header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Ново у екуменистичком покрету: заједничке молитвe са држањем за руке (видео) Штампај Е-пошта
недеља, 29 септембар 2013

Папа Фрањо примио у аудијенцију Антиохијског патријарха Јована X, којом приликом су се  двојица екумениста помолили држећи се за руке

      У петак, 27. септембра, папа Фрањо је у Ватикану примио у приватну аудијенцију патријарха Атниохијске Православне Цркве Јована X, известио је Радио Ватикан. За време сусрета папа и патријарх су разматрали ситуацију у Сирији, а такође и односе између Римокатоличке „цркве“ и Православне Патријаршије Антиохије и целог Истока.

Један од драматичних догађаја, какви се непрекидно догађају у Сирији, било је и киднаповање патријарховог брата, митрополита алепског Булоса (Павла) Јазигија, у априлу ове године. Од тада о његовој судбини нема никаквих поузданих информација, као ни о отетом заједно са њим монофизитском митрополиту алепском Јовану (Ибрахим).

У току посете, патријарх Јован X сусрео се такође и с кардиналом Тарчизиом Бертонеом, Леонардом Сандријем и Куртом Кохом, а у недељу 29. септембра, присуствоваће миси коју ће на тргу Светог Петра предводити папа Фрањо .      

Коментаришући свој разговор са папом, поглавар Антиохијске Православне Цркве рекао је да је за њега било веома важно да изрази своју личну љубав према папи, али и "љубав Антиохијске православне цркве, према Католичкој цркви.“  Што се тиче екуменистичке тежње ка јединству хришћана, патријарх Јован је рекао:  „У дијалогу између православних и римокатолика ми чинимо све што је могуће“.

Приликом сусрета, папа Фрањо и патријарх Јован X помолили су се држећи се за руке. Овај чин представља, очигледно, један виши стадијум у изражавању међусобне љубави „православних“ и римокатоличких екумениста.

По материјалу са Радио Ватикан (на руском језику), Благовест.инфо и Youtube

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 18 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.