header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Кућни затвор-нова кривична санкција Штампај Е-пошта
субота, 27 јун 2009

Хомен: Ускоро кућни затвор, уместо 'класичног'

Image          Предвиђено је да се контрола осуђеника обавља помоћу електронског уређаја који се, по правилу, ставља осуђенику на зглоб руке и састоји се од пријемника и одашиљача који монтирају стручна лица

 +++

Осуђени за кривична дела на казну до шест месеци затвора, ускоро би, уместо иза решетака, могли да се нађу у надзираном кућном затвору, који је не само хуманији за осуђеног већ ће и држави штедети средства за његово издржавање, изјавио је данас државни секретар у Министарству правде Слободан Хомен

Ова нова врста кривичне санкције наћи ће се у измењеном Законику о кривичном поступку, чије се усвањање у парламенту очекује половином јула, рекао је Хомен Тањугу.

Према његовим речима, казна кућног затвора моћи ће да се изрекне онима који су осуђени на казну затвора до шест месеци.

"Законом је предвиђено да се контрола обавља помоћу електронске наруквице која ће се стављати осуђенику на зглоб руке, а која се састоји од пријемника и одашиљача који монтирају стручна лица", казао је Хомен.

Питање начина надзора требало би да буде решено подзаконским актом који тек треба да буде донет, рекао је он, додајући да осуђени неће смети да напушта просторије у којима станује, осим у случајевима у којима је то прописано законом, а у супротном суд ће му остатак казне заменити затворском.

Да би се избегла могућност злоупотребе, вишекратног и узастопног осуђивања опаснијих извршилаца, кућни затвор неће моћи да се изрекне особи ако није протекло више од пет година од правоснажности осуде којом му је изречена казна затвора за кривично дело које је починио са умишљајем.

Измене ЗКП предвиђају и увођење кућног притвора, уместо досадашњег "класичног", па би тако осумњичени и оптужени за кривична дела ускоро могли да се током кривичног поступка, уместо иза решетака, такође, нађу у надрзираном притвору у свом дому, навео је Хомен.

Окривљени ће, као и у случају кућног затвора, морати да око руке носе електронску наруквицу преко које ће се контролисати њихово кретање.

Одлуку о овој мери обезбеђења присуства окривљеног одређиваће, на предлог тужиоца, истражни судија у фази истраге, а у току суђења судско веће када процени да постоје довољне гаранције да окривљени неће побећи, објаснио је државни секретар.

Коме ће све моћи да се уместо притвора, одреди забрана напуштања куће или стана зависиће искључиво од тужилаштва и суда и њихове процене личних, породичних, здравствених, пословних и других прилика окривљеног коме се ограничава слобода због сумње да је учинио кривично дело, додао је он.

У случају да осумњичени злоупотреби поверење правосудсних органа и прекрши налог о дозвољеном кретању, кућни притвор ће бити укинут и одређен класични притвор.

Кућни притвор моћи ће да траје као и обичан притвор у кривичном поступку или шест месеци до подизања оптужнице, односно четири године до окончања кривичног поступка.

          http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=70443&sectionId=33

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 27 јун 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 32 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Кад се бориш за веру своју, љуби веру своју свим срцем својим, јер ти је она дарована од Онога који тебе љуби. Вера је дар љубави, та твоја вера, Права Вера Православна, Србине брате!"

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.