header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Отац Гаврило: Како се заслужује срећан породичан живот Штампај Е-пошта
недеља, 17 фебруар 2013
         Неке од очевих поука народу како да живе и раде не би ли добили Божији благослов

       Многи верници су долазили са питањима и жаљењем што им се синови нису оженили или се дрогирају, пију и слично.

А отац монах Гаврило им одговара: „Ви сте народ наопак, ви се више везујете за гатаре и врачаре, за побратимство, а само себе више окивате, а од Бога сте се удаљили. Немојте ништа да се чудите шта вас сналази. Ви би хтели кад би могло некако пречицом у Рај, да се некако провучете у Рај, али без муке и труда, и то не оним путем који Црква прописује, него онако како вама одговара, да не постите, не молите се, да се не исповедате и остало, па радите празником и недељом, и тако. Е па тако не може.

Него се вратите на почетак, полако, па онда изнова новим путем, на мала врата, а не на широка којим ви сада идете у пропаст. Кајте се, исповедајте се својим свештеницима, поверавајте се и молитве уплаћујте за своје и живе и умрле, да и њима, прецима буде лакше тамо, они су ваши.

Добро чините, помажите немоћне, зло ником ни да помислите а камоли да учините, да не сведочите криво, и друго тамо све лепо пише у Божјим заповестима, тада ће и вашој деци бити боље, а и децу учите да се поправе и да држе Божји закон. Постите среду и петак, обавезно и све постове, то одгони нечисту силу од човека, деце, не може онда порок њима да овлада, заштићени су, онда родитеље поштујте, да неко проклетство не заслужите, да их у болести и погледате и да имају храну и све пристојно, то значи и свекра и свекрву, немојте туђе отимати, немојте славља у постове правити, празнике поштујте, недељом немојте никада радити да не би гњев Божји навукли на дом ваш. Све што недељом урадите и празником, од тога користи имати нећете.

Светињу брака држите, па ће и деца Благослов имати и успеће у животу, и Кумове своје поштујте.

Ето, ја рекох и душу спасох, а ви видите, у томе је кључ решења ваших проблема у породицама, другог кривца нема, и нико неможе грешку исправити вашу, него само ви, вашим заузимањем и трудом да се поправите. А ви како хоћете (имао је стално обичај да каже): „Бирај аго куд ти драго, не можете служити Богу и мамону!“

Догађало се да кад га посете неки гости и оду, отац сам у соби наглас прича а ми пролазећи чујемо: „Ето, били, да питају за савет, а неће да га прихвате, одоше кући и опет ће по своме, џабе сам се мучио да им причам. Лакше њима овако, а тешко је да посте и да се моле, него мисле оду час врачари и све готово, а оно после још горе само направе, демон за час само оде, па се опет појави и новим мукама мучи. Они мисле да све проблеме реше, али без труда, да могу пречицом у Рај, олако, е па не може. Тамо се мора наоколо, уском стазом, у оскудици и скромности у трпљењу, закон Божји само и у срцу и у души носити и трудити се да га испуниш. Али они неће да слушају, то је народ непокоран и наопак, све оће али не како Бог хоће, већ само како њима одговара, и по своме, а по Божјем никако. Па мисле ми монаси то причамо тек онако што морамо, то нам посо!“

Одломак из књиге "Монах Гаврилопророк последњих времена"

http://www.svetinjebraniceva.rs/ 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 18 фебруар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 41 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.