header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Митрополит морфски Неофит саслушаван на заседању «Свете инквизиције» Штампај Е-пошта
петак, 17 септембар 2021
        Дана 9. септембра 2021. године, митрополит морфски стигао је у кипарску архиепископију 5 минута пре почетка заседања Светог синода, где је позван у циљу давања објашњења у вези са својим изјавама о пандемији.

Пре него што је ушао у зграду, ишчупао је гранчицу босиљка и прошао поред новинара, одбијајући да коментарише ситуацију. Један од новинара затражио је благослов. „Бог те благословио, чедо“, рекао је митрополит и ушао у салу за заседања синода.

Судећи по свему, митрополит Неофит није имао никакву подршку својих колега епископа, али ју је добио од обичних верника који су стајали на улазу у архиепископију са плакатима у одбрану владике.

Архиепископ кипарски затражио је од митрополита морфског да престане да говори о теми пандемије и о низу других питања. Он је такође апеловао на остале епископе са захтевом да се придржавају претходно усвојених одлука Светог синода о понашању током пандемије, које су договорене са владом, и позвао митрополита морфског да „промени плочу."

У ствари, архиепископ Хризостом је дао митрополиту морфском последњу прилику да своје понашање усклади са одлукама синода.

Генерални секретар (како то комунистички звучи - нап. "Борба за веру") Кипарске цркве

„Сада је могуће избећи такве случајеве непослушности. Упркос чињеници да митрополит Неофит има своје лично мишљење, он је обећао да ће се покоравати Светом синоду“, рекао је о. Георгије Христодулу, генерални секретар Светог синода Кипарске цркве.

Истовремено, митрополит морфски је нагласио да послушност Светом синоду не би требало да буде неразумна, „слепа“. Обећао је да неће јавно износити своје мишљење осим ако је то апсолутно неопходно, осим ако није позван на да одговори.

Како је планирано, састанку Светог синода присуствовао је председник Републике Кипар Никос Анастасиадис. Његов говор је био посвећен тренутној ситуацији у свету и земљи.

 „Позвао сам да изјаве појединаца у вези с пандемијом буду у хармонији са линијом државе“, нагласио је шеф републике Кипар.

председник Кипра Никос Анастасиадис

Председник је разговарао са митрополитом морфским, и као резултат тога, владика је обећао да ће ограничити своје јавне изјаве.

Председник је рекао: „Између нас и митрополита морфског одржан је веома веран и конструктиван дијалог. Верујем да се изјаве и апели који су у супротности са науком неће више чути у јавном простору."

Председник је окончао кривични поступак који је покренуо државни тужилац Републике Кипар против митрополита морфског због његовог апела верницима да избегну вакцинацију.

 «Нема речи да код нас има места за прогон оних који изражавају супротно мишљење», - изјавио је председник.

Једино на чему и влада и архиепископ Кипра инсистирају је митрополит морфски Неофит, који се мора придржавати одлука Светог синода.

 

ПОМОЗИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ"


НЕКА БИ ВАМ ГОСПОД УЗВРАТИО ИЗОБИЉЕМ СВОЈИХ ДАРОВА! 

 

Превод са руског и приређивање: „Борба за веру“

Извор: https://www.youtube.com/watch?v=E3wsaobdEx8

Преузето са:  «Трость Скорописца»


 

Последњи пут ажурирано ( среда, 13 октобар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.