header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Протојереј Алексеј Мороз: Шта радити? Штампај Е-пошта
уторак, 23 фебруар 2016

 Драга браћо и сестре!  

Данас наша Руска Православна Црква стоји на ивици раскола. После познатих црквених дешавања почетком фебруара 2016. године, многи парохијани се боје да иду у своје храмове, да се исповедају и причешћују.

Стотине хиљада људи се обраћа својим духовницима с питањем шта радити, ако је поглавар цркве, насупрот канонима и православној традицији, ступио у отворено општење са латинима и њиховом главом – папом римским, и проповеда јерес екуменизма као неодвојиви део црквеног живота. Многи сматрају да је сада молитва у храмовима, где се помиње патријарх Кирило, саучесништво у његовим јеретичким деловањима, и да значи и отпадање од мистичког Тела Христовог, и хођење по путу сигурне погибије душе.

Заједно с тим, православне узнемирава питање: ако се ми одрекнемо примања екуменистичких смерница Архијерејског Сабора 2-3 фебруара 2016. године, од братимљења с католицима и од других одлука Декларације, страних православном светоназору, прихваћених од папе Франциска и патријарха Кирила, постајемо ли ми расколници наше Цркве?

Пробаћу да одговорим на ова питања.

Црква – то је, пре свега, Богочовечански организам, мистичко Тело Господа нашег Исуса Христа, и сваки верујући човек, стојећи у Истини, јавља се ћелијом тог Тела. Приликом смртних грехова човек отпада од Цркве и налази се ван ње. При том, неважно је како место он у црквеној јерархији заузима: патријарх, епископ, свештеник или мирјанин. Бог је непристрасан. И само приликом покајања, сазнања и одрицања од својих грешних речи и дела, он се поново сједињује с Христовом Црквом. Као што је речено у разрешној молитви, која се чита на исповести после покајања грешника: „...Помири га и присаједини Светој Твојој Цркви, у Христу Господу нашем...“. На тај начин, нераскајани грешник, упоран у својим погубним заблудама, налази се ван Цркве.

Ако људи не прихвате погубне заблуде низа јерараха и буду верни вековним светоотачким традицијама, они, као што су били, тако и остају верна чада Христове Цркве и немају никакав однос према расколу. А они, који уносе јеретичко учење у живот Цркве, јављају се расколницима и отпадају од мистичког Тела Христовог.

Зато позивам сва верна чада Руске Православне Цркве да никуда из своје родне Цркве не излазе. Ићи у те храмове где се свештенослужитељи строго придржавају догмата Православља и не прихватају јерес папизма и екуменизма. Тражити од архијереја и јереја стајање у Истини! Писати одговарајућа писма Московској Патријаршији и тражити сазив Поместног Сабора РПЦ, са широким учешћем православних заједница, ради разматрања и осуде горепоменутих јереси.

За излечење рана, нанесених телу Цркве, позивам сва њена верна чада да наложе на себе триднивни пост, почевши од четвртка 18. фебруара и до недеље 21. фебруара. При том начинити сваки дан по три земна поклона с молитвама за исцељење и спасење наше Руске Православне Цркве, искорењење јереси и могућег раскола.

С љубављу у Господу, председник Сабора православне интелигенције,

члан управе Савеза писаца Русије СПб,

духовник Народног сабора СПб,

свештеник Алексеј Мороз

 

Превод: архим. др Никодим (Богосављевић)

Последњи пут ажурирано ( уторак, 23 фебруар 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 33 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.