header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Деца у БиХ уз вакцину примила и живу? Штампај Е-пошта
недеља, 21 децембар 2008

Деца у БиХ уз вакцину примила и живу?

         Недеља, 21. децембар 2008. 16:0

         Резултати анализе 'Филип Аугусте' лабораторије из Париза показују тровање живом код деце која су 2002. примила у БиХ ДТПр вакцину.

Служба за помоћ "СОС телефон 1209" најавила је да ће у Источном Сарајеву представити резултате који показују узрочно последичну везу између ДТПр вакцине и тровања живом код деце из БиХ, чиме ће, како је наведено, једна сурова и брижљиво скривана истина након пуних шест година доћи до јавности.

На конференцији за новинаре ће бити представљени лабораторијски налази двоје деце из БиХ, који су рађени у светски познатој лабораторији "Филип Аугусте" из Париза, а који показују тровање живом код деце, која су још 2002. године примила ову вакцину, иначе донацију УНХЦР-а, саопштено је из Службе за помоћ "СОС телефон 1209".

У саопштењу се наводи да ће на конференцији бити дата на увид и декларација произвођача ДТПр вакцине, компаније "ЦСЛ Лимитид" из Аустралије, у којој се наводи да је у тој вакцини коришћен конзерванс тиомерсал, који у себи садржи живу, након чега ће овај материјал бити предат тужилаштву на даље поступање.

Директор "СОС телефона 1209" Јагода Савић изјавила је раније да је двоје деце из БиХ претрпело тровање живом услед коришћења ДТПр вакцине, али да је упркос доказима који, како је навела, необориво указују како је вакцина коришћена на босанскохерцеговачком тржишту Тужилаштво БиХ обуставило истрагу.

"Антикорупцијски тим ОХР-а 2004. године се изјаснио ’да нема основа за покретање истраге’, а Специјално оделење за организовани криминал при Тужилаштву БиХ затворило истрагу без иједне проведене истражне радње", саопштено је из СОС телефона 1209.

Савићева истиче да је анализама у светски познатој лабораторији из Париза доказано да је двоје деце, која су још 2002. године примила спорну вакцину, отровано живом, те упозорила на велике последице које "брижљиво скривана истина може проузроковати".

Спорна вакцина је била донација УНХЦР-а и коришћена је на целом подручју БиХ од 2002. до 2007. године.

Деца у БиХ била су "покусни кунићи" и за вакцину "Еувакс Б" (Еуваx) против хепатитиса Б, које је Уницеф реализовао у БиХ кроз пројект имунизације 2002. са ентитетским министарствима здравства, тврдила је раније, такође Савићева.

Рекла је још је да је Светска здравствена организација (СЗО) допустила у БиХ употребу вакцина против хепатитиса Б под називом "Еувакс Б" у раздобљу од 2002. до 2007. за здраве новородјене бебе, без претходних тестова.

Последице таквог немара данас су видљиве на тим бебама, казала је Савићева.

Савићева је казала да су ефекти добијенихи вакцина дугорочни, да се виде тек након 15 до 20 година, када генерација која је вакцинисана стаса за радјање.

Антикорупцијски тим ОХР-а је дао поверење изјавама медицинских стручњака, без провере, и писмено одговорио да нема основа за отварање истраге.

Министарство здравља РС: Сваки лек тестиран!

Министар здравља и социјалне заштите РС Ранко Шкрбић демантовао је тврдње да је Светска здравствена организација (СЗО) дозволила у БиХ употребу вакцине за хепатитис Б под називом "еувакс Б" у периоду до 2002. до 2007. године за здраве новорођене бебе, без претходних тестова.

"Свака вакцина и сваки лек који се допрема од стране СЗО и других УН-ових организација, као што је УНИЦЕФ, морају бити тестирани и са тим сертификатима морају доћи, тако да не знам разлог због чега се појављују овакве информације које збуњују јавност и родитеље", рекао је Шкрбић.

Он је истакао да је СЗО веома озбиљна организација УН-а која обавља опсежне програме вакцинисања беба широм свијета и као таква тестира све вакцине, укључујући и оне које долазе у Републику Српску и одбацио наводе о тестирању беба у БиХ са непровјереним вакцинама.

Министар Шкрбић је, након изјаве директора "СОС телефона 1209" Јагоде Савић о опасној вакцини против хепатитиса Б који је, наводно, проузроковао одређене деформитете код дјеце, контактирао канцеларију СЗО гдје му је речено да се сличан напад од исте особе десио и прошле године у Сарајеву.

"Могући разлог за то је довођење у везу четири нејасна смртна случаја у Вијетнаму код беба које су биле у исто вријеме вакцинисане. СЗО је урадила опсежно истраживање и утврдила да смрт беба није узрочно посљедично везана за вакцинисање, тако да су отклоњене сумње о повезаности вакцине и смрти беба. Након тога ниједан такав случај нигдје није забиљежен", рекао је Шкрбић.

Он је истакао да се бебе вакцинишу против хепатитиса Б и да ће се и даље вакцинисати.

"Број вакцина ће се сваким даном повећавати и против оних ретких обољења за које тренутно немамо вакцина. Чекамо да се вакцине што прије појаве како би заштитили најмлађи нараштај од масовних заразних оболења која сваким даном пријете здрављу човечанства", рекао је Шкрбић.

"СЗО дозволила је у БиХ употребу вакцине за хепатитис Б под називом `еувакс Б` у периоду до 2002. до 2007. године за здраве новорођене бебе без претходних тестова", рекла је раније директор "СОС телефона 1209" Јагода Савић, додајући да су последице такве неодговорности СЗО данас видљиве на бебама, којима помаже заједно с њиховим родитељима.

Она тврди да никада није установљен степен ризика тих вакцина по здравље беба.

(агенције /МОНДО)

http://www.vesti.rs/izvor/Deca-u-BiH-uz-vakcinu-primila-i-zivu.html

Последњи пут ажурирано ( недеља, 21 децембар 2008 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.