header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Екумениста и расколник са Фанара више не крије: циљ екуменизма је евхаристијско јединство Штампај Е-пошта
понедељак, 07 јун 2021

 У септембру 2020. године поглавар фанарске архиепископије у САД одржао је говор у коме је јединство Православља и Римокатоличке „цркве“ представио као већ решено питање (овде:). Његов шеф са Фанара сада је то акцентовао у још јачем виду.

Наиме, патријарх – расколник Вартоломеј сматра да активност у односима између РПЦ и Православне Цркве не би требало да слаби.

На догађају који је организовао Универзитет Лопиано у Фиренци на тему „Папа Павле VI, патријарх Атинагора и Кјара Лубич - Пророчанство јединства између братских цркава“, Константинопољски патријарх Вартоломеј је изјавио да је сврха екуменистичког дијалога у заједничка Евхаристија, преноси fanarion.blogspot.com.

По његовим речима, „дводневни организовани догађај подсећа и обнавља позив на благословени пут, који су оцртали папа Павле VI и патријарх Атинагора“.

Он је истако да је - према иницијаторки екуменистичког покрета од стране Римокатоличк „цркве Кјаре Лубич - „у односима две цркве не би требало да ослаби активност која је створена историјским загрљајем двојице предстојатеља у Јерусалиму, када разрушен хиљадугодишњи зид између Рима и Константинопоља“.

 „За све нас, једини начин да поштујемо успомену, свети ентузијазам и допринос ових сањара о јединству је наставак дијалога љубави у истини и истине у љубави између две Цркве, „дијалог живота“ верника, сарадња и заједничке иницијативе у сусрет данашњим великим изазовима, увек засноване на тежњи ка јединству у Божанској Евхаристији“.

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 07 јун 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 65 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.