header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Свети Владика Николај: О осамљеној госпођи Штампај Е-пошта
четвртак, 20 јун 2019

 Огорчени сте што Вам Бог не слуша молитве! Немојте се горчити на Онога, од кога имамо и биће и живот и дах и разум, и све. Молим Вас, не жалите се на Онога, који има хиљаде пута више права да се жали на нас пред ангелима и свецима Својим.

Макар Господ и не испунио буквално молитве наше, оне ипак доносе плод у душама нашим, чинећи душе наше богатијим и зрелијим. То је тајна, коју су сазнали духовни испитивачи себе. Рецимо, неко посеје пшеницу и моли се да семе донесе род. Место рода и семена ниче трава. Он се опет моли за род. Но место рода из траве израста влат и клас. Он се опет моли за род. И најзад, влаће се пуни житом, и сазрева, и пада у крило молиоца. Све наше праве молитве у своје време доносе род свој. Као што вели руски песник Вјаземски:

„И у дан јасни и под олујом
При сусрету среће или беде,
Пронесе ли се над тобом
Сен облака или луча звезда –
Моли се! Моли се! од молитве свете
Сазревају у нама тајни плодови“.

Молитву је Бог нама заповедио не зато да би Он дознао шта нама треба – то зна Он и пре нашег зачећа, шта ће нама требати у сваком минуту живота – него да би под зрацима молитве душе наше расле, шириле се, висиле се, и сазревале. Ако нам на мах не услишава молитве, значи, да Он не жели да с нама буде оно што ми хоћемо, него оно што Он хоће. У том случају Он нам жели и припрема нешто веће и боље од онога што ми у молитви од Њега просимо. Зато сваку молитву треба скрушено да завршимо: Оче, нека буде воља Твоја а не моја!

Последњи пут ажурирано ( петак, 21 јун 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.