header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Посланица цариградског сабрања поглавара Помесних Православних Цркава Штампај Е-пошта
уторак, 11 март 2014

 Учесници свеправославног сабрања одржаног од 6-9. марта на Фанару, донели су одлуке о низу питања везаних за предстојећи Осми Васељенски Сабор Православне Цркве. Те одлуке су биле саопштене 9. марта.

Утврђен је принцип консензуса приликом доношења свих одлука, како у току Сабора, тако и у различитим фазама његове припреме.

Свеправославним Сабором ће председавати константинопољски патријарх, док ће његова сабраћа поглавари Помесних Православних аутокефалних Цркава седети са његове десне и леве стране. Сваку аутокефалну Цркву на Сабору представљаће поглавар са највише 24 архијереја, док ће оне Цркве које имају мање од 24 архијереја – заступати поглавар и сви архијереји. Свака аутокефална Црква имаће по један глас.

Учесници скупа поглавара и представника Помесних Православних Цркава усвојили су одлуку о формирању специјалне међуправославне Комисије, коју ће чинити по један архијереј и један саветник из сваке аутекефалне Цркве. Комисија ће започети рад у септембру 2014. године, а окончаће га до Васкрса 2015. године. Њен задатак ће бити разматрање низа докумената припремљених у току предсаборског процеса, а такође и редакција, тамо где је то потребно, докумената који се тичу таквих тема за Свеправославни Сабор, као што су „Календарско питање“, „Препреке за брак“, „Значење поста и његово поштовање данас“.

Одлучено је да се у првој половини 2015. године сазове Предсаборско Свеправославно Саветовање, с тим да се заједно са свим осталим размотреним документима усвоји и документ о „Аутономији у Православној Цркви и поредак њеног проглашења“, чији је нацрт већ сачинила Међуправославна припремна комисија у децембру 2009. године.

Још две теме, које су разматране у припремној фази, - „Аутокефалија у Православној Цркви и поредак њеног проглашења“ и „Диптиси“ – биће предмет даље дискусије у оквиру Припремне комисије. Уколико се постигне консензус око тих питања, она ће такође бити дата на разматрање Свеправославног предсаборског саветовања 2015. године, а потом и Свеправославног Сабора.

Константинопољски патријарх ће сазвати Осми Васељенски Сабор за 2016. годину, уколико се не испрече неке непредвиђене околности. Осим тога, поглавари Православних Цркава су, такође, донели одлуку о промени географских граница епископија основаних у Северној и Јужној Америци. У Канади треба да буде формирана посебна епископија, а друге земље, осим САД, биће укључене у епископију Јужне Америке, тако да ће на америчком континенту деловати три епископије - Канаде, САД и Латинске Америке.

По материјалу са: Седмица.ру

Превод са руског и приређивање: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( среда, 12 март 2014 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 33 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.