header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Ексклузивно на "Борби за веру": Писма СА Синода и еп. Атанасија Ректору Универзитета у Крагујевцу Штампај Е-пошта
уторак, 27 април 2010

РЕКТОРУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРAГУЈЕВЦУ

Проф. др Слободану Aрсенијевићу

Поштовани Господине Ректоре!

Христос васкрсе!

         Свако Вам Божје и људско добро од Господа сваког добра, а од нас поздравље.

Непријатно смо изненађени чињеницом да су се асистенти Правног факултета у Крагујевцу мр Зоран Чворовић и мр Соња Спасојевић на академски неадекватан и црквено недопустив начин укључили у својеврсну кампању и пропаганду против Светог Архијерејског Синода, Патријарха Српског и Српске Православне Цркве у целини.

Пропаганда коју двоје асистената Правног факултета у Крагујевцу воде против највиших црквених тела и њихових канонских и законитих одлука још је неразумљивија уколико се имају у виду чињенице да су Правни факултет и Универзитет у Крагујевцу 1991. и 1993. године представљали прве државне високошколске установе које су обновиле Светосавску академију и вратиле Канонско право у наставу, а тиме и допринеле подизању угледа Српске Православне Цркве у друштву.

Ha конференцији за медије, кoja је одржана 11. марта ове године у Медија центру у Београду, учешће је узео мр Зоран Чворовић, представивши се јавности као асистент Правног факултета у Крагујевцу и правни историчар. Из његовог иступања се јасно види да се ненадлежно, а посебно на начин који не приличи православном хришћанину и Србину, умешао у унутрашња црквена питања поводом случаја Синодске одлуке о привременом разрешењу управљања Епархијом Рашко-Призренском Његовог Преосвештенства Епископа г. Артемија (а та одлука није у књизи наведена, нити остала релевантна документа, осим пар текстова Епископа Администратора, наведених само ради привида "истине", уствари ради иронисања). Представивши се - приређивач Чворовић - као асистент Правног факултета, у јавности је остао утисак да је иступао у име ове високошколске установе, иако му то право ни по том основу не припада.

Након тога, двоје именованих асистената су ових дана, у сврху пропаганде и покушаја директног утицаја на одлуке Светог Архијерејског Сабора, који ускоро предстоји, "приредили и под својим именом штампали и књигу под насловом „Истина о случају Владике Артемија". Књига је одштампана на неакадемски начин, као обичан памфлет-сваштара, без навођења штампарије (изгледа "Лио" Г. Милановац, а плаћенa је одмах у готову, очигледно од одметнуте групе калуђера Црне Реке, који не признају Cв. Синод, ни од њега постављеног Епископа Администратора, зато су под црквеном епитимијом), без навођења тиража и каталогизације, што представља стандард за публикације универзитетских наставника и сарадника. А када се томе дода и видна напомена приређивача да се „књига дели бесплатно" онда је више него јасно да је реч о грубој пропаганди против Цркве и њених одлука. Додајмо и нашу кратку оцену: Ако је ово "Истина - о Владици Артемију", онда је прва жртва овакве работе сама Истина, а онда и онај кога на овакав начин бране.  Јер садржај овог памфлета је уствари сабрани талог са расколничких, антицрквених сајтова, који, нажалост, преплављују подземље ове напаћене Земље и Народа.

Претпостављајући да се овакви антицрквени иступи двоје асистената Правног факултета одвијају без Вашег знања, као и без сагласности Наставно-научног већа очекујемо да се Правни факултет и Ректорат јавно ограде од оваквих иступа који дискредитују високообразовне установе, али и њихове односе са Српском Православном Црквом.

Изволите примити изразе нашег поштовања.

У Ман. Грачаници, 14. априла 2010.г.                                            

+ Епископ Атанасије (Јевтић),

администратор Епархије Рашкопризренске и Косовскометохијске

 +++

СВЕТИ АРХИЈЕРЕЈСКИ СИНОД

СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Број 431

15. априла 2010. године

у Београду

Господину професору др Слободану Арсенијевићу, ректору Универзитета у Крагујевцу

Крагујевац

Поштовани господине Ректоре,

Непријатно смо изненађени чињеницом да су се асистенти Правног факултета у Крагујевцу мр Зоран Чворовић и мр Соња Спасојевић на академски неадекватан и морално недопустив начин укључили у својеврсну пропагандну кампању против Светог Архијерејског Синода, Патријарха српског и Српске Православне Цркве у целини.

Пропаганда "коју двоје асистената Правног факултета у Крагујевцу воде против највиших црквених тела и њихових канонских и законитих одлука још је неразумљивија уколико се имају у виду чињенице да су Правни факултет и Универзитет у Крагујевцу 1991. и 1993. године представљали прве државне високошколске установе које су обновиле Светосавску академију и вратиле предмет Канонско право у наставу, а тиме и допринеле подизању угледа Српске Православне Цркве у друштву.

На конференцији за медије, која је одржана 11. марта ове године у Медија-центру у Београду, учешће је узео мр Зоран Чворовић, представивши се јавности као асистент Правног факултета у Крагујевцу и правни историчар. Из његовог иступања се јасно види да се ненадлежно, а посебио на начин који не приличи православном хришћанину, умешао у унутрашња црквена питања поводом разрешења Његовог Преосвештенства Епископа г. Артемија од управлања Епархијом рашко-призренском до даљњега. Представивши се као асистент Правног факултета, у јавности је оставио утисак да је иступао у име ове високошколске установе, иако му то право ни по том основу не припада,

После тога, двоје именованих асистената су ових дана, у сврху пропаганде и директног утицаја на будуће одлуке Светог Архијерејског Сабора, одштампали и књигу под насловом Истина о случају Владике Артемија. Књига је штампана у Крагујевцу на неакадемски начин, али и без навођења штампарије, тиража и каталогизације, што иначе представла стандард за публикације универзитетских наставника и сарадника. А када се томе дода, и веома видна напомена приређивача да се „књига дели бесплатно", онда је више него јасно да је реч о грубој пропаганди против законитих одлука највиших црквених тела.

Уверени да се овакви антицрквени иступи двоје асистената Правног факултета одвијају без Вашег знања, као и без сагласности Наставно-научног већа, очекујемо да се Ректорат Универзитета у Крагујевцу јавно огради од оваквих иступа који дискредитују високообразовне установе, али и њихове односе са Српском Православном Црквом. Сматрамо да је важно да јавност буде обавештена о томе да су посреди приватни ставови и приватне акције, које ниједна академска институција не покрива својим ауторитетом.

Изволите примити изразе нашег поштовања.

За Председника Архијерејског Синода, члан

Митрополит црногорско-приморски

Амфилохије

+++

 Ректору Универзитета у Крагујевцу

Молба

Молим Вас да ми на основу Закона о доступности информација омогућите да добијем копију Дописа умировљеног епископа, администратора Епархије рашко -призренске, г. Атанасија упућену Универзитету у Крагујевцу, дана 14. 04. 2010. године, а иста се наводи у Писму, јавно објављеном на сајту Правног факултета у Крагујевцу, које сте Ви и Декан Правног факултета упутили Патријарху Српском г. Иринеју. Подносилац молбе се очигледно помиње у овом Допису, што произилази из наведеног Писма, чиме стиче право на увид у овај јавни документ.

Уколико ми не омогућите увид у овај службено заведени документ, бићу принуђен да се обратим републичком Поверенику за информације од јавног значаја, као и медијима.

Прилог: 1. Молба упућена Декану Правног факултета, са одговором Декана којим ме у вези са овим дописом упућује на Вас.

Подносилац молбе

асистент Правног факултета

мр Зоран Чворовић

 

Сл.1: Факсимил писма еп. Атанасија Ректору Универзитета у Крагујевцу
Image
 
Сл.2: Факсимил писма Синода Ректору Универзитета у Крагујевцу
Image

Сл.3
Image

Сл.4: Факсимил писма мр Зорана Чворовића Ректору Универзитета у Крагујевцу
Image
 

+++

Део ЧЛАНКА ПОД НАСЛОВОМ „Расправа о централизацији Цркве“  ИЗ дневног листа „Данас“ од  27.4.2010.

>>...Приређивачи зборника документарца „Истина о случају владике Артемија“ Зоран Чворовић и Сања Спасојевић, обоје асистенти Правног факултета у Кагујевцу, најавили су јуче да ће се обратити државном тужиоцу и републичком омбудсману, због јавне прозивке коју су на њихову адресу преко сајтова Крагујевачког универзитета и СПЦ изрекли ректор Слободан Арсенијевић и декан Правног факултета Предраг Стојановић. Арсенијевић и Стојановић су оценили да су приређевачи спорне књиге „укључили у својеврсну кампању против легитимних одлука Синода“ и да „на академски недопустви начин дају легитимитет свом јавном деловању“.

Чворовић каже за Данас да су они спорну књигу „приредили ван описа радног места за који имају акредитацију, у слободно време и износећи личне ставове“. Према његовој оцени, ректор и декан су својим изјавама починили кривична дела повреде равноправности и злоупотребе службеног положаја, угрожавајући приређивачима спорне књиге право на слободу мисли, савести и вероисповести. Због чињенице да су ректор и декан реаговали на основу дописа привременог администратора ЕРП епископа бившег захумско-херцеговачког Атанасија и митрополита црногорско-приморског Амфилохија у име председавајућег Синода, чији су факсимили достављени Данасу, Зоран Чворовић и Соња Спасовић тврде да је тиме прекршен Устав Србије - члан о одвојености цркве и државе, а да су двојица поменутих архијереја „починила и црквене прекршаје коришћења световне власти зарад остваривања црквеног посла“ и против пастирске службе, због увреда које је на њихов рачун изнео владика Атанасије“. До митрополита Амфилохија и владике Атанасија јуче нисмо могли да дођемо, јер због Сабора не могу да разговарају с новинарима.<<

http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/rasprava_o_centralizaciji_crkve.55.html?news_id=189096

Последњи пут ажурирано ( уторак, 27 април 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.