header image
НАСЛОВНА СТРАНА
„Шпигл“ против протојереја Всеволода Чаплина Штампај Е-пошта
недеља, 09 август 2015
       Немачки лист „Шпигл“ објавио је 30. јула 2015. чланак са детаљном анализом политичких погледа председника Синодалног одељења за односе између Цркве и друштва Московске Патријаршије (ОВЦО МП), протојереја Всеволода Чаплина, кога је именовао као подржаваоца оштрог курса Владимира Путина према Западу, противника абортуса, протагонисту идеје о посебној мисији Русије у људској историји и човека који западни хуманизам сматра претечом религије антихриста, известио је дописник руског сајта „Портал-Кредо“.

Аутор чланка, Павел Локшин, ставља знак супротости између курса - усмереног на отвореност и модернизацију - који је заступао Дмитриј Медведев у време свог председниковања у односу на политику Владимира Путина, који жели да се ослободи западног утицаја и окрене прошлости, пропагирајући „традиционалне вредности“. Аутор такође тврди да председник ОВЦО МП свуда заступа ставове који иду у прилог курсу Владимира Путина, називајући западни хуманизам „претечом антихристове религије“, а повећано интересовање за гаџете - грехом.

За време једне дискусије на радију „Ехо Москве“, протојереј РПЦ је изјавио да ће ускоро, слава Богу, бити крај света и рат који ће очистити Русију. Као и председник Путин, и Чаплин додељује Русији посебну историјску мисију, захваљујући којој она може променити читаву људску историју, додаје Локшин.

Поводом проблема распада СССР-а, шеф ОВЦО МП се, као и много чему другом, придржава оштре позиције, у кремаљском стилу. Он сматра да се Совјетски Савез распао искључиво због политичког и војног притиска споља. И да није било спољнег притиска, „социјализам би владао свуда по свету као најбољи друштвени поредак“. Једином грешком социјализма Чаплин сматра атеизам. Ако би се ово исправило, онда би Русија, која је у стању да организује глобалну револуцију, приближила идеално друштвено уређење. По Чаплиновом мишљењу, треба да влада „врховни владар“, руководећи се вољом Божијом, а не политичким прагматизмом. Да ли он у тој улози види Путина? - пита се аутор чланка. Путин је идеалиста, а не прагматичар, сматра представник РПЦ МП.

Всеволод Чаплин, уско повезани с Кремљом, присутан је у свим руским медијима. Протојереј демонизује Запад и очекује „очишћујући рат“, из кога Русија мора изаћи као владајућа сила. Формула идеалног светског поретка, с тачке гледишта председника ОВЦО МП, је „социјализам плус религија“, закључује аутор.

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 10 август 2015 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 53 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.