header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow БОРБА ЗА ВЕРУ
М. Салатил: Тајна хиротоније или свештенства Штампај Е-пошта
БОРБА ЗА ВЕРУ
петак, 15 октобар 2010

М. Салатил

 ТАЈНА ХИРОТОНИЈЕ ИЛИ СВЕШТЕНСТВА

 

1. Разлика између Tajнe Хиротоније или Свештенства од других Tajни

 

У свакој Tajни Христос се дарује Cвојим дејством онима који верују у Њега. У Tajни, пак, Евхаристије дарује се самим Својим телом и крвљу. Но будући невидљив и желећи да нам се ипак и даље дарујe, односно да нам видљиво даруje Cвoje тело и крв, треба да се дарује преко видљивих лица. Он та лица сам изабира и посвећу je у Тајни Хиротоније. Ако се, дакле, у другим Tajнaмa Христос прима преко свештеника, у Tajни Хиротоније или Свештенства веже се као субjекат који нам се невидљиво дарује преко људске личности коју посветивши за свештеника или епископа, чини нам видљивим даривање у другим Taјнама. Ако друге Tajнe пpeдcтaвљају видљива средства којима нам свештеник додељује силу од многих које нам je Христос подарио, или, Његово само тело и крв, свештенство одликује само видљиво лице које то испуњава и преко којег Христос дарује Cвoje силе или Cвoje тело и крв.

Детаљније...
 
Да се подсетимо: Свети Анатолије Оптински - O храбром исповедању вере Штампај Е-пошта
БОРБА ЗА ВЕРУ
петак, 15 октобар 2010

Свети Анатолије Оптински

О ЈЕРЕСИ У ПОСЛЕДЊИМ ВРЕМЕНИМА И ХРАБРОМ ИСПОВЕДАЊУ ВЕРЕ

 Чедо моје, знај да ће у последње дане настати времена тешка, како говори Апостол. И, гле, због оскудице и побожности, и у црквама ће се појавити јереси и расколи и, као што су предсказивали Свети Оци, тада на архијерејским престолима и у манастирима неће бити људи опитних и искусних у духовном животу. Због тога ће се јереси ширити посвуда и преластиће (обмануће) многе. Непријатељ рода људскога дејствоваће лукаво да би, ако је могуће, на јерес навео и изабране. Он неће почети да грубо одбацује догмате о Светој Тројици, о божанствености Исуса Христа, о Богородици, него ће неприметно почети да унакажава Предање Светих Отаца од Духа Светога, учење саме Цркве. Довијања непријатеља и његове « типике » приметиће веома мали број њих, оних који су најискуснији у духовном животу. 

Детаљније...
 
Проф. др Вељко Ђурић Мишина: Како направити раскол у СПЦ у дијаспори Штампај Е-пошта
БОРБА ЗА ВЕРУ
четвртак, 14 октобар 2010

Проф. др Вељко Ђурић Мишина

Како направити раскол у Српској православној цркви у дијаспори

 Удари комунистичке Државе на Српску православну цркву који су извршени 1959. проглашењем Македонске православне цркве и 1963. расколом у Сједињеним Америчким Државама имали су тешке последице за Цркву и српски народ.

Детаљније...
 
Окружна посланица Патријарха Фотија из 867. године Штампај Е-пошта
БОРБА ЗА ВЕРУ
среда, 06 октобар 2010

 ПАТРИЈАРХ ЦРКВЕ У СРБИЈИ ИРИНЕЈ,

НЕГИРАЊЕ СВЕТОТАЧКОГ СВЕДОЧЕЊА ВЕРЕ

И

ФАЛСИФИКОВАЊЕ ИСТОРИЈЕ

         Његову Светост Господина Иринеја, Патријарха Српске Православне Цркве, у наслову овог текста именовао сам Патријархом Цркве у Србији следујући његовој данашњој беседи у којој користи израз «Црква у Црној Гори»[1]  без икаквог указивања да је Цетињска Митрополија у времену о коме говори била део Пећке Патријаршије, тј. СПЦ, а не нека суседна Црква.
Детаљније...
 
Докуменат: Забелешка Милоша Минића о разговору са патријархом Германом о аутокефалности МПЦркве Штампај Е-пошта
БОРБА ЗА ВЕРУ
понедељак, 04 октобар 2010

   Вељко Ђурић Мишина

ЈЕДАН ПРИЛОГ СХВАТАЊУ ПРОБЛЕМА АУТОКЕФАЛНОСТИ МАКЕДОНСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ 1967.

          Проглашавање епископских савета у Хрватској и Босни и Херцеговини, одлука о именовању Цркве у Црној Гори („Православна црква у Црној Гори“) и самовољна титулисања појединих архијереја као да представљају привођење крају пројекта о уситњавању Српске православне цркве. Нешто налик размишљању комунистичке власти 1963. о стварању Југославенске православне цркве састављене од републичких митрополија којима би једино патријарх био заједнички.
Детаљније...
 
Још...
<< Почетак < Претходна 1 2 3 Следећа > Крај >>

Резултати 106 - 210 of 229
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 46 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОУКЕ:

 

 "О Српче моје златно, вредност твоја у вери је твојој. Ако би, не дај Боже, неки злокобни ишчупао веру из душе твоје, бићеш јефтинији од замуклог славуја и чудовишнији од очупаног пауна!"

"Брани, дакле, веру своју, јер она брани тебе. Вера ти је извор живота, вера - храна, вера - одело душе твоје, вера - здравље твоје, вера - песма твоја и радост и весеље, вера - вредност твоја, вера - цена бића твога, вера - пламен Божанства у теби, Србине брате мој."

 "Борба за веру борба је за душу; борба за душу борба за прави живот; борба за прави живот борба је за једну вредност већу и вишу од свега света и свега у свету. Јер Христова су уста изрекла ону велику реч: шта користи човјеку да цео свет задобије а душу своју изгуби? Заиста велика и света реч, изречена од најсветијих уста."

"Због тога ти говорим: бори се и не клони! Тајанствени сат времена, навијен руком Створитеља, сваки минут избија и откуцава земни рок земнородним. На сваки откуцај анђели изводе из овог живота чете Божје, и пресељавају их у други свет. Кад избије твој минут, ти ћеш морати оставити све и поћи једино са душом својом. Бори се за душу, да би имао с чим поћи у онај свет. А борба за душу, борба је за веру. Јер је речено и потврђено, да само душа са вером има намену и сврху. Душа без вере нема ни намене ни сврхе. Тако је речено и тако потврђено."

"Кад очуваш веру своју, очувао си душу своју. Кад очуваш душу своју, лако ћеш се растати са овим светом, и лако ћеш ући у живот вечни, који обећа Створитељ благословеним Србима Својим."

 

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.