header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Убица српске деце мученик у Католичком календару за 2012. годину Штампај Е-пошта
понедељак, 06 фебруар 2012
      Док држи "молитвене осмине" са Григоријем Дурићем и Данилом Павловићем,  "црква у Хрвата", истовремено, даје до знања да остаје верна својој усташкој прошлости. Најбољи доказ таквог опредељења је Католички календар жупе Госпић посвећене "Навјештењу Блажене Дјевице Марије", у коме су као мученици наведени и многе усташе - "свећеници" те "цркве".
           
           У овом календару 2. свибањ /=мај/ је посвећен "мученику" дон Илији Томасу, жупнику из села Клепци код Чапљине. У овом српском селу, родном месту Светог мученика Вукашина Јасеновачког, Илија Томас је пред Други светски рат, као кукавичје јаје, подигао латински храм и жупни двор, за које су прилоге дали и наивни клепачки Срби. Исте је Томас 1941. послао у смрт у јами Бивоље Брдо.
 
           Дон Илија Томас је био заклети усташа од 1937, усташки повереник за Столачи срез, вођа усташке побуне Чапљини у априлу 1941, члан усташког штаба у истом месту, где је планирао истребљење Срба у овом крају. Одговоран је за сурово убиство око  2000 чапљинских Срба и многих других који су ту доведени из разних места. Поред 300 Срба из Клепаца, Томас је у смрт послао и преко 800 Срба из Пребиловаца. међу њима је и 550 мајки са децом, убијених у јами Голубинка у Шурманцима /Међугорје/, 150 Срба из Тасовчића, итд. После злочина у јамама, преводио је српску сиротињу у католичанство, а преживели Срби су после рата сведочили да их је Томас лично мучио у усташким затворима.
 
         Дон Илија Томас је рођен 1901, у селу Дриновцима у западној Херцеговини. Када су партизани заузели Клепце 1.маја 1942, покушао је да побегне, али је повредио ногу и сакрио се у жбуње. Ту су га, док је држао пиштољ у руци, откриле и убиле клепачке жене, којима је дон Илија претходне године побио мужеве и синове.
 
           Иначе, сваки месец у  каленадру посвећен је неком од римских папа, а Војтила је означен као "највећи пријатељ Хрвата".
 
             Поменути „Католички календар - 2012.“ може се, у ПДФ формату,  погледати ОВДЕ.
         
             Р. М.
Последњи пут ажурирано ( уторак, 07 фебруар 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 72 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.