header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво: На ово смо упозорили – српски екуменисти даље дробе СПЦ по АВНОЈ-евским границама Штампај Е-пошта
четвртак, 23 јун 2022

 Како незванично сазнајемо, промењен је темељни уговор СПЦ са владом Црне Горе. Из њега  је избачена преамбула да је митрополија историјски била део СПЦ. Овим се  отвара пут стварања аутокефалне црногорске цркве.

 

Правни тим  митрополије је прихватио ову промену (Џомић, Шоћ...).

Незванично, и Синод ће данас то прихватити.

А коме ће припасти имовина СПЦ, односно ко ће је отети, данас је отворено – у изјави коју преноси „Информер“ -  рекао премијер Црне Горе Дритан Абазовић:

Грађани могу да буду спокојни, него их ми помамљујемо да ће њихови манастири и цркве завршити негдје друго - неће. То су наша културна добра, нека се сви томе радују” (овде:).

Дакле, драги наши читаоци, српски манастири и цркве и друга добра припашће Миловој мафији!

А, сурово искрен, био је и пријатељ и пулен покојног Амфилохија Кривокапић. Он је рекао да СПЦ није регистрована у Црној Гори, па се са њом и не преговара. Преговара се са четири епархије СПЦ, односно епархијама чланицама епархијског савета Црне Горе, који је формиран као претеча аутокефалне „Православне цркве Црне Горе“:  

>>Кривокапић је одговорио да, према овој информацији, Министарство правде не преговара ни са СПЦ јер ње нема у списку оних са којима се преговара. “Она није регистрована у Црној Гори. Преговарате са четири епархије СПЦ и то подржавам, оне су регистроване у Црној Гори и надам се да ћете постићи договор са њима. Схватио сам да више не постоји модел који је организовао митрополит Амфилохије, укинут му је. Тако да констатујем, не преговарате са СПЦ, него четири епархије СПЦ и са осталим вјерским заједницама које су у информацији наведене”, истакао је Кривокапић.<<

„Информер“ даље пише:

>>На експертском нивоу Темељни уговор је усаглашен, а само треба да прође формалности на влади, пишу црногорски медији. Након формирања преговарачког тима, приступиће се завршним разговорима око усаглашавања текста са представницима СПЦ, који би требало да буду окончани до краја овог мјесеца. Послије тога биће одређен термин за потписивање уговора. Очекује се да документ буде парафиран у Саборном храму Васкрсења Христовог у Подгорици, а параф би требало да ставе патријарх српски Порфирије и премијер Дритан Абазовић.<< (овде:)

Као што видимо све је спремно. Порфирије "чудотворац" ће ускоро прогласити да се десило још једно "чудо" (како он назива своје издаје), потписаће одрицање од имовине Српске Цркве у Црној Гори и поравнити пут за раскољавање још једног дела СПЦ у  нову  „аутокефалну цркву“...

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 24 јун 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 50 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.