header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow АПОКАЛИПСА arrow Беседе оца Венијамина о новим личним картама
Беседе оца Венијамина о новим личним картама Штампај Е-пошта
субота, 20 септембар 2008

БЕСЕДА ПРВА ОЦА АРХИМАНДРИТА ВЕНИЈАМИНА О НОВИМ ЛИЧНИМ КАРТАМА

(Беседа изговорена у октобру 2006. год. у Српској Светој Гори)

У име Оца и Сина и Светога Духа! Драга браћо и сестре, нека је на спасење и на здравље Света Божанствена служба. Нека је срећан данашњи велики празник светог Васкрсења Христовог.  Ево данас смо чули Јеванђеље о томе како је Господ Христос међу многим милионским чудима, учинио још једно чудо  на послушност Петра и осталих апостола који су били рибари, који су, ето, целу ноћ мучили се да улове бар нешто рибе и ништа нису успели, али на реч Христову да поново баце мрежу у море извукли су мноштво рибе (... )

Чули сте како Господ награђује послушне. Господ је тај који својим чудима жели да се човек отрезни, да га привеже за Себе и да он у Њега Јединог верује. Све што је Господ чинио и што чини и што ће чинити до Страшног Суда, чини тако да нас привуче Себи и да нам отвори широм рајска врата, да после овог кратковременог живота пређемо у вечно уживање на Небу. То је суштина Божанске љубави и зато Он, Свезнајући Господ Који зна и мисли наше, све то чини.

Но, ми смо у времену у којем данас живимо сведоци нечега другог. Сатана који је увек био тај који је пун пакости и злобе због гордости своје, због чега је и отпао од Бога и сурван у ад на вечно мучење, жели да човека учини сарадником тог вечног мучења. У овом данашњем времену када смо постали доста непослушни Богу своме, Јединоме Човекољупцу, када смо постали исувише раслабљени телесно, кад људи исувише употребљавају технику да би што више олакшали овоземаљски живот, и не само да би га олакшали, него да би створили и сва могућа уживања у овом земаљском, пролазном, кратковременом животу, заборављајући на вечно уживање на Небу и одбацујући вечно уживање на небу често пута, ђаво сатана, вуче човека у још већу пропаст тако што тражи од човека послушност њему. У свему хоће да покаже да он треба да замени Христа, да је и он тако свемоћан и свемогућ, да и он може да чини чуда, али само таква чуда која ће човека упропастити, која ће га одвести у крајњу пропаст. Та се чуда полако дешавају, а каже се, по предању, да ће у последње време када се зацари антихрист, он својом демонском силом, у гордости својој, чинити такве чаролије, такве опсене, да ће се људима гледајући њега чинити да он васкрсава мртве чак и да ће му се многи поклонити.

Ово је почетак што се сада дешава. Кроз технику се спрема да сатана научи човека, тј оне моћнике који владају над осталима, да створе такву технику помоћу које би могли да читају и мисли човекове. И не само мисли, него цео живот човеков и да покажу и тајне његовог живота, да открију у јавност и оно што човек чува у тајности. Јер човек, сваки човек за себе је тајна пред Богом.Тајанствен и недокучив је сваки човек. Створен за вечност, да буде вечно срећан, а ђаво хоће да га учини вечно несрећним, као што је и сам вечно несрећан и зато је кроз ту технику научио те моћнике данашњег света да, ето, праве те чипове електронске које ће уграђивати у документа која се припремају. Нажалост, прво ће се та најопаснија документа поделити, по одлуци наше државне власти, нажалост, код нас свима - да га сваки има код себе како би ко год хоће од тих силних моћника или од њихо вих послодаваца (наредбодаваца) могао прочитати све о нама што жели. Те податке које они преко тога добијају и шаљу даље, користиће многи - да их изврћу и да могу у сваком тренутку, опет са том техником, направити да је неко сасвим дру гачији човек него што јесте, и да га окриве и да га склоне и слично. То је суштина тих данашњих докумената, то је страшна превара, то је стварање електронског конц-логора, у који сатана жели, преко тих моћника, да нас затвори и да нас има под контролом.

Сви морају бити упознати с тим колика се опасност надвила над нама. Устали смо свим силама, и Црква почев од Епархије Жичке, кренули смо у одбрану човекове свести, савести и слободе. Да не будемо робови и бројеви, него да будемо сваки личност какву је Бог створио, да се не повреди тајна личност човекова. Увидевши каква се опасност надвила над српским народом и над свим православним народи ма, над сваким човеком и видевши како се цело човечанство побунило против тога и како су се незнабошци и народи друге вере побунили, а до скоро се у српском православљу ћутало о томе, Епархија Жичка је, хвала Богу, кренула и штампала специјални број "Жичког благовесника" који на првој страници износи апел српској влади да повуче ту одлуку и да и даље да је нормална документа као што је и до сада било, без тог електронског жига, чипа, без могућности да се очит авају и тајни подаци из нашег живота. Сада се указала могућност де се одштампа још 100.000 примерака тог специјалног броја "Жичког благовесника" (о новим личним картама) и да га разашаље и у друге епархије. Но, чини ми се, да и у нашој епархији нема до вољно. Миоги снештеници ћуте о томе и не говоре, а требало 6и да устану свим силама и да деле те бројеве, да продају или да покл ањају, свеједно како. Ко га има, да узме још један, па да га да некоме који га нема. Макар нека прочита тај први чланак  Апел, ако не може ништа друго, али сваки текст у томе Благовеснику је прекрасан. Говоре о томе како су и друге (помесне) Цркве устале у заштигу Право славља, и Грчка и Руска Црква, како су многе државне институције устале против тога, како су многи научници доказали колико је то погубно за човека, за слободу човекову, да је то страшно и престрашно.

На тај начин ћемо се одупрети томе злу сатанском, да нас не поведе у обману да је он тај моћник који собом може заменити Христа, да је антихрист тај којем се тре бамо поклонити - не дај Боже! А испред тога антихриста је папа са осталим јеретицима који покушавају да нас обману и да свим силама учине да, понудивши шаку долара или евра, прихватимо сарадњу са њима, прихватимо да нема никакве раз лике између чистоће истинског Православља и јеретичког мудровања. Нека би нам Господ помогао да будемо заиста послушни своме Господу, Јер Он послушност награђује и овде на земљи и награђује и вечним животом, а непослушност Господу  а послушност антихристу - одводи у вечну погибао. И морам поновити, и себи и свакоме од вас, да смо ми крштењем својим примили дар Духа Светога и кроз миропомазање потврдили тај дар, Јер свештеник када помазује новокрштенога говори: "Печат дара Духа Светога". И у почетку крштења сваки хришћанин се одриче од сатане и присаједињује се Христу, а ако, не дај Боже, примимо ове личне карте, ако не успемо да се обори тај закон и ако буду силом терали и сваки који буде са слабом вером и прихвати ту личну карту, он ће и друге документе, а онда, не дај, Боже, доћи ће и жиг на чело и на руку, што је већ савршени сатански печат, печат одрицања од Христа - тада ћемо пљунути на печат дара Духа Светога, а присајединићемо се сатани, не дај Боже! Значи ни по цену живота не сме се то прихватити! Зато ја и говорим да треба да будемо упознати против чега се треба борити. Не може се неко борити против нечега, а да не зна против чега се бори. Не може неко бити Православан, а да не зна суштину свога Православља.

                                                                        +++

БЕСЕДА ДРУГА ОЦА АРХИМАНДРИТА ВЕНИЈАМИНА О НОВИМ ЛИЧНИМ КАРТАМА

(Беседа изговорена на Покров Пресвете Богородице 2006. год. на слави параклиса у манастиру Сретење на Овчару)

 Шта нама друго остаје данас у овом смутном и тешком времену, него то да појачамо веру у Свету Тројицу. Да своју веру појачамо тиме што ћемо се најпре молити моћној заштити Пресвете Богородице, Која је чинила чуда од зачећа у утроби Своје мајке, па од рођења све до данашњег дана непрекидно чудотвори. Сав њен живот на земљи је био у чудесима. Никада, кажу Свети Оци, никада у животу, никада никакав грех није учинила. Понела је свој прародитељски грех као и сви остали до оног момента када јој је Архангел Гаврил јавио да ће родити Сина Божјег, Господа Христа, и тог момента ослободила се и тог прародитељског греха. Од тада па до краја Свог овоземаљског живота, Она ничим и никаквом мишљу није погрешила. И зато, Она није само равна анђелима, већ је изнад анђела, изнад све небеске силе. Као што су је видели Андреј и његов ученик, како са раширеним рукама закриљује цео свет, Она је, како кажу Свети Оци, шира од небеса, јер је носила у Себи Онога који је створио сав створени свет, сва небеса. Земља је само једна мала тачка у том створеном свету. Колика је Васиона, колики је Рај - то у наш земаљски ум не може да стане док се не ослободимо овог грешног тела. И Она, моћном Својом заштитом, измољава од Бога заштиту за све нас. Наравно, Она неће силом да нас спасава, силом да измоли милост од Сина Свога, ако ми не саучествујемо и не молимо је за то.

Данас, у овом 21. веку, који је продужетак пропасти која је почела у 20. веку, заиста смо сведоци како се са свих страна све окомило на свето Православље. Зашто се окомило све на свето Православље? Зато што смо ми, православни, постали површни исувише. Част изузецима, којих још има, онима који светле својом вером, који горе Духом Светим, до којих не сме сатана ни да се примакне близу. А остали, па и ми калуђери и свештеници и епископи, много смо и исувише везани за земаљско, за пролазно. Исувише смо телесни, Духа не имајући, како кажу Свети Оци. Веома мало наликујемо, ако уопште наликујемо на Свете Оце, а да не говоримо на Свету, Пресвету Богомајку, која је изнад све небеске силе, поред самог Сина Свог, поред самог Престола Божијег. И као такви. заиста имамо огромну потребу за помоћју Мајке Божје, наше Крсне славе и осталих светитеља  апостола, исповедника за веру, мученика. У овом времену, Црква је заиста много сиромашна у исповедништву, у мучеништву. Не знам колико од епископа, свештеника, од нас монаха, па и од вас хришћана, колико би се могло наћи у целом православном свету, оних који би били готови да животе своје положе за веру своју. А кад читамо житија светих мученика, само један мали део записаних, а много више хиљада и милиона оних који су положили животе своје за веру својуј видимо да се и они исто са Мајком Божјом моле да буде наша вера исповедничка вера, вера која даје храброст, вера која измољава од Бога благодат да се ничега не бојимо осим греха. Јер ништа човека не може унесрећити осим греха. Ма колико да људи споља нападају, ма колико да тај несрећни Запад јуриша свим силама на нас да нас упропасти, да Православље разводни и упропасти увлачећи се у Православље, и ето, нажалост, налазећи своје сараднике и у Православној Цркви, да убеде многе који су површни у вери како и друге хришћанске конфесије, које немају ништа са Православљем, су исто што и Православље! Да је и папа (римски) исто што и патријарх! Да нас Бог сачува од тога! Ми не мрзимо папу, нити ма ког другог јеретика, него их не смемо прихватити такве непокајане, такве заблуделе. То је право исповедништво вере. Не смемо подлећи када нам нуде шаку долара, евра или нешто друго, да се поклонимо њима, да издамо Свето Православље. Зато се Пресвета Богомајка моли непрекидно да нам вера буде боља и јача, јер смо у страшно тешком времену, када многи падају на испиту, када многи, да би, ето, сачували нешто од земаљског, овог што су стекли, губе душу своју. А ако изгубе душу своју, сасвим је нормално, изгубиће и све што су стекли на земљи. Јер ништа човек одавде не може понети осим својих дела. Као што го излази из утробе мајке своје, тако без ичега овоземаљског враћа се пред лице Божје да да одговор како је живео у овом животу.

Поред свих других опасности које су се надвиле над Православље, морам да напоменем и стално то напомињем (вероватно то и свештеници и у другим црквама и манастирима говоре), да се морамо свим силама борити и бранити и апеловати, што Црква и чини сада (огласиће се и Свети Архијерејски Синод) захтевајући од Владе да се поништи одлука о подели тих личних докумената са електронским чипом који је сатански жиг! С тиме се не можемо никако помирити. Вероватно су многи добили овај "Жички благовесник". У њему је много тога написано о томе. Кад њега прочитате, свакоме ће од вас бити јасно о каквој се страшној сатанској подвали ради. Одавде ћете сазнати да примањем прво личних карата, а одмах затим следе здравствене књижице и остала документа, а онда, не дај, Боже, ако све то прихватимо и помиримо се са тим злом, доћиће оно највеће зло када ће доћи жиг на чело или на руку. То је тај печат сатански, који ће поништити печат Дара Духа Светога који смо примили на Светом Крштењу. Када се завршава крштење, онај који се одрекао сатане у почетку и присајединио се своме Христу, сада, ако прими тај жиг, поново ће се одрећи Христа и пљунути на тај Печат Христов, и примити печат, жиг сатански. И шта онда такав хришћанин има са Богом! По цену да изгубимо све овде на земљи, да будемо прогнани, да будемо мучени, да умиремо од глади - не смемо то примити. Зато вас молим, ко није добио овај "Жички благовесник", да га набави данас, сутра и што пре. Да га узмете. Ко нема новца, поклонићемо му, само да се упозна каква нам се опасност надвила од тог несрећног Запада, и од наше Владе која је такву несретну одлуку донела.

Сада се они овим Уставом ваде, Устав није лош; требао би да буде још много бољи, али не може нас нико опрати, ако они не повуку ову одлуку. Ништа нам од Устава не вреди ако прихватимо овакве ствари. Ако прихватимо овакве личне карте, ни сто устава нас не може одбранити од сатане. То морамо знати, то морамо прихватити. Зато вас молим искрено се молимо Мајци Божјој која је најмоћнија, која ће нам измолити од Бога Духа Светога да се уразумимо, да схватимо. Говорите и другима који у цркву не долазе. Дајте овај „Жички благовесник", нека прочита ако није чуо и није се интересовао каква се опасност надвила над њим. Хоће да нас угрозе, да нас ставе у електронски конц-логор, да нас контролишу на сваком кораку и да измишљају за нас свакојаке ствари. Помоћу технике моћи ће да изврну податке о нама. Специјалним својим апаратима моћи ће да свакога од нас направе друкчијим него што јесте, и да, ако му није по вољи, да га склони, да га стави на мучење или ако буде слабе вере, да се онда одрекне и Христа, па онда куд ће! Има ли ишта горе!?

Нека би нам Господ и Мајка Божја били на помоћи да заиста схватимо, да је време у којем живимо најстрашније време откако постоји овај свет на земљи. Многи нису свесни, многи који су уљуљкани у овом земаљском благостању, који су нешто стекли. мада већина данас једва саставља крај са крајем. Немојмо, ни богати ни сиромашни, да зажелимо ништа од онога што одавде не можемо понети, него онако како нам је Бог дао, да користимо то на спасење душе, да најпре изнад свега иштемо Царства Небескога и правде његове, а онда ће нам Бог све друго додати. И даће нам божанске благодати да се одупремо сваким опасним замкама сатанским, којима, нажалост, подлеже наша данашња Влада, која каже да није безбожничка, али по овоме што раде није ни са Богом!

Можемо ли рећи да су са Богом они који су пристали на овакве уступке, да изгласају једну овакву одлуку? Да се молимо за њих да их Бог просвети, да не подлежу таквом нечем. Да се одрекну и својих фотеља, да уступе другоме који је храбрији, а да не дају да се пропаст тако брзо оствари над српским народом. И сви други православни народи тако треба да се одупру, али прво њихове вође, па онда и сав народ. Али кад се цео народ побуни, вођи ће морати да размисле друкчије. Када се цео народ помоли за своје вође, Бог ће их уразумити. Да не пропаднемо тако брзо.

Нека би нас Господ умудрио да се заиста потрудимо не само на своме спасењу, већ да помогнемо и онима који још не знају, и онима који немају прилике да сазнају да их усаветујете да дођу у Цркву, да чују, да се интересују за своје Православље и да се интересују како да сачувају себе и своју душу да учине себе вечно срећним, а да се избаве да не буду вечн о несрећни. Нека би Господ био на помоћи, да тако се трудећи завршимо овај земаљски живот и пређемо у вечно уживање на Небу. Амин, дај Боже!

Последњи пут ажурирано ( субота, 20 септембар 2008 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 33 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Кад се бориш за веру своју, љуби веру своју свим срцем својим, јер ти је она дарована од Онога који тебе љуби. Вера је дар љубави, та твоја вера, Права Вера Православна, Србине брате!"

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.