header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Јеретичка беседа Патријарха Вартоломеја
Јеретичка беседа Патријарха Вартоломеја Штампај Е-пошта
четвртак, 25 септембар 2008
ПАТРИЈАРХ КОНСТАНТИНОПОЉСКИ Г. ВАРТОЛОМЕЈ У
ЕВРОПСКОМ ПАРЛАМЕНТУ У БРИСЕЛУ
       
  Image       Његова Свесветост Патријарх константинопољски Г. Вартоломеј произнео је врло значајну беседу на Пленарном заседању скупштине Европског парламента у Бриселу, у среду 24. септембра 2008. године. Пре беседе, Његову Свесветост свим посланицима Европског парламента представио је Ханс-Герт Петеринг, председник скупштине.

***

"Сви смо сестре и браћа", истакао је Патријарх Вартоломеј у закључку своје беседе.

У беседи у скупштинском дому, који је у години посвећеној интеркултуралном дијалогу, Патријарх константинопољски Г. Вартоломеј је истакао вредности у пројекту Европске уније које би требало да унапреде мир и толеранцију, истакну важност прихватања мањина и потребу да Европска унија у свој састав уврсти и Турску. Такође, Његова Свесветост је подвукао сопствене напоре да у оквиру црквених структура обнови добар однос човечанства према природном окружењу.

У уводној речи, пред почетак излагања Његове Свесветости, председник Ханс-Герт Петеринг је истакао да је Европска унија заједница заснована на вредностима, од којих је најзначајнија људски дигнитет. У складу са тим, верске слободе су у средишту очувања достојанства сваког човека.

Председник Петеринг је описао Патријарха Вартоломеја као кључну личност за сав православни свет, а то је истакао јер је Европска унија у свој састав уврстила и већински православне државе, Кипар, Бугарску и Румунију. Користећи метафору блаженопочившег римског папе Јована Павла II о томе да Европа поново дише са два плућна крила после пада комунистичких режима у Централној и Источној Европи, г. Петеринг је проширење Европске уније окарактерисао као нешто што ће обогатити заједницу европских народа различитим перспективама Западног и Источног Хришћантва".

Дијалог је "у самој сржи сваког људског бића"

У уводним речима, Његова Свесветост је, пред парламентарцима, истакао: "Васељенска Патријаршија има улогу истинског светског апостола и труди се да унапреди свест целог човечанства како би сви схватили да сви живимо у истој кући." Већ двадесет столећа Патријаршија је "стални светионик човечанства и Цркве Христове. Из дубине нашег историјског искуства нудимо савремном свету свевремену поруку свих људских вредности."

Његова суштинска идеја, у беседи, била је да је "дијалог потребан првенствено због тога што се налази у бити сваког човека". Другим речима, "дијалог између култура је у самој суштини сваког човека. Тамо где се разлике смањују једни друге гледамо са међусобним схватањем и уважавањем, чак и са љубављу."

Важност Европске уније

Његова Свесветост Патријарх Вартоломеј је затим нагласио да "важност Европске уније не сме бити умањена. Најважније је што се у Европској унији унапређује међусобни, мирни и стваралачки саживот између народа и земаља које су пре нешто мање од седамдесет година биле у крвавим сукобима који су претили да униште вековно европско наслеђе."

Само једна екосфера

Васељенски Патријарх се већ дуго бори за очување природне средине. Примера ради, "под његовим покровитељством организовано је седам научних скупова о екологији". Године 1995. започео је врло амбициозни програм "интегрисање савремених научних знања о океанима са духовним односом према водама, а посебно светским океанима". У оквиру тог програма Његова Свесветост је пловио Дунавом, Балтичким морем, Јадранским морем и Амазоном, а у припреми је пловидба Нилом и Мисисипијем.

Прихватање мањинских друштвених заједница

Екологија не би требало да се схвати само као важан (савремени) практични проблем, већ и као метафора за данашње друштвене проблеме. "Васељенска Патријаршија живи у релативно скученом екосистему али и у оквиру знатно веће, вековне културе. Због вишевековног искуства можемо да кажемо да је најважнија практична одлика друштва та да успе дијалог међу културама", те зато "изнад свега, мора да постоји уважавање права мањина у сваком већинској етничкој заједници. Тамо где су права мањина контролисана, друштво ће за многе бити праведно и толерантно". Уствари, "само ћемо остварити пуноћу у оквиру оне екосфере људског постојања, ако смо у стању да се суочимо са "другима" око нас". Тада је Свесвјетјејши Патријарх говорио о Турској.

Турска: толеранција и разумевање је потребно са свачије стране

"Ето зашто Европа треба да уврсти Турску у свој пројекат и зашто Турска треба да побољша интеркултурални дијалог и толеранцију како би била примљена у Европску унију. Европа не треба да схвата да је нека религија нетолерантнија од оне друге. Велике религије могу само да помогну у превазилажењу национализма, па чак и нихилизма и фундаментализма усмеравајући своје вернике на једниство свих људи и на постизање дијалога о ономе што нас раздваја."

"Из наше државе, Турске, ми прихватамо, уз топлу добродошлицу, новог економског и трговинског партнера, али и осећамо да ћемо ми постати једнаки у земљи која је већински муслиманска. Са друге стране у Европи живе милиони Муслимана који су дошли у европске земље из различитих крајева; баш као што би у Европи живело доста Јевреја да није било великог погрома у току Другог светског рата." Патријарх је додао и да Истанбул жели да буде европска престоница културе 2010. године.

Мир и просперитет: Патријаршија је спремна да учествује

На крају, Његова Свесветост Патријарх Вартоломеј I је уверио скупштну да "Васељенска Патријаршија стоји на становишту да заиста може да допринесе миру и просперитету у Европској унији". Он је закључио: "Ми смо сви браћа и сестре јер имамо једног небеског Оца и живимо на истој дивној планети, тако да смо сви одговорни да на њој има места за свакога."

Извор: http://www.goarch.org/en/news/NewsDetail.asp?id=2058

http://www.spc.yu/sr/patrijarh_konstantinopoljski_g_vartolomej_u_evropskom_parlamentu_u_briselu

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 25 септембар 2008 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 62 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.