header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Велика радост за све православне: Пољска Православна Црква враћа се на Јулијански календар Штампај Е-пошта
недеља, 30 март 2014
         Одлуком Светог Архијерејског Сабора Пољске Православне Цркве од 18. марта 2014. године, ова Црква се, после 90 година, враћа на православним Предањем освештани Јулијански календар, звани стари календар.

Узимајући у обзир чињеницу да већина парохија Пољске Цркве (96%) слави Божић по старом календару, а такође и молбе верника, Архијерејски Сабор је поништио одлуку Сабора од 12. априла 1924. године о увођењу новојулијанског календара и одлучио да врати Јулијански календар, почевши од 15. јуна 2014. године (Недеља свих светих). Тамо где је то потребно, нови календар може бити задржан.

Ово је први случај да једна канонска Помесна Православна Црква званично укида нови календар и враћа се православном - Јулијанском календару.

 

Осврт Редакције руског православног сајта „Благодатни огањ“:

„Узимајући у обзир овај позитиван преседан, најразумније и најблаготворније за васељенско Православље било би да на предстојећем Свеправославном Сабору 2016. године Руска Православна Црква, као најбројнија, предложи и осталим новокалендарским Црквама да се врате на Јулијански календар, како би се превладало молитвено нејединство.“

 

Осврт Редакције руског православног сајта „Православни Апологет“:

„Ми се придружујемо радости наших колега са „Благодатног огња“. Најмање што очекујемо је да ће постепено многима, по питању календара, пасти копрена са очију. Изјаве да то није догматско питање – далеко су од објективности. Календарско питање аутоматски постаје догматско, када при његовом пажљивом изучавању дођемо до важног закључка: Јулијански календар је на директан начин повезан са Александријском пасхалијом, која је канонски усвојена на Првом Васељенском Сабору. Александријска пасхалија се ослања на Јулијанску сидеричку – звездану годину, која се израчунава и која је оријентисана сасвим другачије од соларног календара, а посебно Григоријанског.

 Тврђења, чак и са црквених катедри, да је Григоријански календар тачнији су - ненаучна, и представљају отворену демагогију. Усвајање новог календара, најпре од Константинопољске, а потом и Грчке Цркве, јесте антиканонски чин. Одлуке Константинопољског саветовања из 1923. године морају бити најоштрије осуђене. Ми се уздамо у Његову Светост Патријарха Кирила да ће пред предстојатеље осталих Помесних Православних Цркава изнети исправну позицију наше Цркве по питању календара и Пасхалије. Напомињемо да, по канононском устројству Православне Цркве, сваки епископ, тим пре поглавар Помесне Цркве, има право да позове на исправљање грешки учињених у Православној Цркви због нетачних и погрешних одлука Саветовања или Сабора и предложи сазивање специјалног Саветовања по календарском питању, с предлогом враћања на стари календар и исправну Александријску пасхалију у читавој њеној пуноти.“

По материјалу са "Православни Апологет"

Последњи пут ажурирано ( недеља, 30 март 2014 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.