header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Иларион се поново сусрео са својим вољеним папом Штампај Е-пошта
понедељак, 01 мај 2023
         Папа Фрања се 29. априла 2023. године, током посете Мађарској, састао са митрополитом будимпештанским и мађарским Иларионом, преноси vaticannews.va.

Сусрет поглавара РКЦ и митрополита Илариона одржан је у присуству нунција Мајкла Воласа Банаха и трајао је око 20 минута у становима Апостолске нунцијатуре, резиденције папе током његовог путовања. Папа се загрлио са јерархом Руске православне цркве и пољубио му напрсни крст. (Напомена уредника – Иларионово целивање папске руке скромно је изостављено, присећајући се скандала са целивањем руке папи од стране актуелног поглавара РПЦ МП Кирила – види видео).

Митрополит Иларион је папи говорио „о животу Будимпештанско-угарске епархије Московске Патријаршије, о њеним друштвеним и образовним активностима, као и о њеној интеракцији са Естергомском и Будимпештанском надбискупијом Римокатоличке цркве и структурама других хришћанских деноминација. У знак сећања на сусрет, митрополит Иларион је папи Фрањи поклонио четири тома његове шестотомне монографије „Исус Христос. Живот и учење“, преведене на италијански језик“, саопштила је прес-служба Мађарске епархије Руске Православне Цркве.

Ово није први сусрет папе Фрање и митрополита Илариона. Претходно се поглавар РКЦ састао са православним јерархом у Апостолској палати Ватикана 22. децембра 2021. године. Први сусрет папе Фрање и митрополита Илариона догодио се 20. марта 2013. године, дан након избора папе Бергоља на трон Рима. Протеклих година митрополит Иларион се више пута сусрео са папом Фрањом у Ватикану, посебно у оквиру међународног самита „Браћа народи, будућност Земље“, који је организовала Заједница Светог Егидија у Риму.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Превод и приређивање: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 01 мај 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 33 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.