header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво: Два Томоса: један од Вартоломеја, други од Порфирија Штампај Е-пошта
среда, 25 мај 2022

 У току службе у Скопљу, на којој је Лас Вегас Порфирије (Стипе Месић: „Задак извршен, Југославија више не постоји; Порфирије: „Задатак извршен, СПЦ више не постоји“), весело „давао аутокефалију“ Македонцима, сазнало се да ће њихов духовни вођа, Стефан, служити са цариградским Јудом Вартоломејем на Тројице, и  тада ће добити томос о аутокефалности. Чим је чуо за то, и Порфирије је усклинуо:

 „Ја ћу вам исто поклонити томос“.

Да би наши читаоци уочили разлику, доносимо слику једног  томоса, који је Цариград дао СПЦ 1922. године, и томоса из 1972, који ће Порфирије дати Стефану и другарима. Јер, Порфирије је пристао да Вартоломеј издаје „праве томосе“, а он може да поклони само моторчић марке „томос“ – толика му је власт и углед у православном свету. Чим добије овај други томос, Стефан ће, са Порфиријем, запевати стару добру песму: „Кад си купим мали моторин, о ћа ћу летит с њим“.

1.                СЛИКА БРОЈ 1: ТОМОС ОД ЦАРИГРАДА


2.                СЛИКА БРОЈ 2: ТОМОС ОД ПОРФИРИЈА 


 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 26 мај 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 18 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.