header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Српски медији лажу да је Раде Шербеџија одбио улогу Адема Јашарија, у ствари је он одбијен Штампај Е-пошта
уторак, 06 март 2018

 Шиптарски медији изненађено пишу о јављању српских колега да је Раде Шербеџија одбио улогу "легендарног команданта Адема Јашарија" а посебно што се та вест заснива на изјави редитеља и сценаристе тог филма који говори о томе да му је Шербеџија упутио захтев преко Енвера Петровција да он жели да тумачи лик Адема Јашарија јер ће га као Србин најбоље промовисати у свету.


Лист са Косова и Метохије, на албанском језику, "Бота пресс" известио је о сасвим обрнутом развоју догађаја под насловом "Шербеџија у улози Адема Јашарија? Реакција Енвера Петровција на Љуана Круезију". Читава ова ситуација прилично је унервозила албанског глумца Енвера Петровција који најбоље схвата колико користи би шиптарским сепаратисттима у свету донела ова улога у тумачењу српског глумца.

"Глумац Енвер Петровци одбио је да каже да ли је његов српски колега Раде Шербеџија тражио да преузме улогу његову улогу Адема Јашарија" пише овај лист и додаје да је Петровци видно нервозан тражио од новинара да али и од редитеља Љуана да у јавности не помињу име  Радета Шербеџије.

"Енвер Петровци није желео да разговара о српском глумцу који је преко њега изразио жељу да преузме улогу Адема Јашарија" пише лист и додаје да је то потврдио и редитељ и сценариста Љуан Круезиу који је при крају прве фазе сценарија за овај филм. Да ствар буде гора - на основу те изјаве албанског редитеља српски медији су пренели вест да је Раде Шербеџија одбио улогу а не да је Шербеџија тај који је одбијен!

Петровци је, у телефонском разговору, прилично нервозно, помињање имена Радета Шербеџије оценио преурањеним и неспретним потезом. Предложио је новинарима да скину са интернета видео интервју објављен дан раније јер преурањеним откривањем интересовања Шербеџије за улогу "нису на добитку". Пре свега јер постоји могућност да се на њега у овом тренутку изврши утицај или да га притисак јавности натера да се предомисли.

Шиптарски редитељ и сценариста филма, Љуан Круезиу, објаснио је у видео интервјуу да је Шербеџија тај који је самоиницијативно изразио интересовање за улогу Адема Јашарија али да "његов захтев није разматран због његове националности и да је природно да он и не може да прихвати улогу" јер му није ни понуђена!

Раде Шербеџија је свој предлог, како је објаснио Љуан у касније погрешно преведеном видео интервјуу, поткрепио тиме да "ако он као Србин прихвати ту улогу онда ће и Адема Јашарија прихватити цео свет"!

И други шиптарски медиј већег утицаја, РТВ21, пише исто наводећи изјаву редитеља да је "одмах одбио спремност Шербеџије да игра Адема Јашарија" а да је за то разлог била његова српска националност.

Српска јавност је еуфорично поздравила наводну "одлуку" Радета Шербеџије заснивајући је на погрешном преводу иако су шиптарски медији брујали о интересовању Шербеџије да тумачи лик "легендарног команданта и оснивача Ослободилачке војске Косова".

Портал на албанском језику "Експрес", који је објавио интервју на основу кога су извештавали српски медији, пише: "српски глумац Раде Шербеџија изразио је спремност да игра улогу команданта ОВК, рекао је редитељ Круезиу. Разлог је био чудан, рекао је да "ако ја као Србин прихватам и играм улогу Адема Јашарија, онда ће цео свет прихватити Адема Јашарија. За улогу Адема Јашарија биће одржана аудиција ове године" наводи Експрес који је ову вест први и објавио а српски медији пренели.

Шта је повод и мотив Радета Шербеџије да тако поступи остаје несхватљиво али аутошовинизам и презир према сопственом народу Шербеџија је потврдио више пута у многим филмовима до сада попут филма Анђелине Џоли "У земљи крвии меда". 

Вест да је Шербеџија "одбио" да игра шиптарског зликовца пренео је портал са КиМ на српском језику "Коссев".

Редакција овог сајта редовно преноси пропагандни садржај албанских сепаратиста из њихове штампе хвалећи се као су те вести "изворно преведене и нису лекторисане". Портал са кога је вест на албанском преузета и преведена, у неколико наврата је нагласио да је редитељ одбио предлог Радета Шербеције да глуми Јашарија. Такође, тај детаљ се налази и у наслову видео интервјуа који Коссев преноси! Зато је потпуно нејасно како је до овако катастрофалне грешке, по питању тако очигледног садржаја, могло да дође јер вероватно да Коссев има професионалног преводиоца с обзиром да се управо због отвореног промовисања албанског сепаратизма налазе на буџету америчке и британске Владе, шиптарског огранка Фонда за отворено друштво Наташе Кандић али и других изразито анти-српских спонзора из Америке и западне Европе који активно раде на тзв "независности" Косова и Метохије.

Тако да уместо јавне осуде Радета Шербеџије за безочну понуду промоције шиптарског зликовца Адема Јашарија у свету, и целе терористичке организације коју је основао а која је починила небројена зла, киднаповања, силовања, разбојништва, убиства, прогон и уништење српског народа, светиња, домова и гробаља, Шербеџија је у јавности још и похваљен! 

Адем Јашари је био један од оснивача и вођа такозване "Ослободилачке војске Косова" под чијим вођством су извршени многи напади на органе државне безбедности, војску и полицију, у којима су многи од припадника ових служби брутално убијени.

Злочини Адема Јашарија испровоцирали су акцију српске полиције марта 1998. која је у покушају да ухапси овог зликовца била принуђена да се брани и у тој борби га и лишила живота а тиме је започео рат на Косову и Метохији управо на дан објаве вести да је Шербеџија понудио да га промовише у свету. 

 

Извор: "КМ Новине"

Последњи пут ажурирано ( уторак, 06 март 2018 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 35 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.