header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТА ЛИТУРГИЈА arrow Пост - одговори на питања (одговарају руски свештеници)
Пост - одговори на питања (одговарају руски свештеници) Штампај Е-пошта
уторак, 06 децембар 2022

 А од осталих који себе сматрају православним хришћанима се очекује не испуњавање поста по избору, већ сваки пут када то прописује црквени Устав.

По чему се време поста разликује од обичног времена? Ја се и тако трудим да водим строг духовни живот ...како и шта се мења у току поста? Ксенија

Помаже Бог Ксенија!

Пост је посебно време спознавања сопствене немоћи и савладјивања сопственог «ја». Због чега Црква издваја посебне посне периоде? Ради тога да би човек могао да се учврсти у постигнутом у то посебно време: пост нас мобилише, постајемо свесни нечега, стајемо на пут борбе са овим или оним склоностима – ту свест и борбу из поста уносимо у свакодневни живот. Следећи пост доноси опет нешто своје. Зато Свети Оци и кажу да су постови – лествица која нас води ка Небу. Ако имате осећај да Вам је пост лак, посаветујте се са духовником или свештеником код кога се исповедате: он може да вам помогне да схватите да то није тако, као и да сазнате узрок те раслабљене лакоће. Дешава се да су нам правила поста лака због природних склоности – постоје например људи који не воле месо или забаве. Али свако од нас има нешто што може да постане предмет посебне пажње у току поста – несавршенство није споља, оно је унутар нас и пост нам помаже да га увидимо.

С поштовањем, свештеник Алексеј Колосов

Да ли се у посту могу јести производи од соје?

Помаже Бог Елена!

Употреба сојиних производа у току поста је сасвим дозвољена. Медјутим и овде треба бити обазрив: с каквим осећајем и настројењима их једемо? Уздржавамо се од мрсне хране не зато што је она “лоша” или “скверна”, већ ради задобијања навика послушања Цркви и владања собом тако да и што се тиће сојиних производа треба да имамо уздржање, како што се тиче количине тако и квалитета, избегавајући лакомство или самоугадјање.

С поштовањем, свештеник Алексеј Колосов

Да ли се може постити само прва и последња недеља поста?

- Ако се ради о тешко болесном човеку, који болује од дијабетеса, туберколозе трећег степена, дистоније, анемије, Црква у том случају ублажава правила поста. А од осталих који себе сматрају православним хришћанима се очекује не испуњавање поста по избору, већ сваки пут када то прописује црквени Устав. Прот. Максим Козлов

Како да пости тешко болестан човек коме лекари препоручују да се добро храни?

Црква наравно установљава телесни пост као меру уздржања за здраве људе или релативно здраве, јер је он пре свега средство које нас духовно васпитава, а као друго на неки начин смирује наше телесне страсти. Човек који је озбиљно болестан је и тако већ смирен немоћима свог тела, и зато наравно у случају тешке или хроничне или болести која се изненада појавила Црква тада увек ублажава меру телесног поста. И зато могу да посаветујем да се узима ова или она врста хране коју саветују лекари, али да се појача духовни пост. Или да се човек одрекне те врсте хране која медицински није неопходна, а према којој има пристрасност. Прот. Максим Козлов

Да ли је дозвољено за време поста бавити се спортом и гледати спортске емисије? Димитрије

Драги Димитрије! Ја мислим да се у првој, Крстопоклоној и Страсној седмици Великог Поста не треба бавити спортом. Не бих вам саветовао да гледате спортске емисије током целог Великог Поста. Посаветовао бих вам да више размишљате о души а не о телу. Како год да се заврше спортски мечеви, ко год да победи – Спартак, ЦСКА или Динамо, то није важно за спасење душе. А како ће се завршити наше духовно узрастања, духовна борба – то је веома, веома важно, јер од тога зависи наш удео у вечности. Посаветовао бих вас да поразговарате са свештеником на исповести о вашем бављењу спортом, о томе у којој мери вам је то дозвољено. Нека вас Господ чува! С љубављу у Христу, прот.Аркадиј Шатов

Могу ли се читати акатисти у току поста?

У Великом Посту у цркви се чита акатист Мајке Божије (пете суботе поста), као и при служењу Пасије – чита се акатист Христовим страдањима. То нам говори о томе да није да се акатисти уопште не читају током поста, али се по традицији њихово читање смањује током Великог Поста у поредјењу са другим периодима црквене године. Свештеник Михаил Немнонов

Да ли се у време поста може прославити очев јубилеј са неверујућим члановима породице? Наталија.

Ваше одбијање да учествујете у породичном слављу би огорчило Ваше ближње. По мом мишљењу треба обележити тај празник и од све душе поздравити блиског вам човека. Да не бисте нарушили пост трудите се да једете посну храну. С поштовањем, свештеник Александар Иљашенко

Шта радити када идеш у госте у време поста или посног дана, а на столу нема посне хране? Домаћица може да се увреди да ништа не једемо. Лариса

Помаже Бог Лариса!

Да не бисте увредили домаћицу која се трудила и све за Вас припремила једите ту храну која је посна, или се просто у посту уздржавајте од посета таквим људима, посетите их у неко друго време.

С поштовањем, свештеник Александар Иљашенко

Реците ми молим вас, ако у време поста примамо госте, да ли храна за њих треба да буде посна? (гости се не придржавају поста)

Пожељно је послужити госте посном храном. Али у сваком случају ми сами примајући такве госте треба да одржимо пост.

Свештеник Михаил Немнонов

Да ли може да се разреши пост младићу од 15 година, јер се спрема за испите, и то захтева велику активност? Денис.

Помаже Бог Денис. Пост је време покајања и појачане молитве ради борбе са грехом и пројавом првородног греха у облику страсти у људској природи, а уздржање у храни је само једно од средстава нашег приближавања Богу, враћања блудног сина Оцу. Црква у једној од својих песама пева: “Од младости моје многе ме муче страсти”. Човек од 15 година треба да буде спреман да се бори са страстима, и зато треба да се придржава поста.

А како држати пост у Вашим околностима, треба да установи духовник. Степен поста зависи од многих услова. Није увек обавезно придржавати се сухоједења, али се треба молити више и чешће него обично, а најважније је ограничавати себе у забавама (не гледати телевизор, не учествовати у бучним забавама, ограничавати се у задовољствима), не осудјивати ближњега и причешћивати се.

Помози Господе, свештеник Димитрије Лин

Моја ћерка има пола године и дојим је. Покушала сам да држим пост али ми се кваре зуби, и тренутно се не придржавам поста, да ли сам у праву? Евгенија.

Помаже Бог Евгенија!

Пост који је установила Црква, нико нема право да мења, чак ни свештеник нити патријарх. Али не треба заборавити да пост није само исхрана. И зато што се тиче хране, свештеници трудницама и дојиљама разрешавају све што треба јер није циљ да се оштети здравље, већ да се победе страсти. У таквим случајевима пост може да буде да се мање слуша музика, мање гледа телевизор, као и да се ограниче друге забаве. Зато по могућности треба више читати нешто духовно, изговарати молитву у себи, уздржавати се од бесмислених емоција и вршити друге доступне подвиге. Узимање млека се не сматра стомакоугадјањем већ материнством. О томе можете детаљније да питате свог парохијског свештеника. Нека вам Господ помогне!

Свештеник Павле Иљински

Како поставити сто на поменима, после гробља? Коју храну служити? Има ли то значење у дане поста? Ово многе интересује.

Постоји само један обавезан захтев што се тиуче помена а то је да током њега људи не напију и да се разидју кућама чврсто стојећи на ногама и бистрог ума. Пост се не мења ради помена – уколико се они служе у посни дан, онда трпеза треба да буде посна. Шта ће тачно бити на столу – није важно. То не утиче ни на који начин на душу упокојеног, а ми ћемо спремити нешто према својим могућностима.

С поштовањем, свештеник Михаил Немнонов

У којим случајевима се можемо сматрати путницима, којима се ублажава пост?

Према црквеним правилима пост за путнике се ублажава. Али он се безусловно ублажава и онда када је путнику реално немогуће или крајње тешко да испуњава правила поста. Медјутим не сме се специјално отићи на пут да се не би постило. Ако рецимо путујемо возом до Санкт-Петербурга, у коме нам нуде вечеру са кобасицом, онда ћемо понети кифлу са краставцима, те нећемо нарушити пост. И зато се онда када је неопходно пост ублажава а тамо где је могуће испуњавати треба потрпети и испунити га. Протојереј Максим Козлов

Због чега у Православљу има толико ограничења у задовољствима, храни, полним односима? Њима се чини се не причињава никаква штета другима, и не нарушава се заповест о љубави према ближњему. Због чега је потребно обавезно «убијати своје тело», своје жеље? Због чега таква неслобода?

Наше тело се не убија ограничењима у храни и другим задовољствима, већ њихвом прекомерном количином. А поред тога ако чак и ми сами не причињавамо штету другима и не нарушавамо заповест о љубави према ближњему, треба волети Бога. Одатле и проистичу нека ограничења у задовољствима, пошто се љубав ако постоји пројављује у нашим поступцима и делима. Например лако је рећи: “Ја не волим себе”, али притом наша дела сведоче да волимо себе управо онако како треба да волимо Бога. И може се са том истом лакоћом рећи: “Ја волим Бога”, али нема ништа лакше од речи јер се љубав познаје по делима. И ако у крајњој мери желимо да волимо Бога ограничимо се у томе што нас удаљава од Њега. Нема тог циља ни у мирском ни у духовном животу ради кога не жртвујемо нешто друго. Они који не желе ништа да жртвују и остају без ичега – не задобијају ништа стабилно, и притом губе и оно што су имали.

Свештеник Михаил Немнонов

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

Преузето са: манастир Лепавина

Последњи пут ажурирано ( уторак, 06 децембар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 22 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.