header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow АНТИЕКУМЕНИЗАМ arrow Митроп. Јеремија: На Критском сабору је требало осудити две савремене јереси-екуменизам и папизам
Митроп. Јеремија: На Критском сабору је требало осудити две савремене јереси-екуменизам и папизам Штампај Е-пошта
среда, 14 децембар 2016
          Митрополит Гортински Јеладске православне цркве Јеремија, прокоментарисао је закључке Критског сабора и критиковао документ «Односи Православне Цркве са осталим хришћанским светом». Agionoros.ru је објавио главне тачке изјаве владике.

«На Критском сабору је требало разјаснити ситуацију, како би верници били заштићени од саблазни, и осудити две главне јереси данашњице: папизам и екуменизам. Уместо тога сабор на Криту не само да није осудио ниједну јерес, већ их је, напротив, назвао црквама», изјавио је владика.

«Црква располаже пуном истином и не може пасти у заблуду. Ако је она у заблуди, тада престаје да постоји као Црква. Док је са своје стране, јерес управо заблуда. Због тога, употребом термина «инославне Цркве» мешамо неспојиво: признајемо да Црква може бити у заблуди, а да јеретици могу бити носиоци истине. То је апсурд», истакао је он.

Митрополит је изјавио да ће одлуку о признању или непризнању Критског сабора, донети све владике Јеладске православне цркве.

«Документи Критског сабора могу бити измењени и поправљени на следећем Светом и Великом сабору. Они могу бити усавршени ради достизања свеправославног консензуса, јер на Критском сабору нису присуствовали представници Антиохијске, Руске, Бугарске и Грузинске Цркве. Историјски сабори су се састојали из неколико заседања у оквиру многих година, а потом су, у складу са разумевањем Цркве, разматрани као разни делови једног сабора», — појаснио је митрополит Јеремија.

Владика је на крају свог излагања додао: «Како би се правилно изразила православна вера, неопходне су прецизне и недвосмислене формулације, испуњене дубоким, богословским смислом. Наша Црква се борила за прецизно тумачење догмата наше вере. Данас нам је преко потребна молитва и разборитост. Морамо да избегнемо брзоплете и непромишљене поступке».

С руског: Александар Ђокић

Извор: "Православие.ру"

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 14 децембар 2016 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 23 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.