header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Руске духовне приче: Скривено благо Штампај Е-пошта
недеља, 24 јул 2016

 Дочекали су их радосно, дали им најлешу келију да се одморе, а за трпезом најлепша места.

Али Евгарије се стално мрштио и није могао да сакрије своје разочарање.

И ово су ми неки подвижници - мислио је он у себи. На столу пред њим било је разног поврћа, воћа, рибе, лепиња и свега у изобиљу. Када су донели и вино Евгарије је љутито рекао:

- Људи су нас слагали. Јосиф није испосник!

И његов друг је био разочаран, па је и он гласно рекао:

- Ето нама нашег Јосифа, који само хлеб и со једе!

Преподобни Јосиф је ћутао као да није чуо њихове речи, наставио је обед.

Сачекаћу да видим каква им је молитва - помисли Евгарије.

И ту га је чекало разочарање. Вечерња служба је била кратка, а ујутру су звона звонила када је сунце већ било на небу. Тужног срца напустио је манастир. Жалио је за изгубљеним временом, а да никакве душевне користи није добио.

Нису далеко одмакли од манастира када их је густа магла зауставила. Није се видео ни прст пред оком, а камоли пут којим треба да иду кући. Морали су да се врате у манастир код преподобног Јосифа. Када су пришли вратима зачули су певање - монаси су служили Богу.

- Јуче у ово време они нису певали – рече Евгарије – па ништа, сачекаћемо поред врата, нећемо им сметати. Службе су им ионако кратке.

Међутим, чекање се одужило. Толико да Евгарије не издржа већ закуца на врата. Један монах им отвори и ћутећи их одведе у трпезарију где ће доћи монаси после службе. Шта су видели на столу?

За сваког монаха је постављено парче хлеба и две урме.

- И то је све – зачуди се Евгарије.

У том дође преподобни Јосиф и све им разјасни.

- Не чудите се браћо. То је наш свакодневни живот. А то што сте јуче видели то је наше гостопримство, наша љубав према ближњем. Наш подвижнички живот ми не откривамо пред другима. То је наше скривено благо.

Постиђен Евгарије паде на колена:

- Опрости ми оче што сам лоше говорио и мислио о теби. И нисам видео скривено благо. Нека је слава Богу, јер Господ ме је уразумио. Добио сам лекцију за цео живот.

Превела с руског: Јагода Милета

Извор: „Видовдан“

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 31 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.