header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Срби са Косова и Метохије истерују на чистац екуменистички врх СПЦ Штампај Е-пошта
петак, 09 јануар 2015

 Скупштина АП КиМ позвала патријарха Иринеја да седиште СПЦ пренесе у Пећку Патријаршију

Његовој Светости Архиепископу пећком, Митрополиту београдско-карловачком и Патријарху српском Иринеју и Архијерејима Српске Православне Цркве:

Ваша Светости и оци Архијереји!

У ове празничне дане, када прослављамо Рождество Богомладенца Христа, обрадовао нас је, као и увек, Ваш позив Србима на Косову и Метохији да остану на својим вековним огњиштима и живе са својим светињама. И ми, самим тим што и даље опстајемо на Косову и Метохији, у све горим, опаснијим и бесперспективнијим условима, већ показујемо, и својим животима сведочимо управо ту жељу - да останемо ту где јесмо. И да живимо са светињама које нису само наше, већ светиње целокупног српског народа, који без њих не би опстао и био оно што још увек јесте.

Ми својим животима и својим опредељењем да останемо и опстанемо на Косову и Метохији чувамо те светиње, које су баштина целокупног српског народа, али и баштина целокупног православног света и свих који истински верују у Христа и Његову Цркву.

Међутим, у данашњем смутном времену и оном које тек долази, страхујемо да наше снаге неће бити довољне за тај велики подвиг, који ће захтевати саборну и духовну снагу целог нашег народа. Заправо, сматрамо да једино повратак Патријарха српског у древну Пећку Патријаршију може да обезбеди опстанак српског Косова и Метохије, да једино такав чин може да улије веру не само овдашњем народу да опстане, већ и прогнаном народу да се врати. 

Наравно, уз повратак државе, која се сада, на очиглед свих нас, повлачи са простора Косова и Метохије, препуштајући нас још неизвеснијој судбини, што доприноси новим исељавањима, којима смо, ових дана, скоро свакодневни сведоци.

Ваша Светости! Спремни смо да све што имамо и што јесмо уложимо у очување наше Свете земље. Позивамо Вас, у ове празничне дане, да се вратите за стално међу нас. Да заједно обновимо наш народни, Косовски завет, како речју, тако и делом.

Мир Божји - Христос се роди!

У Северној Митровици, о Божићу 2015. године

Вашој Светости и Српској Православној Цркви одани,

Посланици Скупштине Аутономне покрајине Косово и Метохија изабрани по Уставу и закону Републике Србије.

 (саопштење Скупштине Аутономне покрајине Косово и Метохија)

Извор: „Факти“

Последњи пут ажурирано ( петак, 09 јануар 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 89 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.