedonske pravoslavne crkvene općine sv. Nauma Ohridskoga u Splitu, ekumensku Službu riječi predvodio je splitsko-makarski nadbiskup dr. Marin Barišić.
         Na samom početku molitvenog slavlja nazočne je pozdravio dr. Nediljko Ante Ančić, predsjednik Povjerenstva za ekumenizam i dijalog Splitsko-makarske nadbiskupije. Istaknuo je da je svim kršćanima zajednička želja da se pronađe put punom jedinstvu Crkve Božje. "Tko moli otvara se i prepušta Duhu Svetomu da ga u srcu pročisti, osvijetli, obnovi i da usmjeri njegove korake putom vjere, mira, pravednosti i ljubavi. Kršćani su već odavno zapali u podjele i raskole, Crkva Kristova je razdijeljena. Možda smo se već naviknuli na takvo stanje i pomirili se da živimo odijeljeni jedni pokraj drugih ne mareći za poticaje Duha. Naše nejedinstvo nije u skladu s voljom Krista Gospodina koji hoće da svi koji ispovijedaju kršćansku vjeru budu u zajedništvu jedne Crkve", istaknuo je dr. Ančić. Osvrnuvši se na ovogodišnje geslo ekumenske molitve "Svi ćemo se izmijeniti pobjedom Gospodina našega Isusa Krista", poručio je: "Neka uskrsli Gospodin snagom svoga Duha, životvorca, sve kršćane i sve nas ovdje okupljene izmijeni i preobrazi te trajno potiče da težimo prema punom jedinstvu Njegove Crkve."
       "Crkva, poslušna Kristovoj riječi 'da svi budu jedno', širom svijeta moli za jedinstvo. Imajući tu odgovornost kao Kristovi vjernici večeras, osobito kroz ovaj molitveni tjedan, želimo biti zajedno i pridružiti se svim kršćanima diljem svijeta koji mole, u kojima Krist moli i u kojima je On na djelu za jedinstvo kršćana", naglasio je nadbiskup Barišić, pozdravivši nazočne te zahvalivši svima koji se zauzimaju za ekumenizam. Budući da neki osjećaju umor i nedostatak početnog zanosa, nadbiskup je podsjetio na riječi kardinala Kurta Kocha, predsjednika Papinskog vijeća za promicanje kršćanskog jedinstva, koji je ekumenski pokret i sadašnji trenutak usporedio s avionom. Kada avion treba uzletjeti velika je brzina, međutim, kad uzleti čini nam se kao da je stao a on u biti leti i brže. Tako, kazao je nadbiskup, "vjerujem da Gospodin ima svoj ritam, možda nekada usporava, ali ima svoj ritam. Želio bih da i ovogodišnja molitvena osmina bude jedan hod i stvaranje prostora u srcu za dar Duha Božjega i dar stvaranja Kristova jedinstva".
Prvo čitanje pročitala je pripadnica Makedonske pravoslavne crkvene općine koja u Splitu djeluje od 1994. godine te ima oko 300 vjernika. Potom je Evanđelje pročitao o. Slavoljub Knežević, jerej Srpske pravoslavne Crkve u Splitu koja nakon dugogodišnje stanke od 2000. godine redovito ima nedjeljna i blagdanska bogoslužja. Protojerej Škorić u kratkom nagovoru kazao je da nam nikada nije bilo potrebnije jedinstvo i ljubav, osobito u kršćanskoj Crkvi. Podsjetio je na riječi svetih otaca koji vele da čovjek po svome teretu griješi, ali nikada ne može toliko griješiti (jer je stvor Božji) koliko mu Gospodin po svojoj ljubavi može oprostiti. A niti je toliko pravedan da se ne treba kajati. Sveti oci kažu da se svi čovjekovi grijesi ako je iskren mogu oprostiti, samo se jedna stvar ne oprašta a to je raskol. On cijepa Kristovu haljinu i nezamislivo je Krista susresti raspolovljenog. Stoga, zaključio je Škorić, ono što je Bog združio ljudi ne trebaju razdjeljivati.
         U prigodnoj homiliji nadbiskup Barišić govorio je o našoj pretjeranoj brizi za sebe, svoju tradiciju i svoju Crkvu a o nedostatku brige za prisutnost Krista u našoj Crkvi, našim zajednicama i našim životima. To se može metaforički vidjeti u onom zrnu koje padne u zemlju, bude sačuvano i izolirano ali i besplodno. Dresovi u koje se oblačimo da bismo se razlikovali i koji bi izražavali naše specifičnosti govore i o našim podjelama, kazao je nadbiskup te nastavio: "Nije mi drago kad se netko stavlja za pokrovitelja ekumenizma, a to su obično oni s polja politike, diplomacije, ekonomije i različitih interesnih sfera koji često ne pripadaju niti jednoj kršćanskoj zajednici. Imam dojam da nas žele vidjeti na nekoj pozornici kako nastupamo po njihovim scenarijima i oblačimo njihove navijačke dresove. Ekumenizam bi trebao biti oblačenje Kristove haljine, želja našega srca i evanđeoskoga poticaja, a ne pritisak vanjskih faktora. Ekumenizam je prije svega obraćenja srca, otkrivanje snage Gospodinova Duha, Njegove Riječi, otkrivanje Njega unutar nas samih da bismo više mislili na Njega nego na nas same. To je onda otkrivanje Njega u sakramentu krštenja i ostalim sakramentima te u riječi Božjoj." Ekumensko slavlje pjevanjem je uveličao bogoslovski zbor.
Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Српска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОЗИВАМО ВАС ДА СВОЈИМ ДОНАЦИЈАМА ПОМОГНЕТЕ ОПСТАНАК И СТАБИЛНО ФУНКЦИОНИСАЊЕ "БОРБЕ ЗА ВЕРУ"

+ + +
„Ако кажете да не постоји завера, онда постоје само две могућности: или сте незналица, или сте део завере.“

Уредништво „Борбе за веру“


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.