header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Ексклузивно на "Борби за веру": Писма СА Синода и еп. Атанасија Ректору Универзитета у Крагујевцу Штампај Е-пошта
уторак, 27 април 2010

РЕКТОРУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРAГУЈЕВЦУ

Проф. др Слободану Aрсенијевићу

Поштовани Господине Ректоре!

Христос васкрсе!

         Свако Вам Божје и људско добро од Господа сваког добра, а од нас поздравље.

Непријатно смо изненађени чињеницом да су се асистенти Правног факултета у Крагујевцу мр Зоран Чворовић и мр Соња Спасојевић на академски неадекватан и црквено недопустив начин укључили у својеврсну кампању и пропаганду против Светог Архијерејског Синода, Патријарха Српског и Српске Православне Цркве у целини.

Пропаганда коју двоје асистената Правног факултета у Крагујевцу воде против највиших црквених тела и њихових канонских и законитих одлука још је неразумљивија уколико се имају у виду чињенице да су Правни факултет и Универзитет у Крагујевцу 1991. и 1993. године представљали прве државне високошколске установе које су обновиле Светосавску академију и вратиле Канонско право у наставу, а тиме и допринеле подизању угледа Српске Православне Цркве у друштву.

Ha конференцији за медије, кoja је одржана 11. марта ове године у Медија центру у Београду, учешће је узео мр Зоран Чворовић, представивши се јавности као асистент Правног факултета у Крагујевцу и правни историчар. Из његовог иступања се јасно види да се ненадлежно, а посебно на начин који не приличи православном хришћанину и Србину, умешао у унутрашња црквена питања поводом случаја Синодске одлуке о привременом разрешењу управљања Епархијом Рашко-Призренском Његовог Преосвештенства Епископа г. Артемија (а та одлука није у књизи наведена, нити остала релевантна документа, осим пар текстова Епископа Администратора, наведених само ради привида "истине", уствари ради иронисања). Представивши се - приређивач Чворовић - као асистент Правног факултета, у јавности је остао утисак да је иступао у име ове високошколске установе, иако му то право ни по том основу не припада.

Након тога, двоје именованих асистената су ових дана, у сврху пропаганде и покушаја директног утицаја на одлуке Светог Архијерејског Сабора, који ускоро предстоји, "приредили и под својим именом штампали и књигу под насловом „Истина о случају Владике Артемија". Књига је одштампана на неакадемски начин, као обичан памфлет-сваштара, без навођења штампарије (изгледа "Лио" Г. Милановац, а плаћенa је одмах у готову, очигледно од одметнуте групе калуђера Црне Реке, који не признају Cв. Синод, ни од њега постављеног Епископа Администратора, зато су под црквеном епитимијом), без навођења тиража и каталогизације, што представља стандард за публикације универзитетских наставника и сарадника. А када се томе дода и видна напомена приређивача да се „књига дели бесплатно" онда је више него јасно да је реч о грубој пропаганди против Цркве и њених одлука. Додајмо и нашу кратку оцену: Ако је ово "Истина - о Владици Артемију", онда је прва жртва овакве работе сама Истина, а онда и онај кога на овакав начин бране.  Јер садржај овог памфлета је уствари сабрани талог са расколничких, антицрквених сајтова, који, нажалост, преплављују подземље ове напаћене Земље и Народа.

Претпостављајући да се овакви антицрквени иступи двоје асистената Правног факултета одвијају без Вашег знања, као и без сагласности Наставно-научног већа очекујемо да се Правни факултет и Ректорат јавно ограде од оваквих иступа који дискредитују високообразовне установе, али и њихове односе са Српском Православном Црквом.

Изволите примити изразе нашег поштовања.

У Ман. Грачаници, 14. априла 2010.г.                                            

+ Епископ Атанасије (Јевтић),

администратор Епархије Рашкопризренске и Косовскометохијске

 +++

СВЕТИ АРХИЈЕРЕЈСКИ СИНОД

СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Број 431

15. априла 2010. године

у Београду

Господину професору др Слободану Арсенијевићу, ректору Универзитета у Крагујевцу

Крагујевац

Поштовани господине Ректоре,

Непријатно смо изненађени чињеницом да су се асистенти Правног факултета у Крагујевцу мр Зоран Чворовић и мр Соња Спасојевић на академски неадекватан и морално недопустив начин укључили у својеврсну пропагандну кампању против Светог Архијерејског Синода, Патријарха српског и Српске Православне Цркве у целини.

Пропаганда "коју двоје асистената Правног факултета у Крагујевцу воде против највиших црквених тела и њихових канонских и законитих одлука још је неразумљивија уколико се имају у виду чињенице да су Правни факултет и Универзитет у Крагујевцу 1991. и 1993. године представљали прве државне високошколске установе које су обновиле Светосавску академију и вратиле предмет Канонско право у наставу, а тиме и допринеле подизању угледа Српске Православне Цркве у друштву.

На конференцији за медије, која је одржана 11. марта ове године у Медија-центру у Београду, учешће је узео мр Зоран Чворовић, представивши се јавности као асистент Правног факултета у Крагујевцу и правни историчар. Из његовог иступања се јасно види да се ненадлежно, а посебио на начин који не приличи православном хришћанину, умешао у унутрашња црквена питања поводом разрешења Његовог Преосвештенства Епископа г. Артемија од управлања Епархијом рашко-призренском до даљњега. Представивши се као асистент Правног факултета, у јавности је оставио утисак да је иступао у име ове високошколске установе, иако му то право ни по том основу не припада,

После тога, двоје именованих асистената су ових дана, у сврху пропаганде и директног утицаја на будуће одлуке Светог Архијерејског Сабора, одштампали и књигу под насловом Истина о случају Владике Артемија. Књига је штампана у Крагујевцу на неакадемски начин, али и без навођења штампарије, тиража и каталогизације, што иначе представла стандард за публикације универзитетских наставника и сарадника. А када се томе дода, и веома видна напомена приређивача да се „књига дели бесплатно", онда је више него јасно да је реч о грубој пропаганди против законитих одлука највиших црквених тела.

Уверени да се овакви антицрквени иступи двоје асистената Правног факултета одвијају без Вашег знања, као и без сагласности Наставно-научног већа, очекујемо да се Ректорат Универзитета у Крагујевцу јавно огради од оваквих иступа који дискредитују високообразовне установе, али и њихове односе са Српском Православном Црквом. Сматрамо да је важно да јавност буде обавештена о томе да су посреди приватни ставови и приватне акције, које ниједна академска институција не покрива својим ауторитетом.

Изволите примити изразе нашег поштовања.

За Председника Архијерејског Синода, члан

Митрополит црногорско-приморски

Амфилохије

+++

 Ректору Универзитета у Крагујевцу

Молба

Молим Вас да ми на основу Закона о доступности информација омогућите да добијем копију Дописа умировљеног епископа, администратора Епархије рашко -призренске, г. Атанасија упућену Универзитету у Крагујевцу, дана 14. 04. 2010. године, а иста се наводи у Писму, јавно објављеном на сајту Правног факултета у Крагујевцу, које сте Ви и Декан Правног факултета упутили Патријарху Српском г. Иринеју. Подносилац молбе се очигледно помиње у овом Допису, што произилази из наведеног Писма, чиме стиче право на увид у овај јавни документ.

Уколико ми не омогућите увид у овај службено заведени документ, бићу принуђен да се обратим републичком Поверенику за информације од јавног значаја, као и медијима.

Прилог: 1. Молба упућена Декану Правног факултета, са одговором Декана којим ме у вези са овим дописом упућује на Вас.

Подносилац молбе

асистент Правног факултета

мр Зоран Чворовић

 

Сл.1: Факсимил писма еп. Атанасија Ректору Универзитета у Крагујевцу
Image
 
Сл.2: Факсимил писма Синода Ректору Универзитета у Крагујевцу
Image

Сл.3
Image

Сл.4: Факсимил писма мр Зорана Чворовића Ректору Универзитета у Крагујевцу
Image
 

+++

Део ЧЛАНКА ПОД НАСЛОВОМ „Расправа о централизацији Цркве“  ИЗ дневног листа „Данас“ од  27.4.2010.

>>...Приређивачи зборника документарца „Истина о случају владике Артемија“ Зоран Чворовић и Сања Спасојевић, обоје асистенти Правног факултета у Кагујевцу, најавили су јуче да ће се обратити државном тужиоцу и републичком омбудсману, због јавне прозивке коју су на њихову адресу преко сајтова Крагујевачког универзитета и СПЦ изрекли ректор Слободан Арсенијевић и декан Правног факултета Предраг Стојановић. Арсенијевић и Стојановић су оценили да су приређевачи спорне књиге „укључили у својеврсну кампању против легитимних одлука Синода“ и да „на академски недопустви начин дају легитимитет свом јавном деловању“.

Чворовић каже за Данас да су они спорну књигу „приредили ван описа радног места за који имају акредитацију, у слободно време и износећи личне ставове“. Према његовој оцени, ректор и декан су својим изјавама починили кривична дела повреде равноправности и злоупотребе службеног положаја, угрожавајући приређивачима спорне књиге право на слободу мисли, савести и вероисповести. Због чињенице да су ректор и декан реаговали на основу дописа привременог администратора ЕРП епископа бившег захумско-херцеговачког Атанасија и митрополита црногорско-приморског Амфилохија у име председавајућег Синода, чији су факсимили достављени Данасу, Зоран Чворовић и Соња Спасовић тврде да је тиме прекршен Устав Србије - члан о одвојености цркве и државе, а да су двојица поменутих архијереја „починила и црквене прекршаје коришћења световне власти зарад остваривања црквеног посла“ и против пастирске службе, због увреда које је на њихов рачун изнео владика Атанасије“. До митрополита Амфилохија и владике Атанасија јуче нисмо могли да дођемо, јер због Сабора не могу да разговарају с новинарима.<<

http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/rasprava_o_centralizaciji_crkve.55.html?news_id=189096

Последњи пут ажурирано ( уторак, 27 април 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 36 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
Строго забрањујемо преузимање материјала са „Борбе за веру“ у циљу њиховог публиковања у клиповима на „Јутјубу“ без нашег претходног одобрења.

(Детаљније овде:)

+ + +

ПОЗИВАМО ВАС ДА СВОЈИМ ДОНАЦИЈАМА ПОМОГНЕТЕ ОПСТАНАК И СТАБИЛНО ФУНКЦИОНИСАЊЕ "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

"Борба за веру" на "Рутјубу":

 
На канал ући кликом на слику или овде:
+ + +
 
„Ако кажете да не постоји завера, онда постоје само две могућности: или сте незналица, или сте део завере.“

Уредништво „Борбе за веру“


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.