header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАЗНИЦИ arrow Архиепископ Аверкије (Таушев): О Светом Пророку Илији и Антихристу
Архиепископ Аверкије (Таушев): О Светом Пророку Илији и Антихристу Штампај Е-пошта
уторак, 01 август 2017

 Анђео у људском телу, камен темељац пророка, други претеча доласка Христовог... Овим речима Света Црква прославља великог праведника Старог Завета који је живео 900 година пре Христа – Светог Пророка Илију. Својим стриктним аскетским животом више је личио на Анђела него на човека. 

Али, зашто га Света Црква назива другим претечом другог Христовог доласка.  

Због тога што се пре првог доласка Христовог појавио Свети Јован Крститељ у духу и сили Светог Илије као што пише у Светом Писму. Тако ће се пре другог Христовог доласка појавити Свети Пророк Илија. Као што знамо, Свети Пророк Илија није умро већ је жив у телу био узнет на небо у ватреним кочијама.

Свети Јован Јеванђелиста говори о свему овоме у Откровењу. Свети Илија, заједно са још једним праведником, Енохом, који је такође био жив узнет на небо јер је био по Вољи Божијој, ће се појавити пре доба Антихриста. Они ће пророковати и одвраћати људе од слављељења Антихриста. У Цркви, Светог Илију и Еноха називају маслинама и свећама који стоје пред Богом. Њих двојица ће пророковати 42 месеца за време владавине Антихриста, и чиниће велика чуда да би убедили људе да не прихвате знак Антихриста на њихову десну руку и на чело.  

Али, уз Божије допуштење, Антихрист ће се борити против њих и убиће их.

Вредно је нагласити да ће људи на земљи славити када светитељи буди убијени јер су их они мучили.

Шта значи мучили?

Ти људи су мучени јер су пророци утицали на њихову савест. Односно покушавали су да им пробуде успавану савест и да их одвоје од послушности Антихристу и да их врате правом Богу, Христу.

Увек је тако било са Божијим пророцима. Нико од њих није умро природном смрћу, већ су сви били мучени и убијени од стране људи које су укоревали због њиховог грешног начина живота.

Исто ће се догодити и са онима који не буду били “модерни” и који не буду прихватили неморални начин живота и који покушају да пробуде савест оних који су кренули странпутицом.

Такве људе, који желе да очувају своју савест чистом, ће мрзети и покушати да униште ако не физички онда психички.

Ми немамо информације да ли је Антихрист већ дошао, али... само они који су потпуно духовно слепи не могу да виде да је свет “полудео” и да се припрема за брз долазак Антихриста и његову владавину. Шта више, слуге Антихриста већ раде са огромном енергијом. Они су продали своје душе за новац и за разне материјалне ствари, за част и надмоћ у друштву, за разна телесна задовољства, да би у њима уживали без гриже савести и казне. 

Многи Свети Оци Цркве, од давнина, су пророковали да ће већина људи, свих религија, укључујући и из Православне вере, радо прихватити Антихриста као свог господа и краља. Они ће га славити и почети да протерују и уништавају све људе који се противе Антихристу.

Иако још увек не видимо Антихриста као људску особу, ипак видимо велике догађаје у свету и расељавање великог броја људи. Неки људи су поткупљени и служе Антихристу. А неки се противе и одмах на себе навлаче мржњу људи који прихватају Антихристов начин живота.

Браћо! Никада није било горе време, у коме људи толико обмањују и лажу. Неопходно је да се буде веома пажљив да не би били обманути лепим речима и да не би упали у мрежу Антихриста. Не верујте никоме ко вам се обрати са примамљивим предлозима, макар тај човек био одевен у духовне одежде.

Живимо у времену када треба да будемо веома опрезни да разликујемо чак и високодостојне Пастире Цркве, да ли они заиста служе Христу или су већ продали себе и постали слуге Антихриста. Морамо то да знамо да не би пратили вука обученог у кожу јагњета.

Поготову су опасни они који проповедују да треба да градимо мир са сваким под окриљем Хришћанске љубави и праштања. Запамтимо да је мир са Антихристом и његовим слугама већ издаја према Христу, па самим тим непријатељство са Христом!

Јер какво пријатељство може бити између праведности и неправедности или између светлости и таме.

Чак и најмање “флертовање“ са слугама Антихриста и удовољавање њима је већ преступ против Христа. Стара Руска пословица каже “кажи ми ко су ти пријатељи, а ја ћу ти рећи ко си ти!”

У овим злим временима је најважније да ревносно останемо верни Христу, нашем Спаситељу. По томе је био познат Свети Пророк Илија који није правио компромисе са слугама Антихриста. Ми треба исто да урадимо, макар нам претили привременом смрћу. Сетимо се да ће Свети Илија и Енох бити убијени али да ће васкрснути и да ће велики страх обузети многе људе.

После овога, доћи ће наш Господ Исус Христос и Он ће уништити Антихриста духом својих уста и светлошћу свог доласка. Након тога, време ће бити скраћено и крај овог света ће доћи и Страшни Суд ће почети. 

Браћо! Ако видите некога да се подсмева проповеди о времену Антихриста које ускоро долази и о другом доласку Христовом и о крају овог света и о Страшном Суду онда знајте да је он или она већ на неки начин слуга Антихриста и да тако припрема брз долазак Антихриста и његову владавину на земљи. Чувајте се таквих људи јер они покушавају да униште нашу веру и Цркву! 

На дан Суда њихове тајне ће бити откривене и сви они и слуге Антихриста ће добити казну у ватреном језеру, на основу својих дела које су чинили на земљи. А праведници, као Свети Пророк Илија, и сви они који нису прихватили Антихриста и који му се нису поклонили и који му нису служили ће добти вечни блажени живот у Новом Јерусалиму.

“Ко има уши да чује, нека чује!” Амин.

Превод са енглеског: чтец Владимир (Србљак)

Извор: „Православие.ру“

Последњи пут ажурирано ( среда, 01 август 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.