header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Борба за повратак владике Јована Нишког Штампај Е-пошта
понедељак, 24 август 2015

 "Ако вас прогоне и кажу ружне речи на вас -

на правом сте путу"

Епископ нишки Г. Јован

Драги наш верни народе Епархије нишке, ево се приближи дан када ће се, 26. августа, на заседању Светог Синода, одлучити о даљој судбини наше Епархије. Да ли ће њоме наставити да управља наш добри Архипастир, владика Јован, или је, како покретачи петиције за његову смену кажу, већ одлучено и то у односу 5 према 1 да ће владику пензионисати?

Aко се испостави да су покретачи петиције у праву, онда ће то невиђена брука и срамота за СПЦ, чије су "одлуке" унапред испланиране а  "тајне"  толико јавне да их износе чак и полуписмени хулитељи на фејсбук страницама.

А све ово на општу саблазан и запрепашћење верног народа. И то у сред Великогоспојинског поста!

Одиста, да ли нишки свештеници желе да потпуно протерају верни народ из цркве?

За ова два месеца, колико смо без владике, не знамо шта се са њим дешава. А знамо детаље и разлоге срамне хајке коју је подигло неколико свештеничких породица, чији су потомци такође свештеници у Нишкој епархији, а коју је организовала саврема Иродијада за тачно 21 дан, чувена, сада по злу, Сара Цинцаревић, диригрент црквеног  хора "Бранко",  кћерка времешног ректора Призренске богословије, који упркос поодмаклом животном добу од скоро деведесет лета, никако да оде у пензију! 

Ако је истина да је именом Христовог подвижника предодређена на неки начин његова судбина, изгледа да сваки Јован има своју Иродијаду!  Као што је и Јован Златоусти имао царицу Евдоксију, и сплетке патријарха Теофила!  Савремена Иродијада чак  има диригентску палицу у руци коју треба хитно сломити! Јер уместо да њоме диригује  хором "Бранко", уместо да чува унука од свог сина Стефана, планираног као дединог наследника на трону ректора Призренске богословије, она организује- смакнуће епископа! И све је већ ту!  И сценографија и костимографија у виду Саломијиних велова, начињених од свиле из чувених Сариних бутика "Сајонара", који су део баснословног бизниса Цинцаревића, који се владика дрзнуо да "дирне" премештањем Сариног супруга, свештеника Бранка. И зато Јованова глава мора да лети!

Јер новац је једини Бог коме се ова династија клања! Хоће ли и ова Иродијада себи подићи споменик за живота? Да ли је свесна да ће навући Божји гнев на своје бројно, добро ситуирано потомство? 

Хоће ли Патријарх бити само сплеткарош који ће дозволити да Јован буде пензионисан и склоњен из Епархије?

Зар нашем Патријарху није довољан раскол који се већ десио у СПЦ! Зар нису довољне саблазни које свакодневно "бију" са свих страна?

Па да ли је могуће да су потребни нови потреси! И то у Епархији у којој је толико тога доброг овај човек већ урадио!

Зар није било довољно да Патријарх само пусти да ово лето остане запамћено по проповедима нашега доброга владике Јована? 

Да ли је Патријарх приметио да су за то време секташи већ урадили своје, подижући бисту усред Константиновог града, свом будистичком гуруу Шри Чинмоју?

Шта ће Патријарх урадити са силним  новотарцима који увелико новотаре по свим храмовима у Нишу? Или он ништа не види и не чује?

Зар Патријарх не чује да верни народ вапије за својим Владиком? Шта му је још потребно да би схватио?

Немири и демонстрације да би увидео колико народ воли свог Епископа и колико је послушан свом Епископу који је замолио да се само молимо и не окупљамо на улицама у знак протеста? 

Још увек, мада све мање, верујемо да Патријарх има довољно слуха да види и чује да народ не дозвољава да се Епископ Јован склони из Епархије нишке!

Наравно, све се може учинити силом, али- цркве ће остати празне! Ово је последња шанса да народ опрости свима све па чак и организаторима хајке. Да се настави миран живот у црквама, да се народ врати у градске цркве! 

Зар је могуће да нико није приметио да народ бојкотује свештенике потписнике петиције за смену, да од њих не узима благослов, да не одлази у Саборну цркву! Зар је могуће да свештенике није срамота због свега? 

Још увек се надајући да има времена да се ситуација смири и сви покају, народ се моли да Господ да памети да се на најбољи могући начин, повратком нашег Владике, разреши ова тешка ситуација,

Верни народ Епархије нишке

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 24 август 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 39 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.