header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Антон Бекетов: Дигитална рубља - пут у елетронски логор Штампај Е-пошта
петак, 07 април 2023
          Државна дума Руске Федерације усвојила је у другом читању закон о дигиталној рубљи. Појавиће се за 5 година. Зашто ово угрожава суверенитет државе, како ће изгледати „дигитални логор” за обичне кориснике и зашто ће грађани изгубити могућност да уштеде, рекао је економиста, финансијер, публициста и јавна личност Александар Валеријевич Лежава. На питање шта је „дигитална рубља“, одговорио је овако:

"Ово је безготовинска валута којој је додељен број. Стога се може пратити свака пренесена рубља: ко, коме, колико, када и за шта је платио. Ово је неопходно да би пословање било транспарентније. Али свако тржиште учесник потпада под потпуну контролу Централне банке. Осим тога, дигитална рубља се не може уновчити.

— По ком курсу се дигитална рубља може заменити за страну валуту?

- У почетној фази - један на један. Али тада ће, вероватно, бити и других курсева. Свака земља ће имати своју дигиталну валуту. Банка за међународна поравнања (БМП) ће поставити курс и надгледати цео пројекат дигиталног новца. Ово је наднационална структура у Базелу, Швајцарска. БМП ће ефективно контролисати сву светску трговину.

– Звучи алармантно на позадини антируских санкција западних земаља.

- Забринут није права реч. Након неког времена, БМП ће прогласити да су националне дигиталне валуте незгодне за међународна плаћања, те је неопходно прећи на јединствену наднационалну валуту коју ће емитовати. Сходно томе, централне банке су сведене на ниво локалних БМП агенција. Када се покреће дигитална валута, говоримо о суверенитету државе.

– Хоће ли обични грађани пасти у „дигитални логор”?

— Дигитална рубља је интересантна за Централну банку и државу јер је програмабилна. Можете програмирати: њен период важења, за које сврхе можете да је потрошите, износ трошкова. Ово вам омогућава да контролишете и постављате стандарде за оно што можете, а шта не можете да користите. Ако сте, на пример, одредили да можете потрошити 100 рубаља месечно на храну, онда једноставно не можете купити ништа додатно. Тако је и са одећом, имовином. Дигиталне рубље се не могу акумулирати. То јест, зависите од тога да ли добијете одређени део дигиталних рубаља на послу у року од месец дана или не. Питање вашег сутрашњег постојања постаје веома несигурно.

— Зашто не можете да акумулирате дигиталне рубље?

Имају одређени животни век. До сада је назначен период од три године, током којих их морате потрошити. Али ако се праве на три године, зашто их не праве на месец дана?

 

Превод са руског и приређивање: "Борба за веру"

Извор: http://www.christian-spirit.ru/

 

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 07 април 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.