header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow АПОКАЛИПСА arrow Свети Јефрем Сирин: О доласку Антихриста (посебно препоручујемо! - "Борба за веру")
Свети Јефрем Сирин: О доласку Антихриста (посебно препоручујемо! - "Борба за веру") Штампај Е-пошта
недеља, 03 август 2008
           "А мене, христољубива и савршена браћо, обузима ужас при самом сећању на Змију, док премишљам у себи о патњи кoја ће постићи људе у та времена и помишљам на то колико ће се суровом према људском роду показати та гнусобница, и колико ће више још те злобе имати према Светима (православним Хришћанима, нап.прир.) који ће моћи да одолевају њеним привидним чудесима."
+ + +

Ја, најмањи, грешни, испуњен преступима, Јефрем, хоћу ли бити кадар да искажем оно што је изнад мојих снага? Но како је Спаситељ, по благости Својој, и неуке научио премудрости, а преко њих свуда просветио верне, тако ће Он и мој језик учинити јасним, без мане, на корист и (поуку) како мени самоме, који говорим, тако и свим слушатељима. Али, с болом почех беседу, и са уздисањем ћу говорити о крају овога света, и о оној најбестиднијој и ужасној Змији, која ће узбунити свеколико поднебесје, и у срца човечија улити страх, малодушност и страшно неверје и чинити чудеса, знамења и застрашивања ’’да би, ако је могуће, преварили и изабране’’ (Мат. 24-24), и све обманути лажним знамењима и привидним чудесима која ће учинити. Јер, по допуштењу Светога Бога, она ће добити власт да вара свет, због тога што се свет испунио безбожјем и на све стране се чине ужаси сваке врсте. Зато је Пречисти Владика, због безбожја људског, допустио да свет буде искушан духом лажи, јер се тако људима прохтело – да одступе од Бога и заволе Лукавога.

Злоба клете змије 

Велики подвиг, браћо, чека у та времена нарочито верне, када сама Змија, са великом влашћу, буде чинила знамења и чудеса, када се у страшним призрацима (привиђењима) буде приказивала слична Богу, и летелабуде кроз ваздух, и када се сви демони, слично Ангелима, буду узнели пред мучитељем. Јер ће се силно огласити мењајући (свој лик) и бескрајно застрашујући све људе. Ко ће се тада, браћо, показати као онај ко је ограђен непоколебивом вером, као онај ко има у души верни знамен – свети Долазак Јединородног Сина, Бога нашега, када буде видео да је читав свет у метежу, да свако бежи да се  скрије у планинама, и док једни умиру од глади, да се други топе као восак од жеђи, и да нема никог да се смилује, када видео буде да свако лице пролива сузе и са силном жељом пита ’има ли негде  на земљи речи Божије’, и чуо одговор ’нигде’, који ће човек поднети ове дане, ко истрпети неподносиву муку?! Ускоро, када буде видео помешане народе, који ће од крајева земље ићи да виде Мучитеља, и при чему ће се многи поклонити Мучитељу, у дрхату кличући: ’’Ти си наш спаситељ’’?! Море се комеша, земља сахне, небеса не дају кише, растиње вене, и сви што живе на истоку земље од великог страха на запад беже, а они што живе на западу у дрхату беже на исток. Бестидни ће, примивши тада власт, послати демоне у све крајеве да смело проповедају: ’’Велики цар јавио се у слави, идите и видите га’’. У кога ће бити као у дијамант тврда и отпорна душа, да мужанствено (храбро) поднесе све те саблазни? Где је, како рекох, такав човек, кога би прослављали сви Ангели?

А мене, христољубива и савршена браћо, обузима ужас при самом сећању на Змију, док премишљам у себи о патњи кoја ће постићи људе у та времена и помишљам на то колико ће се суровом према људском роду показати та гнусобница, и колико ће више још те злобе имати према Светима (православним Хришћанима, нап.прир.) који ће моћи да одолевају њеним привидним чудесима. Јер ће се тад наћи много људи благоугодних Богу, којима ће у брдима и пустим местима бити могуће да се спасу многим мoлитвама и плачем срца. Јер Свети Бог, видећи њихове неисказиве сузе и искрену веру, смиловаће им се као нежни Отац и сачуваће их тамо где се буду крили, све док свепогана Змија не престане да тражи Свете по земљи и по мору, сматрајући да се већ зацарила на земљи и да су јој сви потчињени. И не схватајући своју немоћ и ону гордост због које је пао, намислиће Нечастиви да се успротиви Господу у онај страшни час, када Господ дође с небеса. Ипак, довешће земљу у смутњу, и све преплашити лажним чаробничким знацима.

У време, када Змија дође, неће бити мира на земљи, биће велика мука, метеж, неред, смрт и глад у свим крајевима. Јер је Сам Господ наш Божанственим устима изрекао да такве невоље ’’није било од почетка Богом створеног света’’ (Марко 13-19). Како онда ми грешни да представимо тако превелику, чак неизрециву невољум када ју је тако назвао Бог? Нека свако са пажњом заустави свој ум на оним светим речима Господа и Спаситеља, нашег која кажу да Он, по благости Својој, због превелике муке и нужде, жели да скрати дане невоље опомињући нас и говорећи: ’’Молите се Богу да бежање ваше не буде у зиму или у суботу!’’ (Мат. 24-20); и још: ’’бдите једнако’’ и непрестано ’’молите се Богу да будете кадри утећи од свега овога што ће се збити, и, стати пред Бога’’ (Лука 21-36); јер је време близу. И сви смо  подвргнути овој невољи, али ћемо непрестано, са сузама и молитвама, дан и ноћ припадати к Богу, да би смо се грешни спасли. Ко има скрушења и суза, тај у молитвама нек моли Господа да га избави велике невоље која ће доћи на земљу, и да уопште не види саму Звер, а такође ни да чује какве ће на разним местима бивати страхоте, земљотреси, глад, и различите смрти на земљи. Неопходна је зато душа муженствена, способна, да тако кажем, да кормилари својим животом усред ових саблазни. Ко се пак, покаже, макар и најмање, као лењивац, њега ће лако савладати и обузети знамења лукаве и покварене Змије, а такав ће се на Суду показати неоправдан, јер је сам, добровољно, поверовао Мучитељу. Много нам је молитава и суза потребно, љубљени, да бисмо постојано стајали у искушењима. Много ће обмана приредити Звер, јер ће он, богоборни, пожелети све да погуби.

  

Сплетке старе змије 

Послушајте, христиљубива браћо моја, шта је он учинио у пустињи, са Израилом изишавши из Египта, како се лукаво он, Клети и Свепогани, и подмукло довио да их све увуче у најтежи грех. Убацио је мисао Валааму да пружи најзлобнији савет Валаку, цару медиамском, да градске жене уведе у колибе и улови њима Израилце, окренувши их блуду и идолском жртвоприношењу, да би их на крају сатро Бог, као безбожнике, кад сви буду блудничили с овим женама као бесловесни. И постави цар жене јавно пред народом и трпезе пред вратима с леванцима и жртвама, све увлачећи у смрт, да би они који хоће да чине блуд с овим нечистим женама прво жртвовали леванице (идолима, нап.прир.), а потом ушли у колибе, јер жене нису ништа друго тражиле од Израилаца, него су свакога ко им долази принуђивали да принесе жртву. И кнежевима цар понуди кћери кнежевске, и богатима кћери богаташке, а свом осталом народу мноштво жена из простог народа, да би их све заједно уловио у смрт, и да се богаташ не згади сиромашне, а кнез неке кћери простог човека. Видиш ли дело неправде. Сплетку лукаву! Како свима ископа јаму погибељи за смрт! Виде ли ко од вас када тако бестидно дело – блуд наоружан двосеклим мачем? Јер су двоструко страшном смрћу уништавале жене оне који им улажаху, нагонећи их да приносе жртве (идолима, нап.прир.) и блудниче.

Овом ће истом начину прибећи Мучитељ, да би постигао да сви понесу на себи печат Звери, кад у своје време, при крају света, дође он да сваког обмане знацима, да једино на такав начин могну да купе себи храну и све што им је потребно. Ради остварења овога поставиће у народу старешине. Обратите пажњу, браћо, на изузетно опаку замку Звери, на подмуклост њеног лукавства: почиње од стомака, да би човек, доведен до границе издрживости недостатком хране био принуђен да прими њен печат. А свој печат гнусни стављаће не на било који део тела, него на десну руку човекову. А такође, стављаће свој нечастиви знак и на чело, да човек не буде у могућности да се десном руком осењује знамењем Христа Спаситеља нашега, а такође и да не би могао да стави себи на чело, без сумње, страшно и свето Име Господње и славни и страшни Крст Спаситељев. Јер зна овај несрећник да ће Крст Господњи, ако буде на ономе  на коме  уписан, разрушити његову силу. И због тога ће постављати печат на десној руци човека, јер она запечаћује Крстом све удове наше, а на сличан начин и чело на свом врху носи Спаситељев знак, као што свећнак носи извор светлости. И тако, браћо моја, свим верним и снажним христољубивим људима предстоји тежак подвиг, да ни једном не поклекну до смртнога часа, и не изнемогну, кад Змија буде уписивала свој печат уместо Крста. Јер ће се на све начине старати да Име Господа и Спаситеља – ово Свесвето и Пречисто Име – уопште не буде спомињано у времену Змије. А чиниће ово у немоћи, бојећи се и дрхтећи од Свете Силе Спаситељевог Имена. Јер, ко се не запечати, њеним печатом, неће бити плен њене обмане – од таквога неће одступити Господ, већ ће просветљавати његово срце и привући га к Себи.

Будући убројани међу Свете, христољубиви и верни, са сузама вас преклињем и саветујем ја жалосни, не дајмо се лако уловити од стране Непријатеља, боље рећи бивајмо неухватљиви Силом Крсном. Неизбежни подвиг већ је пред вратима. Сви узимамо на себе штит вере! Са љубављу поцрпимо са Божанственога Источника (Извора) спасоносна за душе наше надања. Мислим, љубљена браћо, на Нестворену Једносуштну Тројицу, овај Источник, који је извор живота. Ако је душа наша ограђена таквим оружјем, онда је Змија побеђена. При свему томе, дужни смо молити се да ‘’не паднемо у напаст’’, и ‘’бег наш да не буде у зиму’’. И тако, будите спремни, као верне слуге, које воле свога Господара и не прихватају другога. Јер ће овај злочастиви и ужасни лопов доћи изненада, у своје време, с намером да украде, покоље и погуби изабрано стадо истинитог Пастира. Он ће узети на себе спољашњи вид истинитога Пастира, како би обмануо овце од стада. Но они који добро познају Свети Глас истинитог Пастира, истог часа ће препознати обмањивача, због тога што глас злочестивога ни мало не личи на глас истинитога Пастира, и испуњен је злобом – то је притворени глас лопова, па убрзо постаје јасно какав је он. Побринимо се сада да сазнамо, као друго, у каквом ће лику доћи на земљу бестидна змија.

Спаситељ, желећи да спасе људски род, родио се од Дјеве, као човек, победио ђавола светом силом Свога Божанства, и био кротак и смеран (смирен) на земљи, да би нас узвео са земље на небо. Овај исти Бог, Који је стварно и истински био зачет, ваплотио и родио се по телу нашем од Свете Дјеве, крсним Својим страдањем спасивши све, и дао је Заповести. Он ће опет доћи у последњи дан, да суди живима и мртвима, и свим праведнима и безбожнима даће по делима њиховим, као праведни Судија.

Личина и право лице свепоганог 

Знајући ово – да ће Господ опет доћи са неба у Слави Божанства – замислио је Непријатељ да сам узме у привид Његовог доласка и тако обмане све. Али наш Господ на лучезарним ће облацима доћи на земљу попут страшне муње. Неће тако, неће на светлим облацима, доћи на земљу Непријатељ, јер је он преступник. Уистину, његово оруђе ће се родити од нечисте жене, и неће се он сам (ђаво) ваплотити, него ће као његова слика доћи Свепогани (Антихрист), као лопов, да би све обмануо: доћи ће притворно као побожан, градећи се смирен и кротак, као неко ко мрзи – како ће говорити о себи – неправду, гнуша се идола, поштује побожност, добар, постојан, према свима љубазан, уважавајући нарочито народ јудејски, јер ће Јудеји очекивати његов долазак. При свему томе, имаће велику моћ да чини чудеса, знаке и застрашивања, користећи се лукавством како би свима угодио, и да би га што пре заволео прост народ. Неће примати поклоне, ни говорити гневно, нити изгледати мрачан и љут, него ће увек бити умиљат. Према томе, благим изгледом ће заваравати свет, док се не зацари. Јер кад многи народи и сталежи увиде такве врлине, савршенство моћи, све ће у исти мах обузети иста мисао, и са највећом радошћу ће га поставити за ‘’Цара’’, говорећи један другоме: ‘’Где ћемо још наћи човека тако доброг, праведног?’’ Више од свих прославиће га и обрадовати се његовом царевању народ богоубица – Јудеји. Због тога ће и он, старајући се о њима, као да их претпоставља другима, подићи поново њихов Храм. Током царевања на земљи ове Змије, народи ће од свег срца постати његови савезници. Едом, Моав, а такође и Аморејци, с радошћу ће му се поклонити, као законитом цару, и биће међу првим његовим поборницима. Убрзо потом, учврстиће се његово царство, и с гневом ће поразити тројицу великих царева.

 

Чаробничке вештине 

Затим ће се ова Змија погордити у срцу преко сваке мере и изригати своју горчину: бљујући смртоносни отров са Сиона, изазваће пометњу у васељени, подићи ће њене крајеве, све ће притиснути, оскврнивши многе душе, поступајући већ не као човек добронамеран, брижан, љубазан, већ у свакој прилици суров, жесток, гневљив, раздражљив, нагао, диваљ, страшан, одвратан, мрзитељ, мрзак, љут, лукав, погубан, бестидан, у свом свирепом безумљу покушавајући да читав род смртника суноврати у океан безбожја, производећи велике знаке и многобројне претње, приказујући све ово лажно. А не истински. На тај начин Мучитељ ће премештати брда, у лажном призраку (привиђењу), а не стварно. У пристуству многобројне гомиле, састављене од разних народа и сталежа, која ће га славити због незамисливих чудеса, силовито ће се огласити од чега ће се  потрести место на коме је сабран народ пред њим, и дрско ће казати: ‘’Познајте сви народи велику моћ моје власти. Ево, пред свима вама наређујем овој великој планини, која стоји пред нама, да, на моју реч, из мора дође овамо к нама’’. И рећи ће Нечисти: ‘’ Наређујем ти, дођи сада овамо кроз море’’. И на очи гледалаца, брдо ће поћи, у ствари нимало се не померајући из својих основа. Јер, што је у почетку стварања утемељено и поставио Свевишњи Бог, неће бити од влашћу овог најгнуснијег, веће ће он почети да обмањује свет магијским чаролијама. Такође, другом брду, које лежи у дубини великог мора, у виду веома великог острва, наредиће да сиђе са свог места и на задовољство гледалаца изађе на копно, на лепу обалу. Иако се острво уопште неће помаћи из мора, опет ће се чинити да је оно брдо, које стоје на копно. И још ће ова Змија раширити руке и дозивати мноштво гмизаваца и птица. На сличан начин ступиће на небо и поћи по њему као по земљи, а све то биће привиђење. И многи ће поверовати и прославити га, као силног Бога. Али ономе ко има Бога у себи биће бистре очи срца, и искреном вером јасно ће видети и препознати га. Свако, ко носи у себи страх Божији и коме су чисте очи срдачне, тачно ће знати да се ни брдо није покренуло са свога места, нити је острво прелазило из мора на копно.

 

Страхоте антихристове владе

Тада ће горко заплакати свака душа: Тада ће сви увидети да их неизрецива мука прогони и дању и ноћу, и нигде неће наћи хране да утоле глад. Јер ће сурови надзорници бити постављени на оном месту, и само ономе ко има на челу или десној руци жиг Мучитеља, биће бити дозвољено да купи себи мало хране, каква се нађе. Тада ће деца умирати у крилу мајки, умираће мајка над својим чедом, умреће тако и отац са женом и децом насред трга и неће бити никога да их сахрани и положи у гроб. Од мноштва лешева на улицама свуд ће се ширити смрад који ће грозно мучити живе. С болом и уздисањем рећи ће свак јутром: ‘’Кад ће вече, да се одморимо?’’. Кад наступи вече, с најгорчим сузама говориће у себи: ‘’Хоће ли скоро сванути, да се избавимо од муке која нас снашла?’’. Али неће бити где да се бежи или сакрије, јер ће све бити у метежу, и море и копно – страх и ужас на мору, страх и ужас на земљи.

Много злата и сребра и свилене одеће никоме неће бити од користи у време ове муке, него ће сви људи блаженим звати мртве, покопане пре но је на земљу дошла ова велика беда. И злато и сребро ваљаће се по улицама, расуто, и нико га се неће дотицати јер ће свима омрзнути. Сви ће хитати да беже и сакрију се, али се нигде неће моћи склонити од страдања; напротив, при свој муци, глади и страху, уједаће их дивље звери и отровни гмизавци. Страх изнутра, споља трепет; дању и ноћу лешеви на улицама. Задах на улицама, задах у домовима; глад и жеђ на улицама, глад и жеђ у домовима; гласови запомагања на улицама и у домовима; ларма на улицама, ларма по домовима. Ридајући се сусрећу један с другим – отац са сином и син са оцем, и мајка с кћерком. На улици, пријатељ с пријатељем, загрливши се, скончава живот; брат загрливши брата, умире. Увенуће лепота лика сваког тела, и људи ће изгледати као мртваци. Увело је свако тело и жеља човечија. Они који су поверовали љутој звери и примили на себе безбожни знак Нечистог, приступиће тада к њему заједно, и с болом рећи: ‘’Дај нам да једемо и пијемо, јер пропадамо мучени глађу, и отерај од нас отровне звери’’. И тај бедни, немајући могућности да то учини, с пуно ће мржње дати одговор, говорећи: ‘’Одакле, људи, да вам дам да једете и пијете? Небо не да земљи кише, а земља не даје жетве и плодова’’. Народи ће, слушајући то, заридати и лити сузе, немајући утехе у свом јаду, а при свему томе, још једна неизрецива мука придодаће се њиховој патњи, наиме то што су тако брзоплето поверовали Мучитељу. Јер он, бедник, неће моћи да помогне ни самоме себи, а како тек да укаже милост њима?  У то време велика ће бити оскудица од многих страхота које ће причинити Змија, и велики страх од земљотреса, хуке мора, од глади и жеђи и напада звери. И сви који су примили печат Антихристов и поклонили се Антихристу као благоме Богу, неће имати никаквог удела у Царству Христовом, него ће заједно са Змијом бити бечени у пакао. Блажен је онај ко се покаже целосно светим и верним, и коме је срце несумњиво предано Богу, јер ће храбро одбити све предлоге Змије, одолевајући и мучењима и чаролијама њеним.

Но пре него што се ово деси, Господ ће по милосрђу своме послати Илију Тесвићанина и Еноха, да они људском роду објаве богопоштовање, храбро проповедајући свима истинску побожност, учећи их да не верују Мучитељу из страха, вапијући и говорећи: ‘’То је лаж, о људи! Нико нека ни мало не верује, нека се нико не повинује богоборцу! Нека никога од вас не обузима страх, јер ће он ускоро постати немоћан. Ево, Свети Господ иде с неба да суди свима који повероваше његовим знацима’’. Уосталом, неће ни тада бити много оних који ће хтети да послушају и поверовати Пророцима. Спаситељ чини ово да би показао своје неисказиво човекољубље, па се ни у то време неће оставити род људски без проповеди, како би сви били одговорни на Суду.

Многи од Светих, који се тада уопште нађу, кад дође Нечастиви, рониће реке суза Светоме Богу да их избави од Змије, и хитајући веома побећи ће у пустиње, да би се, посипајући прах и пепео по главама својим, у великом смирењу молили дан и ноћ. И биће им ово даровано од Светога Бога: Благодат Његова одвешће их на за ово одређена места, и спашће се, не скривајући се у раселинама земаљским и пустињама, не видећи знаке и претње Антихристове, јер ће се онима који имају духовно знање без труда јасно открити долазак Антихриста. А коме је ум прикован за световне ствари и ко љуби земаљско, томе ово неће бити јасно, јер ко је  вазда у оковима дела житејских, ако и чује, неће веровати и наљутиће се на онога који му буде говорио. А Свети ће се оснажити – јер ће одбацити сваку бригу о своме животу.

Заплакаће тада све – земља и море, заплакаће ваздух, а с њима и дивље звери и птице небеске; заплакаће брда и долине и дрвеће на пољима; заплакаће и светлила небеска због рода човечијег. Јер се сви отуђише од Светога Бога и повероваше лажи, примивши на себе, уместо Животворнога Спаситељевог Крста знак одвратнога богоборца. Заридаће земља и море, јер ће се у једном трену прекратити глас псалама и молитава са усана људских; заплакаће горким плачем све Цркве Христове јер неће бити богослужења и Приношења.

По истеку три и по године власти и деловања Нечистога, када се испуне све саблазни на земљи, доћи ће, најзад, како је речено, Господ, слично муњи која бљешти с неба, доћи ће Свети, Пречисти, Страшни и Славни Бог наш, са неупоредивом славом, а као претходница Његова чинови Ангела и Архангела, сви као пламен огњени и река са страшним хуком, пуна огња, Херувими с обореним очима и Серафими летећи и скривајући лица и ноге крилима огњеним и с трепетом позивајући: ‘’Устаните, упокојени, дошао је Жених!’’. Отвориће се гробови и у трену ока пробудиће се сва поколења и угледати свету лепоту Жениха, а безбројна мноштва и хиљаде Ангела и Архангела, небројене  војске, обрадоваће се великом радошћу! Свети и Праведни и сви они који нису примили жиг Змије и Нечастивога биће радосни. Мучитељ и сви демони, које свежу Ангели, као и сви који су примили жиг његов, сви безбожни и грешни, везани ће бити изведени пред Суд. И Цар ће их осудити вечном осудом на огањ неугасиви. Сви они који не примише жиг Антихристов и сви који се скриваху у пустињама, обрадоваће се са Женихом у вечном и небеском Двору са свима Светима у бесконачне векове векова. АМИН.

+ + +

Свети Јован Дамаскин: 

"Морамо знати да треба да дође Антихрист. Додуше, сваки онај који не исповједа да је Син Божји у тијелу дошао и да је Он – савршени Бог који је постао савршени човјек, остајући уз то Богом,(сваки који Богочовека не исповједа, нап.прев.) – јесте Антихрист. Па ипак, нарочито и по преимућству Антихристом се назива – онај који треба да дође пред крај свијета. Јудеји нису примили Онога, Који је био Син Божји, Господа Исуса Христа и Бога, а варалицу ће, који самога себе буде Богом називао, човијека безакоња, сина погибли, који се противи и преузноси изнад свега што се зове Бог или светиња, тако да ће сам сјести у храм Божији као Бог, тврдећи за себе да је Бог (II Сол. 2. 3-4), примиће. У ‘’храм Божји’’ – то значи не у наш, него у древни – јудејски. Јер он неће доћи нама, него Јудејима! Доћи ће не ради Христа, нити за онога који је Христов зато се и назива Антихристом.

Не постаје сам ђави човеком, слично очовечовењу Господа, - да не буде! – него се рађа човек од блуда и прима све ‘’дејство сатанино’’. Јер Бог, знајући унапред безочност његове будуће воље, допушта да се ђаво у њега усели. Тако се он, као што смо говорили, од блуда рађа и бива тајно васпитаван, и изненада подбуњује, и устаје, и царује. У почетку свог царевања, боље рећи – тираније, он ће притворно на себе узети личину (образину) светости. Кад буде побиједио, гониће Цркву Божију и показаће сву своју злобу.

Биће послати Енох и Илија Тесвићанин, и они ће обратити срца очева к дјеци, то јест – Синагогу Јудејску (тј.Јевреје) Господу Исусу Христу и проповједи Апостола, а он (Антихрист) ће их убити, И доћи ће Господ с неба, онако како  су га свети Апостоли видели да иде на небо (Д.Ап. 1,11); савршени Бог и савршени човијек, са славом и силом, и убиће сина погибли, духом уста Својих’’ Зато нека нико не очекује Господа са земље, него са неба, како је Он Сам то заповиједио."

 

Преузето из књиге: Уочи другог доласка Христовог, "СВЕТИГОРА" – Цетиње, 1995

Приређивач: "Борба за веру"

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 23 април 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 2 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.